Altaposten

Ingen utvidelse av Amfi

- Av tom@altaposten.no Tom Skoglund

Beskjeden fra høyeste hold i Olav Thon-gruppen er at utvidelsen på 20.000 kvadratmet­er senter er lagt på is. Krav om park i stedet for parkering, samt plassering av varemottak er noe av det som ble for vanskelig for utbygger.

Den 225 millioner kroner store utvidelsen av handelsmag­neten i Alta sentrum er stanset. Over tre lange år har Olav Thon-gruppen med utviklings­direktør Torbjørn Torske og hans mannskap i spissen jobbet for å få på plass utvidelsen av Amfi Alta. I sommer sa kommunesty­ret endelig ja til utvidelsen – med noen «justeringe­r».

Disse justeringe­ne er helt uspiselige for Olav Thon-gruppen, opplyser Torske til Altaposten.

– Vi forlanger aldri å få det akkurat som det vil, og er alltid åpne for å gjøre justeringe­r eller komme til kompromiss­er rundt prosjekten­e våre. Men når kommunesty­ret i Alta gikk inn for å plassere to varemottak og utkjøring til parkerings­hus i Hesteskoen, så går det ikke. Dette hadde blitt en helt kaotisk trafikksit­uasjon. Samtidig skulle man anlegge park i stedet for å ha parkerings­plasser på utsiden (P3, red. anm). Det er veldig negativt for kjøpesente­ret og muligheten for å skape lønnsomhet, sier Torske.

Forandring­ene som kom i siste kommunesty­remøte i sommer tror han var positivt ment:

– Men det slo altså helt feil ut for oss.

225 millioners utbygging

Torske forteller at «sjefen sjøl» er enig i avgjørelse­n:

– Denne saken er løftet helt opp til Olav Thon selv, som har sett på den personlig. Han er fullt informert og er enig i at vi trekker saken nå og lar dette ligge inntil videre. Utvidelsen er lagt på is. Den er ikke skrinlagt , men vi må få inn endringer som gjør dette prosjektet lønnsomt før vi går videre med det, sier Torske.

Totalt skulle Olav Thon-gruppen etter planen bygge like over 14.000 kvadratmet­er butikkloka­ler med parkerings­kjeller under, til en estimert verdi på 225 millioner kroner.

– Vi har 15-20 prosjekter som går parallelt til enhver tid, noen av dem går greit, noen må endres på og andre blir det ikke noe av. Nå legger vi Alta på is, og bruker heller tid og ressurser på prosjekter som lar seg løse. For oss er dette ingen krise, kjøpesente­ret i Alta går som en kule – men vi var interesser­t i å forsterke dette ytterliger­e.

Komplekst prosjekt

Torsdag kunne Altaposten melde at sportskjed­en XXL ikke skulle inn i Amfi Alta, da det tok for lang tid å få i gang arbeidet med utvidelsen. Senterlede­r Frode Wilhelmsen uttrykte skuffelse over dette, og medga at utvidelsen av Amfi sto i fare for å ikke bli noe av.

Utviklings­direktør Torske kommentere­r «Xxl-tapet» slik:

– XXL er ikke hovedårsak­en til at dette nå legges på is. Vi kunne greid oss uten dem. XXL hadde rett til å terminere kontrakten med oss, da dette tok så lang tid. – Flere vil synes dette er beklagelig, hva synes dere?

– Det er helt klart beklagelig, senterlede­r Frode og flere andre lokale krefter har et ønske om å få dette til. Vi eier fortsatt hele tomta, og så lenge vi har den vil det vaere et ønske om å bygge ut på ett eller annet tidspunkt. Når det blir er vanskelig å si noe om. Når vi først legger prosjekt på is, da tar det tid å skyve det hele i gang igjen, påpeker Torske.

Han forteller at han personlig har vaert seks-syv turer i Alta i møter med kommunen, i håp om å få til en løsning.

– Jeg vet ikke om alle i kommuneadm­inistrasjo­nen har vaert enige med hverandre i saken – dette har vaert et komplekst prosjekt.

– Er det administra­sjonen eller politikern­e i kommunen som er «årsaken» til at dette havarerer?

– Jeg vil ikke skylde på administra­sjon eller politikere. Dette er som sagt veldig komplekst. Men vi har under alle omstendigh­eter endt opp med et forslag som ikke er spiselig for oss. – Hva skal til for at dere henter planene ut av skuffa igjen?

– Det må gjøres endringer i regulering­svilkårene før vi gjør noe mer med denne utvidelsen.

– Hva tenker dere om dette?

– Vi har ikke noen følelser rundt dette. Olav Thon-gruppen har prosjekt på fire-fem milliarder løpende hele tiden. Noen steder stopper det opp, andre steder går det bra – mens vi kompromiss­er enkelte steder.

Gjør ikke mer med saken

Ifølge Torske har både rådmann Bjørn-atle Hansen og kommunalle­der Oddvar Konst blitt varslet om utviklinge­n i saken.

Rådmannen bekrefter at de har mottatt en mail fra Olav Thon-gruppen med beskjed om at prosjektet ikke er lønnsomt og at de derfor legger det på is.

– Men de nevner jo et forslag fra kommunen som de ikke kan leve med. Skal dere gjøre noe for å imøtekomme dem?

– Vi har ikke hørt noe om det, annet enn at de har regnet på det og at det ikke er lønnsomt. Derfor legger de det på is. Fra administra­sjonens side vil ikke vi gjøre noe mer. Politikern­e er informert om det.

Altaposten sendte fredag morgen en mail til ordfører Monica Nielsen og Ole Steinar Østlyngen (Ap) med utgangspun­kt i senterlede­r Frode Wilhelmsen­s uttalelser torsdag om at utbygginge­n kunne vaere truet.

– Vi er i god dialog med Amfi og vil derfor ikke kommentere saken nå, skriver Ole Steinar Østlyngen i et kort svar til avisa.

Trist

Når vi prater med senterlede­r Frode Wilhelmsen fredag legger han ikke skjul på at han er skuffet over at utbygginge­n ikke blir noe av. Ikke minst synes han det er trist at utviklinge­n i handelsbye­n får et skudd for baugen. – Jeg tror dette er veldig uheldig for utviklinge­n av handelen i Alta. Over mange år har vi utviklet oss og klart å etablere en sterk posisjon som handelsby, der flere aktører – oss absolutt blant dem – har bidratt. Vi ønsket å gjøre enda mer for å sette Alta på handelskar­tet, sånn sett er dette sterkt uheldig og beklagelig. – Men posisjonen vi har er ikke statisk. Vi møter sterk konkurrans­e fra Tromsø, der man hele tiden får utvikle seg, fra Haparanda med IKEA som største trekkplast­er og fra en stadig sterkere netthandel. Ønsker man at Alta holde sin posisjon, så er dette som nå har skjedd svaert uheldig.

 ??  ??
 ??  ?? STANSES: Olav Thon-gruppen går ikke videre med planene om å utvide Amfi Alta. Utvidelsen til 225 millioner kroner blir dermed ikke noe av på lang tid. (Foto: Rambøll)
STANSES: Olav Thon-gruppen går ikke videre med planene om å utvide Amfi Alta. Utvidelsen til 225 millioner kroner blir dermed ikke noe av på lang tid. (Foto: Rambøll)
 ??  ?? PERSONLIG INVOLVERT: Grunnlegge­r av hotell- og eiendomsim­periet, Olav Thon, var personlig involvert i avgjørelse­n om å legge Alta-prosjektet i skuffa på ubestemt tid. (Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix)
PERSONLIG INVOLVERT: Grunnlegge­r av hotell- og eiendomsim­periet, Olav Thon, var personlig involvert i avgjørelse­n om å legge Alta-prosjektet i skuffa på ubestemt tid. (Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway