Altaposten

– Ikke akseptabel­t

Forholdene i Detsika sjokkerer.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Etter mange innspill fra publikum og oversendte billedmate­riale er det bred enighet om at noe må gjøres for at det ikke skal vaere fritt fram i friluftsom­rådene.

– Det vi fikk se og høre på et hovedutval­gsmøte tidligere denne høsten vil jeg ikke si var sjokkerend­e, men veldig skuffende. Fra tidligere vet vi at området Bollo/ Detsika har et veldig sterkt press, og at mange har tatt seg til rette på en måte som går ut over naturen. Som ansvarlige politikere kan vi ikke bare la det gli ut, men må i samråd med administra­sjonen finne ut hvordan vi kan få endret holdninger gjennom strengere oppfølging av regelverke­t, sier leder for hovedutval­get som har ansvaret for miljøsaker, Otto Aas. For få områder Høyres politiker Alex Bjørkmann var en av de som slo alarm overfor utvalget han er medlem av.

– Jeg har fått oversendt en del billedmate­riale. Det forteller at sånn som dette kan vi ikke ha det i Alta kommune, slår Bjørkmann fast.

Hans analyse er at noe kan forklares med at det finnes for få tilrettela­gte områder for camping, gumpier og at hyttetomte­r er mangelvare.

– Det er nok et utslag av dette vi nå ser i Detsika/kuvann-området. Samtidig er det viktig for meg å slå fast at når vi har begrensede områder, må vi oppføre oss på en måte som ivaretar områdene vi har i stedet for å ødelegge de. Derfor har en streng oppfølging min fulle støtte, sier Bjørkmann. Følges opp Hovedutval­gsleder Otto Aas sier at hovedutval­get nå vil gå i dialog med administra­sjonen for å se hvilke virkemidle­r som kan tas i bruk.

– Slik jeg oppfatter utviklinge­n er mye av det vi reagerer på ulovlig aktivitet. Da må vi sørge for at lover og regler overholdes, eventuelt dersom ikke reglene er klare nok, så må vi stramme de inn, påpeker Aas. 20. september skal Alta kommune og Alta Skiferbrud­d på befaring i området for å avdekke ulovlige hytter og ulovlig camping.

– Alta Skiferbrud­d er forpakter av området. Vi vil i samråd med grunneier og forpakter gjennomfør­e befaring for å registrere ulovlige tiltak. Disse vil bli vurdert og fulgt opp i samsvar med reglene i plan- og bygningslo­ven, har virksomhet­sleder Trond Inge Heitmann tidligere uttalt til Altaposten.

 ??  ??
 ??  ?? IKKE PENT: Politikern­e i Alta lover et skippertak for å få ordnede forhold i Detsika-bollo-området. (Foto: Privat)
IKKE PENT: Politikern­e i Alta lover et skippertak for å få ordnede forhold i Detsika-bollo-området. (Foto: Privat)
 ??  ?? STÅR HELE ÅRET: Mange av byggene framstår som permanente og står året rundt. (Foto: Privat)
STÅR HELE ÅRET: Mange av byggene framstår som permanente og står året rundt. (Foto: Privat)
 ??  ?? IKKE REGULERT: Aktivitete­n vi ser på bildet er ikke regulert og innenfor regelverke­t. (Foto: Privat)
IKKE REGULERT: Aktivitete­n vi ser på bildet er ikke regulert og innenfor regelverke­t. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway