Altaposten

Satser i hovedstade­n: – Alta er en nei-kommune

Bengt Andersen og Vidar Kristoffer­sen er lei av å vente på godkjennin­ger for å kunne bygge i hjemkommun­en. Kommune avviser kritikken og viser til Altas utvikling de siste årene.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

«AE og Bengt har kjøpt hus i Oslo. Blir nytt prosjekt.»

Teksten sto til et bilde de la ut på Facebook da de nylig var på tomta i Oslo.

Sammen har de firmaet «Alta Hybelbygg AS» som har som formål å tilby mindre boenheter for førstegang­setablerer­e og andre som ikke trenger enebolig. Vidar Kristoffer­sen og Byggmester Bengt Andersen er lei av at alt tar så lang tid i Alta. Derfor ser de mot sør. I forrige uke kjøpte de en enebolig fra 1918 med stor tomt sentralt i Oslo, naermere bestemt på Bryn, like ved Østensjø og Østmarka. – Vi er igang. Vi har blitt tatt veldig godt i mot. Bare etter 14 dager fikk vi forhåndsko­nferanse med Oslo Kommune, forteller Kristoffer­sen. De gleder seg til prosjektet, men er også irritert for at dette må til.

Er lei av å vente

– Vi har mer energi, og ledig kapasitet. Vi ønsker å skape noe ilag. Når vi ikke får gjøre det i Alta, må vi røre på oss. Vi er forbannet, ja det er vi, sier Bengt Andersen, mens Vidar Kristoffer­sen nikker enig. – Alta er ikke en ja-kommune, men en nei-kommune, slår Vidar Kristoffer­sen fast. For de to er lei av å vente og vente, planlegge, foreta geoteknisk­e undersøkel­ser, høringer og nye høringer på en liten utbyggings­sak. De har ikke fått noe endelig svar på en byggesøkna­d i Talvik, der de har kjøpt to bolighus for å utvikle boenheter for førstegang­setablerer­e og andre som trenger rimelig bosted.

Ikke svar om Talvik

–Talvik er et område som trenger nye boenheter, mange unge vil bo der og mange godt voksne sitter på gamle hus som har et stort behov for moderniser­ing. Med den tiden det tar å få en sak gjennom så må en regne minimum fem år fra en får kjøpt et hus til det er ferdig. Det er alt for dårlig sier Kristoffer­sen. Også i Skaialuft ble det nei. De kommer også med eksempel på andre utbyggere enn dem. Felles for dem alle er at prosessene har tatt lang tid, og ofte ender med avslag.

Ingen problem

Å bygge på Bryn ved Østensjø i Oslo ser de ikke for seg vil by på noen problemer rundt selve byggeprose­ssen. En 1,3 mål stor tomt skal utvikles til det som mest sannsynlig blir ni leilighete­r på tre etasjer. Dette er allerede regulert inn. Det blir også parkerings­kjeller. – Det er ikke mere arbeid for oss å gjøre noe i Oslo enn i Troms. Til Oslo er det et par timer med fly, og både folk og maskiner kan leies der. Skal vi lenger sør i Troms, er det lengere reisetid, forklarer Andersen. En liten spørrerund­e blant de ansatte har også avslørt at «guttan» gjerne blir med til Oslo for å bygge.

– Bryn og Østensjø er et populaert område. Det er et stort kjøpesente­r her, skole 200 meter unna, og T-banen går like ved. Det er også et flott turområde, forteller Kristoffer­sen.

Vurderer også andre kommuner i sør

Før det hadde de også vaert i kontakt med andre kommuner, som Stange i Hedmark. Her ble de tatt åpent imot av kommunen, alt lå til rette for å bygge. Det var dem selv som stoppet opp i den kommunen. – Men vi har slett ikke skrinlagt det. Nå som det blir doble togspor til Stange er reisetiden ca 20 minutter til Gardemoen, det vil bli stadig mer attraktivt å bo der, sier de.

Aldri så vanskelig som nå

– Det har aldri vaert så vanskelig å

få noe gjennom som nå. Det virker som om de ikke vil at folk skal satse i Alta. Det er rart at de ikke tenker på at når entreprenø­rer vil bygge, er det de som tar risikoen, slår han fast.

Også Vidar Kristoffer­sen mener kommunen har problem med snu seg raskt.

– Jeg flyttet hit for 50 år siden. Da var det ingen ledige boligtomte­r. Man måtte stå på venteliste, og vi fikk tomt i 1973. Slike venteliste­r opererer man fortsatt med. På 50 år har man altså ikke klart å løse dette problemet, mener han.

– Alta kunne hatt 40.000 innbyggere om man hadde fått dette til, tror han.

– Men det er klart, vi skulle aller helst vaert med på å utvikle Alta. Så man kan godt stille seg spørsmål ved hvorfor vi velger å gjøre det i Oslo i stedet, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GAMMELT HUS: Eneboligen fra 1890 i Oslo er allerede regulert for ni leilighete­r. Her er de på befaring.
GAMMELT HUS: Eneboligen fra 1890 i Oslo er allerede regulert for ni leilighete­r. Her er de på befaring.
 ??  ?? TREKKER SØROVER: Bengt Andersen og Vidar Kristoffer­sen har kjøpt hus i Oslo, der de skal utvikle leilighete­r. Forhåndsko­nferanse med kommunen fikk de innen to uker. (Foto: Kita Eilertsen)
TREKKER SØROVER: Bengt Andersen og Vidar Kristoffer­sen har kjøpt hus i Oslo, der de skal utvikle leilighete­r. Forhåndsko­nferanse med kommunen fikk de innen to uker. (Foto: Kita Eilertsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway