Altaposten

Må ikke glemme vår krigshisto­rie

Sterk Tirpitz-markering i Kåfjord.

- Av Bjarne Krogstad bjarne@altaposten.no

Blant de som møtte opp var en av døtrene til til motstandsm­annen Harry Pettersen, Greta-louise Hyld. Pettersen var en del av Ida-gruppen, som rapportert­e direkte til britisk Secret Intelligen­ce Service om krigsskipe­ne Tirpitz og Scharnhors­t sine bevegelser i Altafjorde­n. Et oppdrag som omtales som avgjørende for at begge skipene ble senket.

– Det er mange tanker som kommer frem på den dag som dette. Ikke bare får vår del, men alle berørte. Harry ble jo arrestert sommeren 1944. Det gjorde at jeg var rundt året gammel første gang jeg fikk møte min egen far, forteller Hyld.

Ifølge historien, som blir gjengitt på Tirpitz-museet, ble Pettersen først ført til Hammerfest og torturert, for så å bli sendt til døden i Oslo sammen med 29 andre dødsdømte. Dette var bare dager før freden kom, og Pettersen unnslapp døden med et nødskrik.

– At såpass mange kommer for å markere dagen synes jeg er veldig stort. Her er det også en del yngre folk. Det er på den måten de får laere om alt som skjedde, sier hun.

Folkets forsvarsvi­lje

Oberstløyt­nant og sjef for HV-17 Stein Høye holdt tale under markeringe­n og la ned en krans ved minnestein­en. Han understrek­er at en dag som dette er en dag for til å huske hvor man kommer fra og ha et fokus på vår felles historie. – Det er viktig for å ta den rette kursen videre. Forsvarsvi­ljen er stor og det må vi huske på å trekke frem. Vi er avhengige av folkets vilje til å

forsvare landet. En dag som dette er viktig å markere – vi må aldri glemme, påpeker han. – Angrepet i seg selv en dristig aksjon med høy risiko og godt gjennomfør­t. Tirpitz ble satt ut av spill i lang tid og kom aldri tilbake til den kapasitete­n den hadde. Vi hedrer nå de som gjennomfør­te angrepet, men vi må ikke glemme de som ofret egen familie og sin egen sikkerhet for å gjøre angrepet mulig. Det er i all hovedsak sivilbefol­kningen. Uten den forsvarsvi­ljen folk demonstrer­te, så hadde det ikke vaert mulig å gjennomfør­e den aksjonen mot Tirpitz: Sivile kvinner som jobbet om bord, lokalbefol­kningen ved blant annet Johan Mathis Isaksen Eira, som målte dybden til ubåtnettet der Tirpitz lå og motstandsg­ruppa IDA. Uten disse hadde oppdraget ikke vaert mulig, sier Høye.

Parallelle­r til dagens samfunn

Hv-17-sjefen mener at hendelsen også er viktig å reflektere over i forhold til dagens forsvar.

– Vi er avhengige av lokalbefol­kningen og den kunnskapen de besitter også i dag. Historien både her, resten av landet og i verden viser at lokalkunns­kap er avgjørende for å påvirke utfallet av en vaepnet konflikt. Som sjef for Finnmark heimeverns­distrikt er dette noe jeg er veldig bevisst på og viktig for min oppgave.

Alta-ordfører Monica Nielsen innledet sin tale under minnemarke­ringen med en spesiell takk til Forsvaret, Veteranfor­eningen og Tirpitz-museet.

– Kåfjord og Altafjorde­n var sentrum for en av de største hendelsene under krigen. Angrepet på Tirpitz var modig, vågalt og viktig. Innsatsen fra flere og den lokale motstandsb­evegelsen for et fritt Norge ble avgjørende og av stor betydning for norsk krigshisto­rie, sa hun.

Viktig markering

Ordøreren fortsatt med å hylle den innsatsen som ble lagt ned i Kåfjord. Både da og i dag.

– Det er viktig at fremtidens generasjon­er kjenner våres historie. I den sammenheng­en er det stor betydning at vi markerer slike dager som i dag. For Alta kommune er jobben som legges ned ved museet av stor betydning. Det er viktig for at vi skal kunne huske og sikre den historien som er. Ikke bare for oss i Alta, men viktig for Nord-norge og norsk krigshisto­rie.

– For det er et faktum at de krigshandl­ingene som fant sted i Finnmark ikke er godt nok kjent. Det finnes atskillig mindre hendelser sør i landet som har fått større oppmerksom­het.

For å understrek­e viktighete­n av handlingen­e som foregikk i Kåfjord, siterte Nielsen statsmanne­n Winston Churchill: «Å skade Tirpitz er det største som kan skje akkurat nå. Intet annet mål kan sammenlign­es. Hele krigens strategi dreier seg om dette skipet.» – Hans ord viser den tydelige betydninge­n av kampen som fant sted her, sa ordføreren.

 ??  ??
 ?? (Foto: Bjarne Krogstad) (Foto: Bjarne Krogstad) ?? DATTER: Greta-louise Hyld rakk å bli året gammelt før motstandsm­annen Harry Pettersen returnerte hjem. GLAD FOR OPPMØTET: Museumsdir­ektør Even Blomkvist uttrykte glede for at så mange – både unge og eldre – møtte opp for å markere 75-årsdagen til Tirpitz-aksjonen.
(Foto: Bjarne Krogstad) (Foto: Bjarne Krogstad) DATTER: Greta-louise Hyld rakk å bli året gammelt før motstandsm­annen Harry Pettersen returnerte hjem. GLAD FOR OPPMØTET: Museumsdir­ektør Even Blomkvist uttrykte glede for at så mange – både unge og eldre – møtte opp for å markere 75-årsdagen til Tirpitz-aksjonen.
 ?? (Foto: Bjarne Krogstad) (Foto: Bjarne Krogstad) ?? KAKE: Kåfjord bygdelag stilte med mat og drikke og selvfølgel­ig en kake med bilde av Tirpitz. KJEMPET FOR FRIHETEN: – De som målrettet jobbet for friheten her i Kåfjord er helter som vi skal huske, sa ordfører i Alta, Monica Nielsen. STINN BRAKKE: Det lille museet i Kåfjord var fylt til randen. Store deler av markeringe­n ble derfor holdt utenfor. (Foto: Bjarne Krogstad) LA NED KRANS: Hv-17-sjef Stein Høye.
(Foto: Bjarne Krogstad) (Foto: Bjarne Krogstad) KAKE: Kåfjord bygdelag stilte med mat og drikke og selvfølgel­ig en kake med bilde av Tirpitz. KJEMPET FOR FRIHETEN: – De som målrettet jobbet for friheten her i Kåfjord er helter som vi skal huske, sa ordfører i Alta, Monica Nielsen. STINN BRAKKE: Det lille museet i Kåfjord var fylt til randen. Store deler av markeringe­n ble derfor holdt utenfor. (Foto: Bjarne Krogstad) LA NED KRANS: Hv-17-sjef Stein Høye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway