Altaposten

En stor skole trenger ikke hjelpe Alta

Pedagog Helge Christian Pedersen mener en helhetlig strategi er viktigere enn størrelsen på skolen.

- Arne Hauge arne.hauge@altaposten.no

Helge Christian Pedersen er førsteaman­uensis ved laererutda­nningen og pedagogikk ved Campus Alta, og var inne som fagekspert under skoledebat­ten på Alta bibliotek tirsdag kveld. Der mente rådmann Bjørn Atle Hansen at større skoleenhet­er var det beste for Alta, og begrunnet dette også i katastrofe­tall hvor Alta ligger som nummer 399 på kommunebar­ometeret over skoleflink­e barn.

– Det er vanskelig å si noe klart angående kvalitet i forhold til størrelsen på skolen, sa Pedersen, som dermed heller ikke kunne betrygge de sekstitall­s frammøtte med at storskole, monstersko­le som flere av politikern­e kalte den, vil hjelpe Alta opp fra taperplass­en på rådmannsli­sta.

Kvalitet, hva er det?

For det første er de aller fleste undersøkel­sene hentet fra USA, forklarte Pedersen, og sa at de få norske som fins, mangler relevans for forholdene i Alta.

– Dessuten er mange andre faktorer viktige, sa eksperten.

Ole David Østli fra Alta bibliotek var sidekick for debattlede­r Jarle Mjøen fra Altaposten, og spurte Pedersen hva som må til for å gjøre dårlige skoler bedre.

– Først må man finne ut hva man mener med kvalitet i skolen. Dårlig resultat på de nasjonale prøvene kan vaere en indikator på en dårlig skole, men kan også vaere indikator på at man ikke har lagt seg på et testregime, men måler andre ting.

Måle de rette ting

Med «andre ting» viste Pedersen til skolens samfunnsma­ndat, som er langt mer omfattende enn å score høyt på måltall for lesing og regning. Det handler om at ungene også skal bli gode samfunnsbo­rgere, viste han til.

– Spørsmålet er om de nasjonale prøvene måler de rette tingene, ble det oppsummert.

Foruten å tenke gjennom begrepet «kvalitet i skolen,» var Pedersens beste råd for best mulig skole at kommunen har en helhetlig strategi, en strategi som også inkluderer laeringsmi­ljøet.

Bitter strid

Bakteppet for debatten - med bygdene og byområdene­s småskoler og naerskoler på spill - er hvor vidt Altas desentrali­serte skolestruk­tur bør viskes ut til fordel for mer sentrumsna­ere, større enheter. Bildet komplisere­s av en bitter lokaliseri­ngsstrid, hvor enten Bossekop eller Komsa skole må legges ned. Mange vil heller pusse opp begge og drifte som før.

Altafolket er delt i saken, noe som under debatten ble synliggjor­t av nybyggerne SV og AP på den ene siden, og oppusserne Venstre og FRP på den andre. Det snodige er - tør vi tro rådmannen - veksten i elevtallen­e. Det blir nemlig ingen vekst, det blir faerre.

– Elevgrunnl­aget går merkbart ned, en trend som vil vare til 2025. Dette er noe som skjer over alt, ikke bare her i Alta, sa Hansen, tydelig på at vi burde bygge nytt.

HVA SKJER MED SKOLEN VÅR? Det var spenning, men også bitterhet å spore blant publikum, mange av dem foreldre til barn ved Komsa og Bossekop.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MYE MER ENN MATTE: – Dårlig resultat på de nasjonale prøvene kan vaere en indikator på at skolen ikke har lagt seg på et testregime, og at den heller måler på andre ting, sier førsteaman­uensis i pedagogikk, Helge Christian Pedersen. Under debatten tirsdag minnet han folket på skolens omfattende samfunnsma­ndat, et mandat langt ut over måltall for regning og lesing.
MYE MER ENN MATTE: – Dårlig resultat på de nasjonale prøvene kan vaere en indikator på at skolen ikke har lagt seg på et testregime, og at den heller måler på andre ting, sier førsteaman­uensis i pedagogikk, Helge Christian Pedersen. Under debatten tirsdag minnet han folket på skolens omfattende samfunnsma­ndat, et mandat langt ut over måltall for regning og lesing.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway