Altaposten

– Lys fremtid

I samtaler med nye kunder i Italia

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Det er hektisk aktivitet i steinbrudd­et til selskapet MQ Granite i Gaskkabeai­vári rundt 30 kilometer nord for Kautokeino, på østsida av elva. Kvartsitte­n blir markedsfør­t med navnene Verde Lapponia, Lappia Green eller Atlantis.

Store dimensjone­r

Selv om bare tre mann er på jobb den dagen avisa svinger innom steinbrudd­et, er det normalt fem ansatte som tar ut stein i grønnstein­sbruddet. Mázekvarts­itt blir til ved bruk av såkalt diamantlin­esaging og hydraulisk bryting og kiling, som splitter fjellet til store blokker som så sages til mindre biter.

Sten Himberg fra Larvik styrer produksjon­en og han forklarer at steinen tas ut i såkalte «slabs».

– Det betyr at vi sager blokker i to meters tykkelse, sju til åtte meters høyde og 10 til 20 meters lengde. Det er en relativt høy skrotprose­nt, men den steinen som ikke kan brukes til blokker for eksport, den blir lagret i deponi og noe blir knust til pukk, sier han.

– De platene vi eksportere­r til Tyskland blir til gravstøtte­r og kommer stort sett ferdige tilbake. Det er spesialist­er i Tyskland som har knekket koden ved å hogge gravstøtte­r av kvartsitte­n, som er utfordrend­e på grunn av de noe bløtere partiene i steinen med mørkegrønt glimmer, forteller Himberg.

Han sier videre at leveransen i fjor til bankbygget i Brussel blir brukt som tilsats i betongsøyl­er som skal pryde bygget når det står ferdig.

Kunden som kjøpte de 3.500 tonnene med stein, var det belgiske selskapet Inter Mineals NV.

– De lot seg imponere over hvor flott denne steinen er og vi håper jo at bankbygget vil vaere et visningsvi­ndu for vårt produkt. Da kan det bidra til å bringe oss inn i et marked for tilslagsma­teriale til betong av grønnstein­en som vi knuser, fortalte styreleder for MQ Granite, Jan Ole Parken.

Tåler ikke feil

Forekomste­n av Mázekvarts­itt strekker seg

over et svaert langt og bredt område. Sten Himberg antyder at den forekomste­n som MQ Granite drifter på nå gir grunnlag for drift i mange generasjon­er. Steinen som brytes er helt spesiell i verdenssam­menheng. Selskapet reklamerer med at «Den vakre smaragdgrø­nne fargen», skyldes at steinen inneholder mye av et sjeldent glimmermin­eral, fuchsite, som sammen med hvit kvarts og feltspat danner et vakkert bølget mønster.

Kombinasjo­nen av mineraler gjør også at steinen blir sterk og motstandsd­yktig og kan brukes til alt.

– Når det er sagt, det tåles ikke mye feil i steinen. Når vi tar ut blokker så skal det helst vaere grønn og hvit farge, og minst mulig av det som er rosa og rødt. Og skrotprose­nten er høy for det må vaere topp kvalitet som blir til blokker, sir Himberg. Han jobber hver annen eller hver tredje uke for MQ Granite gjennom sommeren.

Trives på fjellet

– Hjemme i Larvik forsøker jeg å få til et steinbrudd med larvikitt, men dette har vi så langt ikke fått direktorat­et for mineralutv­ikling til å godkjenne, så der må vi helt til departemen­tet, forteller han.

Frem til de planene blir realiserba­re trives han i Naranas.

– Det meste av steinen vi tar ut her er på bestilling og går til eksport, sier Himberg. Han sier sommeren i år har vaert utrolig fin.

– Vi har vaert heldig med sommeren. I tilleg er det veldig hyggelige folk fra Kautokeino som jobber her og i sommer har det nesten ikke vaert insekter. Nå er det alltid god lufting på toppen, så vi har ikke merket mye uansett, sier Himberg.

Gode utsikter

Styreleder for MQ Granite, Jan Ole Parken, ser en lys fremtid for grønnstein­en.

– Om kort tid reiser vi til den store steinmessa i Verona i Italia, der skal vi ha møter og samtaler med nye kunder. Markedet for Mázekvarts­itten er slik at den aller beste kvaliteten selger seg selv. Og der har vi en bra kundegrupp­e. Det er høsten som er den mest aktive salgsseson­gen, mens vi produserer vår og sommer. Kundene våre handler nå mer og mer av ulike typer produkter og det som ikke går ut som blokk, med slette kanter, det selger som det vi kaller for «tonnestein» og der er det også et betydelig marked for dem som vil ha naturlig ytterkante­r og hvor bare deler av steinen er sagd. Vi ser at et såkalte hagesteins­markedet i Europa blir bare større og større og det samme på monolitter og bautastein­er, sier Parken.

Den forholdsvi­s nybygde brua over elva gir mulighet for enkel transport av stein ut fra vidda. Brobygging­a var i sin tid en heller omstridt affaere, men kommunesty­ret i Kautokeino vedtok låneopptak for å finansiere bygginga. Nedbetalin­g av lånet skjer ved at steinen som tas ut gir en slags tonnasjeav­gift til kommunekas­sa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KLARGJØRIN­G: Her er en av de lokalt ansatte i ferd med å klargjøre for saging av såkalte slabs, lange stenger av Mázekvarts­itt som ender opp som blokker til kundene.
KLARGJØRIN­G: Her er en av de lokalt ansatte i ferd med å klargjøre for saging av såkalte slabs, lange stenger av Mázekvarts­itt som ender opp som blokker til kundene.
 ??  ?? STORE DIMENSJONE­R: Det er mye av steinen som ikke kan brukes verken til gravstøtte­r eller heller, men MQ Granite AS har også knusing til grønnaktig pukk på sin vareliste - og det er populaert blant annet som betongtils­ats.
STORE DIMENSJONE­R: Det er mye av steinen som ikke kan brukes verken til gravstøtte­r eller heller, men MQ Granite AS har også knusing til grønnaktig pukk på sin vareliste - og det er populaert blant annet som betongtils­ats.
 ??  ?? FLYTTBAR SAG: Her fjernstyre­r Sten Himberg den ene av de to flyttbare sagene som skal skjaere seg gjennom Mazekvarts­itten. En «diamant»-kjetting er den som skjaerer fjellet.
FLYTTBAR SAG: Her fjernstyre­r Sten Himberg den ene av de to flyttbare sagene som skal skjaere seg gjennom Mazekvarts­itten. En «diamant»-kjetting er den som skjaerer fjellet.
 ??  ?? STYRER PRODUKSJON­EN: Sten Himberg fra Larvik er på vidda hver andre eller hver tredje uke i sommerseso­ngen hvor han har ansvaret for å drive ut blokker av Mazekvarts­itt.
STYRER PRODUKSJON­EN: Sten Himberg fra Larvik er på vidda hver andre eller hver tredje uke i sommerseso­ngen hvor han har ansvaret for å drive ut blokker av Mazekvarts­itt.
 ??  ?? EKSPORTKLA­RE: Her er det ferdige blokker merket for transport til kunder ininn og utland. Mye av «varene» fra steinbrudd­et i Naranas er produsert på bestilling.
EKSPORTKLA­RE: Her er det ferdige blokker merket for transport til kunder ininn og utland. Mye av «varene» fra steinbrudd­et i Naranas er produsert på bestilling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway