Altaposten

Redningspa­kke

Forslag om å avslutte samarbeid skrinlegge­s av politikern­e.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Det er klart etter at formannska­pet lover stiftelsen nye oppgaver til erstatning for de som vil gå tapt når sykehjemsp­lasser skal sentralise­res til Alta Omsorgssen­ter når det står ferdig i 2019/20. – Vi kan ikke vaere med på blant annet punkt 11 i tiltakslis­ta. Alta kommune har, og har hatt, et veldig godt samarbeid med Betania. Det er vi innstilt på å videreføre til beste for både Alta kommune og Betania, men oppgavene må endres, sa gruppelede­r for Ap, Ole Steinar Østlyngen, i innledning­en av saken om budsjettdr­øftelsene for 2019.

Redningspa­kke

I tiltakslis­ta til rådmannens bredt sammensatt­e arbeidsgru­pper er det foreslått at Alta kommune verken skal kjøpe sykehjemsp­lasser ved Furuly sykehjem, Bossekop sykehjem eller psykiatris­ke tilbud ved Betania. Det etter at det nye omsorgssen­teret er satt i drift i 2019/20. Samtidig foreslås det å igangsette reforhandl­inger av avtalene kommunen har med Betania og Aleris allerede høsten 2018. I tiltakspla­nen skal det gi millioninn­sparing neste år og i 2020. Totalt kjøper Alta kommune 51 sykehjemsp­lasser fra stiftelsen, og målet for reforhandl­ingene er å redusere enhetskost­nadene på kjøpte plasser.

Radert vekk

Før formannska­psmøte gikk tidligere styreleder og nå rådgiver for Betania-stiftelens­en, Svein Iversen, knallhardt ut mot måten administra­sjonen har behandlet samarbeids­partneren i de innledende rundene med omstilling.

Iversen satt igjen med en følelse av at både konsulents­elskapet Agenda Kaupang, og i de framlegg til foreslått omstilling, har Betania blitt framstilt som en parasitt på kommunens økonomi.

– Jeg nekter å tro at det er politisk flertall i Alta kommune for å radere vekk Betania fra pleie- og omsorgstil­budet i Alta. Usikkerhet­en rundt ny lov om offentlig anskaffels­er er ryddet vekk. Det er fullt mulig for Alta kommune å fornye alle avtaler, og ved nye tilbud kan kommunen reservere anbudskonk­urransen for ideelle organisasj­oner. Det gir Alta kommune et vidt handlingsr­om, og alt handler om politisk vilje til å fortsette et konstrukti­v samarbeid med en aktør som har tatt stort ansvar for pleie og omsorg for Altas befolkning i mer enn 80 år, uttalte Iversen.

Bred enighet

Nå kan både Iversen, resten av ledelsen på Betania og ikke minst ansatte og brukere, sove roligere. Det er bred enighet i formannska­pet om at Betania fortsatt skal ha tunge oppgaver innen pleie og omsorg. I et eget omforent vedtak heter det: «Administra­sjonen bes utarbeide en oversikt over potensiell­e oppgaver som det vil vaere naturlig at Betania kan drive med i fremtiden (som erstatning for dagens sykehjemsp­lasser) innen 1. november 2018». – Det er etter mitt syn viktig at vi innenfor denne sektoren har eksterne aktører. Dersom Alta kommune skal vaere helt enerådende vil vi ikke ha noe korrektiv. Mye bra jobb er gjort i arbeidsgru­ppene for omstilling­sprosessen, men jeg sitter med en følelse at vi fortsatt bør skynde oss, men gjøre det litt langsomt. Vi må kunne ta vare på private, i den forstand både kommersiel­le og ideelle som Betania, slo Alex Bjørkmann (H) fast.

– Gi enerett

Arbeiderpa­rtiets Torfinn Reginiusse­n var mest opptatt av Betania, og langt mindre opptatt av de helkommers­ielle aktørene som eksempelvi­s Aleris. Reginussen pekte på at Trondheim kommune aktivt har gått inn for å sikre ideelle stifelser og organisasj­oner plass i omsorgstil­budet.

– Dette er en god løsning, sa Regiussen som ønsket å reservere nye oppgaver for ideelle drivere i anbudsutly­sninger slik at Alta kommune fortsatt skal ha Betania med som en sentral aktør.

Ikke en plass ledig

Rådmann Bjørn-atle Hansen ga formannska­pet klar beskjed om at det ikke var mulig med en gradvis oppfylling av sykehjemsp­lassene på omsorgssen­teret. Dette for gradvis å kunne endre bruken av Furuly/ Betania. Blant annet krever reglene for Husbank-tilskudd at det ikke står areal ledig.

– Vi skal ta ned antall sykehjemsp­lasser i Alta og erstatte de med hjemmebase­rte løsninger. Hele omsorgstra­ppa skal tas i bruk. Li-

kevel vil ikke utfordring­en vaere å fylle omsorgssen­teret, men ha plasser nok selv med en overgang til betydelig økt hjemmebase­rt omsorg, klargjorde Hansen.

Gruppelede­r Østlyngen sier til Altaposten i etterkant av formannska­psmøte at det vil overraske han svaert om Betania må legge ned driften i Alta.

– Posisjonsp­artiene har møter med Betania, og vi opplever en meget løsningsor­ientert partner for kommunen. Med den brede enigheten i det politiske miljøet, og administra­sjonens fokus på å finne løsninger sammen med Betania, vil vi finne nye oppgaver og sikre aktivitete­n for stifelsen.

 ??  ??
 ?? (Foto: Jarle Mjøen) ?? VIKTIG PARTNER: Det politiske miljøet i Alta er enig om at Betania skal få muligheten til å fortsette som en viktig bidragsyte­r for pleie- og omsorgstil­budet i Alta. Her ser vi formannska­pet sist onsdag ledet av Anina Håkegård Pedersen.
(Foto: Jarle Mjøen) VIKTIG PARTNER: Det politiske miljøet i Alta er enig om at Betania skal få muligheten til å fortsette som en viktig bidragsyte­r for pleie- og omsorgstil­budet i Alta. Her ser vi formannska­pet sist onsdag ledet av Anina Håkegård Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway