Altaposten

Satt på sidelinjen av sykdom

Runa Lillegårds første sesong i Toppserien har ikke gått helt som planlagt.

- Av Karl Eirik Steffensen kalle@altaposten.no

Store deler av debutseson­gen i Toppserien har handlet om sykdom for Runa Lillegård. Fortsatt er det usikkert når 17-åringen er tilbake på banen.

Fotballtal­entet fra Alta startet på Norges toppidrett­sgymnas i Baerum for et drøyt år siden, og tok samtidig overgang fra BUL til Lyn. Oslo-laget rykket opp, og kjemper nå en tøff kamp for å berge plassen i landets øverste divisjon. Endrer kosthold For Runa Lillegård er det ikke kampen for å overleve i Toppserien som har vaert den mest betydnings­fulle. Hun har fått store deler av debutseson­gen på det høyeste nivået i Norge ødelagt av sykdom, og det er usikkert når 17-åringen er tilbake for fullt. Selv håper hun å få med seg sesongens tre siste kamper, som spilles i slutten av oktober og begynnelse­n av november.

– Jeg har slitt med mageproble­mer i lang tid. Det startet for drøyt tre måneder siden, og jeg har vaert til utallige undersøkel­ser. Konklusjon­en er at jeg har irritabel tarmsyndro­m, noe som er en kjip og smertefull sykdom. Jeg klarer å trene styrke, men har knapt spilt fotball de siste månedene. Nå prøver vi en kostholdse­ndring for å se om det kan hjelpe. Jeg har veldig lyst til å bidra for Lyn i sesonginns­purten, og har satt meg et mål om å vaere tilbake til oppgjøret mot Stabaek 20. oktober. Men det er ingen garantier for at jeg klarer det, sier Runa Lillegård til A-sporten.

Hun understrek­er at dette ikke er en farlig sykdom, og at det kunne vaert langt verre. I verste fall kunne den meget lovende fotballkar­rieren vaert over.

– Det er mange som har det verre enn meg. Hadde det vaert en betennelse i tarmen kunne jeg trolig vinket farvel til fotballkar­rieren en gang for alle. I verste fall ender man opp med utlagt tarm, så alt i alt skal jeg vaere glad for at det ikke er mer alvorlig enn det er. Man setter ikke pris på helsa så lenge man er frisk. Den følelsen har jeg virkelig fått kjenne på de siste månedene, sier hun åpenhjerti­g. Trener forsiktig Hennes siste match i Toppserien før sykdommen tok overhånd var 2-2-kampen hjemme mot Avaldsnes fredag 3. august. Da entret hun banen som innbytter og skaffet Lyn straffespa­rket som Linn Huseby satte sikkert i mål og reddet ett poeng.

– Det passer selvfølgel­ig aldri bra å bli syk eller skadet. Men for meg kom sykdommen et virkelig dårlig tidspunkt. Jeg var skikkelig på gang og hadde begynt å venne meg til nivået og tempoet i Toppserien. Jeg håper bare inderlig at denne kostholdse­ndringen fungerer og at jeg kan komme tilbake for fullt. Det er ikke spesielt moro å følge kampene fra sidelinja, spesielt ikke når vi kjemper for å unngå nedrykk, forteller hun.

– Jeg trente forsiktig i går og prøver å finne rytmen. Den fysiske formen er bra, men smertene er der. Forhåpentl­igvis avtar de slik at jeg kan trene for fullt den neste måneden, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ?? MØTTES PÅ KAMP: Runa Lillegård (t.v.) traff på tidligere spisskolle­ga i BUL, Guro Bell Pedersen, da Lyn og Røa møttes på Kringsjå kunstgress sist helg. Sistnevnte ble matchvinne­r for Røa med sin aller første scoring i Toppserien. (Foto: Privat)
MØTTES PÅ KAMP: Runa Lillegård (t.v.) traff på tidligere spisskolle­ga i BUL, Guro Bell Pedersen, da Lyn og Røa møttes på Kringsjå kunstgress sist helg. Sistnevnte ble matchvinne­r for Røa med sin aller første scoring i Toppserien. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway