Altaposten

Får 20 mill.

Naeringsli­v, bolig og bolyst må prioritere­s, sier Loppa Ap.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

22,6 millioner fra fra havbruksfo­nd og cirka 10 millioner fra grønne konsesjone­r gir Loppa-samfunnet en gavepakke av de sjeldne. Ordførerpa­rtiet Høyres gruppelede­r Ståle Saether mante umiddelbar­t til varsomhet og helhetlig tenkning, mens Arbeiderpa­rtiets lokallagsl­eder Kim Gøran Pedersen har pekt ut tre satsingsom­råder for å snu trenden: Naeringsli­v, boliger og bolyst er stikkordet.

– Vi er selvfølgel­ig svaert fornøyd med at oppdrettsn­aeringen gir avkastning i en presset kommuneøko­nomi. Dette gir kommunen store muligheter, men også dilemmaer knyttet til hvordan vi skal forvalte pengen? Vi er i en situasjon der folketalle­t synker, prosentand­elen unge blir faerre og det fødes for få nye Loppa-borgere, påpeker Pedersen.

Reiseliv og fiskeri

Blant sporene Loppa Ap ønsker å forfølge er reiselivsn­aeringa. – På vårt initiativ har kommunen fått satt i gang et mulighetss­tudie for naturbaser­t reiseliv, der planen er at hele kommunen blir en spennende reiselivsd­estinasjon. Fotturer om sommeren, toppturer på ski om vinteren og andre spennende aktivitete­r skal gjøre oss attraktive, foreslår Pedersen på vegne av Loppa Ap, samtidig som

Det finnes blant annet planer om etablering av landskapsh­otell på Ystnes i Øksfjord. – Dette passer som hånd i hanske i forhold til naturbaser­t reiseliv, mener han. Han mener at tilrettele­gging for naturbaser­t reiseliv vil vaere nøkkelen i forhold til å forme hele Loppa som reiselivsd­estinasjon. Samarbeid på tvers i regionen vil også bli viktig for å sikre en baerekraft­ig satsing.

Naeringspo­litikk uten å tenke fiskeri i Loppa er naturligvi­s uaktuelt. – Det er vår viktigste naering, så det blir om å gjøre å bygge opp et fiskerifon­d som kan stimulere til aktivitet, sier han.

Boliger og flerbruksh­us

Loppa Ap har lenge vaert opptatt av boligsitua­sjonen.

– Vi vet at eksisteren­de naeringsli­v peker på manglende boliger av god standard som hemmende for sin utvikling. Dette må vi gjøre noe med, sier lokallagsl­ederen til Ap. Et kompetanse­senter og flerbruksb­ygg i Øksfjord har også vaert høyt på prioriteri­ngslista, der man samler flest mulig funksjoner innen barnehage, skole, bibliotek, idrett og annet i samme bygg.

– Vi naermer oss nå slutten på forprosjek­tet, og kommunerst­yret skal snart ta stilling til plassering og bygging av et slikt bygg. Dette vil kunne gi et stort løft for kommunen, og gjøre oss attraktive for naeringsli­v og jobbsøkere, mener Loppa Ap, som også mener at norskunder­visning blir saerdeles viktig når folk og familier vil slå seg ned i Loppa, heter det i en pressemeld­ing.

Loppa Ap ønsker fokus på positivite­t og muligheter for midlene.

– De gir oss handlingsr­om til å tenke nytt. Vi må bli bedre på å se muligheter i stedet for begrensing­er. Vaer med på å snakke Loppa opp, ikke ned, er anmodninge­n fra Kim Gøran Pedersen.

 ??  ??
 ??  ?? STORE SUMMER: Loppa får nå nyte godt av havbruksfo­nd og grønne midler. – Vi må bruke handlingsr­ommet som skapes for å gi et nytt løft, mener Kim Gøran Pedersen, lederen i Loppa Ap.
STORE SUMMER: Loppa får nå nyte godt av havbruksfo­nd og grønne midler. – Vi må bruke handlingsr­ommet som skapes for å gi et nytt løft, mener Kim Gøran Pedersen, lederen i Loppa Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway