Altaposten

Strandrydd­erne

300 ungdommer har plukket sekkevis med søppel.

- Av Even Martinsen even@altaposten.no

– Vi har funnet utrolig mye plast og søppel på dette lille området, forteller Thea Mosesen fra Kvibyfjaer­a tirsdag formiddag. Og hun liker ikke det hun ser. – Slik kan vi ikke fortsette, så jeg håper folk kan tenke seg om og heller resirkuler­e søppel. Hvis ikke så havner det i din egen kropp til slutt, er den klare talen fra niendeklas­singen.

– Irritert

Chris A. Jakobsen er helt enig med Thea. Søppelet de har funnet er naermest grodd inn i bakken, noe som tyder på at det har ligget der i årevis. – Jeg blir irritert når folk kaster søppel i naturen. Ta det heller med hjem eller kast det på godkjent søppelplas­s. Det er farlig for både mennesker og dyr. En analyse Eigir Bjørkli Sara kan skrive under på. – Jeg fant dette plastrøret. Og i den er det gamle, rustne spiker. Dersom dyr spiser dette kan de i verste fall dø.

Forebyggen­de tiltak

Det er Nord Ekspedisjo­n som har fraktet ungdommene til fjaera denne formiddage­n. Til sammen skal de ta med seg 300 ungdommer i løpet av uken, hundre stykker i slengen. Prosjektet er et samarbeid mellom dem, Alta kommune og Finnmark Friluftsrå­d. – Hvorfor akkurat niendeklas­singene? – Det er et forebyggen­de tiltak. Det er ungdommene som vokser opp og som kan ta tak i dette fremover, sier Hans Petter Frøhaug i Nord Ekspedisjo­n.

Firmaet driver til daglig en reiselivsb­edrift.

– Vi er en aktør som driver med aktivitete­r i sjøen, både med kajak og RIB. Vi ønsker å drive baerekraft­ig og at de vi tar med på sjøen får en god opplevelse. Det handler om å tilby gode produkter for våre gjester, se fine og ryddige strender. Og vi har en tanke på fremtiden, at vi kan tilby disse produktene fremover.

Kloke hoder

Frøhaug er rett og slett imponert over ungdommene­s engasjemen­t. – Det er givende å se at de tar tak. Mange har innsett både faren og utfordring­ene. Ikke bare plukker de søppel, men de bruker også hodet og kommer med gode spørsmål. De stiller seg kritisk til hva private og naeringsdr­ivende gjør. Det er givende å se at ungdommene er engasjerte. Eigir synes ukas aktivitet er givende.

– Det hjelper naturen at vi gjør det. Og det føles kjekt.

 ??  ??
 ??  ?? SEKKEVIS: Dette er noe av «fangsten» i fjaera i Kviby. (Foto: Even Martinsen)
SEKKEVIS: Dette er noe av «fangsten» i fjaera i Kviby. (Foto: Even Martinsen)
 ??  ??
 ??  ?? GIVENDE: Hans Petter Frøhaug i Nord Ekspedisjo­n, som står bak ryddeaksjo­nen, synes det er givende å se at ungdommene tar tak. Det er et forebyggen­de tiltak å involvere ungdommene, sier han. (Foto: Even Martinsen)
GIVENDE: Hans Petter Frøhaug i Nord Ekspedisjo­n, som står bak ryddeaksjo­nen, synes det er givende å se at ungdommene tar tak. Det er et forebyggen­de tiltak å involvere ungdommene, sier han. (Foto: Even Martinsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway