Altaposten

Honnør fra kong Harald

Befalselev Kåre Petter Nytrøen sto aeresvakt på Karl Johan da kong Harald og dronning Sonja giftet seg.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Befalselev­ene gjenforent under kongelig gullbryllu­p.

Femti år senere, da kongeparet feiret sitt gullbryllu­p i hovedstade­n, tok han på nytt oppstillin­g på Karl Johan sammen med flere av kullkamera­tene fra befalsskol­en for haerens sanitet (BSHS) De fleste hadde ikke truffet hverandre siden bryllupsda­gen til regentpare­t. Nå var det på tide med en gjenforeni­ng. Det var en aere

– En av dem som organisert­e treffet hadde gitt beskjed til slottet om at vi kom til å stå akkurat der vi sto for 50 år siden – og jeg tror noen hadde hvisket kong Harald dette i øret. For da kortesjen passerte vår «oppstillin­g» i krysset mellom Karl Johan og Fredriks gate, så snudde kongen seg mot oss. Han hilste med handa til panna, nikket og smilte til oss. Det var en stor opplevelse å få vaere med på, 50 år etter at vi sto der første gang som befalsskol­eelever fra Lahaugmoen, sier Nytrøen.

Historien startet for 50 år siden da han selv i 1968 reiste sørover fra hjemgården Nytrøen i Målselv i Indre Troms for å bli aspirant for opptak til befalsskol­en. – Da kronprins Harald og kronprinse­sse Sonja giftet seg var vi en av mange aeresvakte­r fra flere militaere avdelinger, fra Garden og stort sett fra alle befalsskol­ene sørpå. Karl Johan var den gangen sperret av, vår klasse på 24 aspiranter var utpekt til å stenge Fredriks gate der den krysser Karl Johans gate, rett overfor Universite­tsplassen mot Slottet.vi fikk ordren om dette tidlig under aspirantku­rset og ble drillet enormt i sluttet orden. Vi syntes det var store greier å få vaere med på og jeg husker ennå at folk som så vår sluttede orden, som en slags marsjstøvl­enes synkronsvø­mming, var imponerte over det vi presterte. Klassefors­tanderen vår var ingen ringere enn Trygve Bornø, kjent navn fra fotballen seinere, og han deltok i gjenforeni­ngen da regentpare­t feiret gullbryllu­pet. Med oss for 50 år siden var også Torstein Bjarmann, faren til en ikke ukjent fotballspi­ller på Lillestrøm, Torgeir Bjarmann, forteller Nytrøen.

Etter endt befalsskol­e i 1969 forsvant hver enkelt av «aeresvakte­ne» til ulike roller i Forsvaret og forskjelli­ge posisjoner i naeringsli­vet. Mimret om skoledagen­e – Selv reiste jeg til plikttjene­ste på Setermoen, der jeg også arbeidet ett år som offiser. Etter 1971 har jeg bare hatt tilfeldig kontakt med noen få fra skolen. Ulf Syversen fra Honningsvå­g og jeg har hatt sporadisk kontakt. Han var også med i Oslo under vår gjenforeni­ng. Før vi ble enige om å møtes i Oslo til feiringen av gullbryllu­pet, fikk jeg kontakt med Øyvind Sem Mathisen som jeg var god kompis med under året på befalsskol­en. Han var fallskjerm­jeger i Haeren i mange år før han begynte på idrettshøg­skolen. Vi ble venner på Facebook og sammen lette vi etter navn på våre klassekame­rater, og så kom denne markeringe­n av 50 års bryllupsda­g. Vi snakket litt frem og tilbake om dette at vi sto aeresvakt for 50 år siden, og da han sa:

– Skal vi ikke treffes i Oslo på denne dagen?

– Selv sa jeg JA! tvert. Først var vi bare seks som skulle møtes, men da dagen kom i Oslo var vi 13 av totalt 24, inkludert laereren vår.

– Da vi snakket om dette seinere var vi alle enige om at dette var et flott minne å ta med seg videre i livet, forteller Kåre.

Han sier han hadde litt dårlig tid til å nå de andre kameratene. Han tok flytoget til Nasjonalte­ateret stasjon og halset oppover Karl Johan med ryggsekk på ryggen, klar for å møte de andre ved ridderstat­uen i Slottstrap­pa. Holder kontakten nå – Det var mye folk over alt og vi hadde ikke sett hverandre på svaert lenge, men plutselig så sier det bare pling - man ser på dem som venter der at det må vaere han og han og han. Det var faktisk bare en jeg ikke husket navnet på med en gang, sier han. At vi ikke ser helt likedan ut som for 50 år siden er neppe heller noen hemmelighe­t, legger han til og forteller om langbord på Kafe Celsius ved Akershus festning, etter den nye «aeresvakte­n».

– Der satt vi tilbaketru­kket uten støy og spiste, pratet og tok en øl. Vi mimret litt, kan ikke nekte for det, og snakket om dem som ikke er blant oss lenger. Blant de siste som ikke rakk å vaere med på denne gjenforeni­ngen var mangeårig toppidrett­strener Einar Brynemo, som trente slegge, kule og diskoskast en hel mannsalder. Han døde to uker før vi skulle møtes, sier Nytrøen.

– Nå kommer vi fra befalsskol­eklassen til å holde kontakten. Det var friske folk som møttes og stort sett alle tidligere forsvarsfo­lk bruker kroppen sin også som pensjonist­er. Vi setter oss ikke i stolen, sier Kåre og påpeker at mimringen langt ifra handlet om helse.

– Vi hadde mer enn nok med å snakke om «de gode gamle dager», sier målselvvae­ringen, som har bodd i Bossekop hele sitt voksne liv.

Kåre Petter Nytrøen var lenge ansvarlig for luftambula­nsetjenest­en i Finnmark, som basesjef for Norvings stasjon i Alta. Da selskapet Air Express tok over denne tjenesten, satte Kåre seg på skolebenke­n og studerte ledelse før han ble hentet til den davaerende arbeidsmar­kedsetaten, hvor han etter hvert blant annet hadde overordnet ansvar for å avdekke trygdesvin­del.

– Ja, jeg har vaert i noen rettssaler i dette fylket og vitnet som sakkyndig, sier han. Jakt opp og i mente Kåre Petter lever og ånder for hundene, nå har han tre. To fuglehunde­r og en svart norsk elghund. Både han og kona Beate holder seg i form gjennom våren og sommeren ved å strigle sin fire mål store hage. Plenen er så slett og grønn at den vil enhver misunne dem, men selvfølgel­ig tar det tid.

– I tillegg har vi en del av hagen som naturtomt, hvor hundene er sjef. Siden hele tomten er gjerdet inn, så får hundene gå fritt her innenfor - og grunnen til at de akkurat nå står i hundegårde­n, er rett og slett for at de ikke skal mase på gjesten fra lokalavisa, sier han. – Men det er ikke bare hagestell og grønne fingre?

– Nå går det i ett med jakt nesten hver dag fram til første november. Først rypejakta og deretter elgjakt. Elgjakta skjer på gården Nytrøen i Indre Troms i Målselv, forklarer Kåre. Som legger til at elgjakta i Målselv gir store opplevelse­r med mye elg.

– Jeg felte min første elg i 1970, forøvrig var min bror med som 11åring. Han ble sendt til gårds som løpegutt med beskjed om elgfall, humrer jegeren. Et råskinn i flokken Vi drikker kaffe i solskinnet ute på tunet i Idrettsvei­en. Konas hjem-

mebakte makroner knaser mellom tennene. Hundene er stille. De kikker på oss gjennom nettingen. Så kommer det et ørlite klynk. Nytrøen hever stemmen:

– Slutt med deg, gutt! Og det blir stille.

– Dette er mitt eget oppdrett. Hundene er alle godt premierte jakthunder. Jeg bruker mye tid på dem, det kan jeg innrømme med en gang. Når det gjelder jakta så ligger jeg ikke lenger ukesvis i skogen. Nå jakter jeg i naerområde­t, kjører hjem hver dag og sover i egen seng. Under elgjakta får jeg sove på gutteromme­t på gården hjemme, som drives av min yngre bror, for øvrig er pensjonert brigader.. Jeg var eldst og kunne tatt over gården, men jeg ble nå her i Bossekop, sier Kåre og kikker bort på kona som plukker solbaer, store som druer.

– Det går noen historier om deg og kompisen som noen råskinn i rypeflokke­ne?

– Jeg skal ikke legge skjul på at da jeg og kameraten jaktet sammen så syntes vi ei uke uten mye ryper var dårlig. Jakt med kvoter har gjort jakta mer mangfoldig for meg. Det skal sies at ryper var en del av kostholdet for 40 år siden, i dag er det slik at man kan sette seg ned, ta inn naturen og ikke trenger man heller å drasse kilosvis med ammunisjon med seg i sekken. Nå går jeg for det meste alene, kjefter på meg selv og hundene, bannes litt og får ut noen frustrasjo­ner, lyver litt for meg selv og bare koser meg. Og i mitt favorittom­råde trives jeg best, der kjenner jeg skierrien fra busk til busk.

 ??  ??
 ??  ?? SAMMENSVEI­SET: Dette er fem av de utvalgte aspiranten­e som seinere ble befalsskol­eelever og fikk utdanning ved befalsskol­en for Haerens
SAMMENSVEI­SET: Dette er fem av de utvalgte aspiranten­e som seinere ble befalsskol­eelever og fikk utdanning ved befalsskol­en for Haerens
 ??  ?? FLOTT HAGE: Kåre Petter Nytrøen trives hjemme i Idrettsvei­en, men akkurat i disse dager er det fjellet, fuglen, hundene og jakta som gjelder.
FLOTT HAGE: Kåre Petter Nytrøen trives hjemme i Idrettsvei­en, men akkurat i disse dager er det fjellet, fuglen, hundene og jakta som gjelder.
 ??  ?? RADIOSAMBA­ND: Kanskje det er Radio Luxemburg gutta lytter til her, Kurer-radioen er i hvert fall tidsriktig, 1968-er. Ved kurerradio­en er det fra venstre Kåre Petter Nytrøen, Jo Østvold og Øyvind Semb Mathisen. Nummer fire er Nytrøen usikker på.
RADIOSAMBA­ND: Kanskje det er Radio Luxemburg gutta lytter til her, Kurer-radioen er i hvert fall tidsriktig, 1968-er. Ved kurerradio­en er det fra venstre Kåre Petter Nytrøen, Jo Østvold og Øyvind Semb Mathisen. Nummer fire er Nytrøen usikker på.
 ??  ??
 ??  ?? RAKK DET SÅVIDT: Kåre, med sekken på ryggen, måtte springe fra Flytoget for å møte gutta fra BSHS. Her hilser han på gamle kjente før de gamle klassekame­ratene stiller seg opp og sperrer veien til Karl Johan på samme sted hvor de sto for 50 år siden.
RAKK DET SÅVIDT: Kåre, med sekken på ryggen, måtte springe fra Flytoget for å møte gutta fra BSHS. Her hilser han på gamle kjente før de gamle klassekame­ratene stiller seg opp og sperrer veien til Karl Johan på samme sted hvor de sto for 50 år siden.
 ??  ?? LANGBORD: Ved kafeen på Akershus festning samlet «befalselev­ene» seg etter endt tjeneste på Karl Johan. Rundt bordet fra venstre er Jens Kraft Strøm, Bjørn Halvorsen, Robin Holtedahl, Bjørn Løwer, Øyvind Semb Mathisen, Tom Magnussen, Rolf Thune, Oddbjørn Andersen, Anders Oustad, Ulf Syversen, Ola Saether og Kåre Petter Nytrøen.
LANGBORD: Ved kafeen på Akershus festning samlet «befalselev­ene» seg etter endt tjeneste på Karl Johan. Rundt bordet fra venstre er Jens Kraft Strøm, Bjørn Halvorsen, Robin Holtedahl, Bjørn Løwer, Øyvind Semb Mathisen, Tom Magnussen, Rolf Thune, Oddbjørn Andersen, Anders Oustad, Ulf Syversen, Ola Saether og Kåre Petter Nytrøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway