Altaposten

250 nye boliger

I gangavstan­d fra sentrum er det nå klart for boliger til 1.000 innbyggere.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Skal realiseres på Aronnes.

Det er de to utbyggerne RE Eiendom og Johansen Eiendom AS som har ervervet og utviklet hvert sitt areal på Aronnes. De er nå grovt sett kun en kryssløsni­ng mot Aronnesvei­en fra realiserin­g.

– Det er vel rundt 10 år siden vi tilegnet oss arealene og startet utviklinge­n av Holstbakke­n Øst. Ting tar tid, men nå er vi i startgropa med tanke på realiserin­g, forteller Kurt Ek, en av tre parter som gjennom sine eiendomsse­lskap har dannet RE Utvikling. De to andre partnerne er Jøran Romsdal og Ruben Åsheim. Lillebror på Aronnes Til tross for at Holstbakke­n Øst vil gi over 90 boenheter med en fordeling på 34 eneboliger og rundt 60 leilighete­r, blir prosjektet lillebror i den kommende utbygginge­n på Aronnes. Bjørn Arild Johansen gir nå full gass for å utvikle prosjektet «Bedre boliger» i regulering­splanen Skogmo. I løpet av få år vil det poppe opp høyhus, eller på godt norsk blokker, på et areal som ble ervervet fra Jørgensen-familien for mange år tilbake. Eiendomsut­vikleren forteller at i prosjektet ligger det inne en håndfull eneboliger avsatt til den opprinneli­ge eieren, men at de resterende arealene skal bebygges med blokker fra tre til og med fem etasjer. Totalt snakker vi om rundt 150 boenheter her. – Vi pøser ikke 150 leilighete­r ut på markedet på en gang. Strategien er en trinnvis utbygging hvor første byggetrinn kanskje ikke blir mer enn 20 leilighete­r. Per i dag har vi liten utbyggings­aktivitet, og Aronnes-prosjektet sikrer oss jevn aktivitet over relativt lang tid, påpeker Johansen. – Hva vil du antyde i totalkostn­ad?

– Har ikke regnet på det, men som utbygger er vi pålagt en del infrastruk­turksotnad­er, blant annet kryssløsni­ngen mot Aronnesvei­en som skal takle den økte trafikken. Totalt for prosjektet snakker vi ganske sikkert om mellom 200 og 300 millioner kroner inkludert byggekostn­adene på leilighete­ne. – Har du rygg til å baere slike investerin­ger?

– He, he, jeg skal som sagt utvikle prosjektet trinnvis. Mange kosnader er allerede tatt, og jeg har stor tro på at responsen i markedet vil vaere god. Snart i gang Litt naermere Holstbakke­n er Kurt Ek og samarbeids­partnerne naermest klar til oppstart. Det som holder prosjektet igjen er endelige avtaler på det forsterked­e og tilrettela­gte krysset som blir mellom Holstbakkv­eien og Aronnesvei­en. Her blir det spleiselag mellom de to utbyggerne.

– Krysset er utbyggerne­s ansvar, og jeg vil tro at vi snart har alle avtaler signert. Da er vi i realiteten klar for oppstart, sier kommunalle­der Oddvar Konst i avdelingen for samfunnsut­vikling i Alta kommune.

Konst medgir at manglende framdrift rundt ny E6/avlastning­sveien gir grå hår i hodet på planlegger­ne i Alta kommune. Frykten er at vi naermer oss punktet der vegvensene­t vil sette foten ned for nye bolig- og industriom­råder. I denne omgang har vegmyndigh­etene gitt grønt lys, forutsatt et forsterket og tilrettela­gt kryss.

– Krysset gjør at Aronnesvei­en i begge retninger vil takle trafikkøni­ngen fra de to boligområd­ene. Vegvesenet har bekreftet dette, men vi har andre aktuelle områder vi skulle ha utløst hvor trafikale utfordring­er i verste fall kan føre til stopp, bekrefter Konst. Høye blokker For Holstbakke­n Øst er Kurt Ek sterk i troen på snarlig oppstart, og i alle fall i løpet av første halvår 2019. Av de 34 eneboligto­mtene mener Ek at rundt halvparten vil vaere kommunale og bli lyst ut av kommunen. Leilighete­ne er foreløpig ikke detaljpros­jektert. Her er Bjørn Arild og Johansen Eiendom kommet lengre på Jørgensen-jordet. Landskapsa­rkitekt Anita Veiseth, som jobber sammen med Verte arkitekter, forteller at det har vaert gått flere runder for å kunne bygge i høyden uten å ta fra naboer sol og lys.

– Skyggebere­gninger foretatt viser at de innerste blokken kan vaere i fem etasjer uten negativ innvirknin­g på nabobebygg­else. I tillegg har vi brukt mye tid på å fine gode og estetiske løsninger i forhold til terreng. Blant annet har vi vridd blokkrekke­n ut mot Holstbakke­veien slik at de ikke oppfattes som «en vegg» sett fra veisiden, forklarer arkitekten. Aronnes vinner I oversikten over planer med godkjent boligutbyg­ging er Aronnes en av vinnere. Med 250 nye boenheter og normtallet med fire innbyggere i hver boenhet vil denne delen, med «snarveiene» for gående og syklende, vaere bare noen minutters gangavstan­d fra Alta sentrum. Det kommer i tillegg til at Aronnes over de siste fem årene har fått en stor andel av boligbyggi­ngen. Samtidig som boligbyggi­ngen har vaert sterk vil det bli tatt trafikale grep. Aronnesvei­en blir omgjort fra vei med vikeplikt fra høyre til forkjørsve­i.

 ??  ??
 ??  ?? NYTT KRYSS: Situasjons­planen for Skogmo, boligprosj­ektet til Johansen Eiendom AS, som vil gi 150 nye boenheter fortrinnsv­is i blokk. Før feltet og nabofeltet, Holstbakke­n Øst, kan realiseres må krysset mellom Holstbakkv­eien og Aronnesvei­en utvides med flere kjørebaner og forsterkes. Utbygginge­n av krysset og feltet kan skje parallelt. Skogmo ligger på høyre side av Holstbakkv­eien, veien som går inn mot Alta Idrettspar­k. (Foto/plan: Anita Veiseth, Verte arkitekter)
NYTT KRYSS: Situasjons­planen for Skogmo, boligprosj­ektet til Johansen Eiendom AS, som vil gi 150 nye boenheter fortrinnsv­is i blokk. Før feltet og nabofeltet, Holstbakke­n Øst, kan realiseres må krysset mellom Holstbakkv­eien og Aronnesvei­en utvides med flere kjørebaner og forsterkes. Utbygginge­n av krysset og feltet kan skje parallelt. Skogmo ligger på høyre side av Holstbakkv­eien, veien som går inn mot Alta Idrettspar­k. (Foto/plan: Anita Veiseth, Verte arkitekter)
 ??  ?? NYE INNBYGGERE: Aronnes kan forvente rundt 1.000 nye innbyggere fordelt på 250 boenheter. Den største veksten vil komme i sentral-alta og da Komsa skolekrets med 1.362 boenheter. Med normtallet med fire innbyggere i hver enhet vil det gi over 5.000 nye innbyggere.
NYE INNBYGGERE: Aronnes kan forvente rundt 1.000 nye innbyggere fordelt på 250 boenheter. Den største veksten vil komme i sentral-alta og da Komsa skolekrets med 1.362 boenheter. Med normtallet med fire innbyggere i hver enhet vil det gi over 5.000 nye innbyggere.
 ??  ?? SATSER: Eiendomsut­vikler Bjørn Arild Johansen er i ferd med å avslutte boligoppby­ggingen i Saga-området og vil nå konsentrer­e aktivitete­n på Aronnes.
SATSER: Eiendomsut­vikler Bjørn Arild Johansen er i ferd med å avslutte boligoppby­ggingen i Saga-området og vil nå konsentrer­e aktivitete­n på Aronnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway