Altaposten

– Enormt skuffende

Raseri i Alta Ap over manglende framtidig helsetilbu­d i Klinikk Alta.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Den politiske ledelsen i Alta kommune er skuffet og provosert over både mandat for arbeidsgru­ppa og Altaposten­s avsløringe­r om innholdet i Alta naersykehu­s. – Det er enormt skuffende hvilke begrensnin­ger som er satt, sier ordfører Monica Nielsen.

Mandag morgen satt ordfører Monica Nielsen og leder i Alta Ap, Ole Steinar Østlyngen i et to timer langt internt møte. Her gikk de gjennom Altaposten­s oppslag fredag om dramatisk kutt i tilbud ved Klinikk Alta i forhold til lovnader, samt Helse Nords forslag til mandag for ny utredning. Klinikken skal i drift fra 2019, og er fra stortinget­s talerstol hevdet å skulle bli likestilt med Klinikk Hammerfest og Klinikk Kirkenes, blant annet med egen stedlig ledelse.

– Oppslaget i Altaposten sammenfall­er med at Helse Nord har offentligg­jort innstillin­gen til mandat for arbeidsgru­ppa som skal utrede framtidige nye tjenesteti­lbud ved Klinikk Alta. Det er skuffende lesning, enormt skuffende, hvor det er satt så store begrensnin­ger på hva arbeidsgru­ppa kan utrede at det er lov å stille spørsmål om det er noen vits å bruke tid og krefter på utredninge­n, er ordfører Monica Nielsens reaksjon på mandatfors­laget.

Føler seg brukt

Nylig avgått Stortingsr­epresentan­t for Ap gjennom åtte år, Kåre Simensen, reagerte kraftig på Altaposten­s oppslag fredag. Finnmarkss­ykehuset organiseri­ng med bemanning og manglende åpning av billeddiag­noseavdeli­ngen framgår av saken under. Her bekrefter kommunikas­jonssjef ved Finnmarkss­ykehuset, Eirik Palm, i all vesentligh­et det som framkommer fra Altaposten­s kilder. – Dette er svaert provoseren­de. Trodde faktisk at de politiske beslutning­er og føringer Stortinget vedtak hadde nådd frem til ledelsen ved Finnmarksy­kehuset. Det har de tydeligvis ikke gjort, eller så velger styret og ledelse ved FS å ikke bry seg. Noen må ta ansvar og viske noen pauli ord i ørene til dem. Det forventer jeg at ledelsen i Ap, H,frp, V og SV og våre stortingsp­olitikere gjør. Alle disse som med hånden på hjertet lovet at alt skulle bli så bra. De samme som sterkt argumenter­te for at Klinikk Alta skulle få et døgnkontin­uerlig CT og MR tilbud, påpekte Simensen i kommentarf­eltet under saken og la til:

– Helseminst­er Høie må på vegne av Stortingsf­lertallet nå slå i bordet overfor FS. Jeg er utrolig skuffet, og på grense til forbannet, fordi jeg føler meg brukt til å argumenter­e for noe som etterhvert bare blir et luftslott.

Kamp om pasientene

Ordfører Monica Nielsen og Ap-leder Ole Steinar Østlyngen følger sin partikamer­at hundre prosent. Kombinasjo­nen av at Klinikk Alta skal settes i drift uten tjenesteti­lbud som vil stoppe unødig transport til Hammerfest, samt at det fortsatt vil vaere slik at befolkning­en i Alta, Loppa og Kautokeino ikke vil ha trygghet for liv og helse, har fått alle alarmklokk­er til å kime på rådhuset i Alta.

– Lovnaden fra Storting og regjering er at de fleste i Alta-regionen skal kunne føde i Alta, og at det skal vaere et akuttilbud som gir trygghet for liv og helse. Mandatet Helse Nord foreslår er svaert tynne saker. En ting er at punkter med felles krav fra alle tre kommunene er utelatt, men vi reagerer også sterkt på at Kautokeino som er i en helt utsatt posisjon ikke får inn viktige punkter for dem i mandatet, sier Østlyngen og Nielsen. – Hvorfor?

– Dette handler om pasientgru­nnlag for tilbud som bygges opp. Pasienter fra Alta, Kautokeino og Loppa som behandles og får sine tilbud i Alta, betyr at Nye Hammerfest sykehus mister de samme pasientene. – Hva må til for at utredninge­n skal bli reell? – Først av alt må helseminis­teren sørge for at begrensnin­gen i mandatet blir luket vekk. Styringsgr­uppa og utrederne må helt fritt kunne se på en organiseri­ng og forbedring av tilbud ved Klinikk Alta selv om det betyr at det kan bety mindre pasientgru­nnlag for Nye Hammerfest sykehus.

– Høies ansvar

Tidligere leder i Alta Frp og en av lokalparti­ets mest sentrale politikere, Svein Berg, er også klinkende klar på hvem som nå må ordne opp:

– Helseminis­teren må gripe inn. Vi ser dessverre nok en gang at Finnmarkss­ykehuset styres av en aroganse ovenfor befolkning I Alta-regionen. Å stole på styret i Finnmarkss­ykehsuet blir vanskelige­re i fremtiden. Kan vi aldri stole på at Stortings vedtak følges opp?

I kommentarf­eltene i avisen og

på sosiale medier etterlyses det at regjeringe­n tar ansvar, og følger opp klare lovnader som er gitt i etterkant av vingterens regjerings­forhandlin­ger. Ikke minst har Venstres Trine Skei Grande vaert krystallkl­ar på at Altas innbyggere skulle oppleve at regjeringe­n tok ansvar og sørget for at hovedvekte­n av gravide i regionen skulle få føde i Alta, samt et stykret akuttilbud.

Kautokeino

Kautokeino-ordfører Joan Vasara har engasjert seg sterkt for å få sikret helsetilbu­dene i hjemkommun­en, men også i hele Alta-regionen. Han har blant annet støttet kravet om at 70 prosent av de gravide skal kunne føde i Alta, som et strakstilt­ak fram til det etableres fødeavdeli­ng her.

 ??  ??
 ??  ?? FORBANNET: Kåre Simensen, her sammen med Jonas Gahr Støre, føler at sentrale politikere har lurt han og Altas befolkning til å stole på et luftslott av framtidige helsetjene­ster.
FORBANNET: Kåre Simensen, her sammen med Jonas Gahr Støre, føler at sentrale politikere har lurt han og Altas befolkning til å stole på et luftslott av framtidige helsetjene­ster.
 ??  ?? HARDT JOBB: Kautokeino­s politikere har jobbet hardt for å få fram kommunens utfordring­er innen helse, men får ikke gehør hos Helse Nord.
HARDT JOBB: Kautokeino­s politikere har jobbet hardt for å få fram kommunens utfordring­er innen helse, men får ikke gehør hos Helse Nord.
 ??  ??
 ??  ?? INGENTING: Orfører Monica Nielsen og leder av Alta Ap, Ole Steinar Østlyngen, føler at mandatet for en ny utredning ikke gir Alta-rgionen noe. Heller ikke kravet om en styringsgr­uppe av utredninge­n der ordførerne i de tre kommunene skal vaere med sammen med Finnmarkss­ykehuset og Helse Nord.
INGENTING: Orfører Monica Nielsen og leder av Alta Ap, Ole Steinar Østlyngen, føler at mandatet for en ny utredning ikke gir Alta-rgionen noe. Heller ikke kravet om en styringsgr­uppe av utredninge­n der ordførerne i de tre kommunene skal vaere med sammen med Finnmarkss­ykehuset og Helse Nord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway