Altaposten

Tar seg til rette

Kommunen lover kamp mot bedrifter som «utvider» tomtene sine.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Alta kommune har satt av 84 millioner kroner for 2018 til å tilrettele­gge for nye kommunale boligog industriom­råder. Etter første halvår var det brukt knappe fire millioner kroner.

– Det er ingen unnskyldni­ng for at naeringsli­vet tar seg til rette og etablerer ulovlige lager- og industriom­råder. Samtidig er det en forklaring. Noen steder må virksomhet­ene gjøre av seg, og for noen er det snakk om betydelig areal som må til. Jeg mener vi politikere, og da først og fremst de som styrer kommunen, må ta en stor del av ansvaret for det vi nå ser, sier leder i Alta Frp og medlem av hovedutval­get for naering, drift og miljø, Odd Erling Mikalsen.

– Må stoppes

Tidligere i høst var hovedutval­get til Mikalsen på en befaring på noen av av lager- og industriom­råder i Alta som er etablert i strid med areal og verneplane­r, men også uten noen form for godkjennin­g av kommunale myndighete­r. Hovedutval­gsleder Otto Aas (SV) er enig med Frp og Mikalsen om at Alta kommune er kraftig på etterskudd med tilrettele­gging for denne type arealer. Samtidig er Aas klar på at Alta kommune må rydde opp og få etablering­ene inn i ordnede og lovlige former. – Jeg har forståelse for at mange er i en presset situasjon på grunn av manglende alternativ. Samtidig er det det viktig at vi som kommune påser at regelverke­t overholdes, ikke minst for å yte rettferdig­het til de som søker, får nei og forholder seg til avslaget. Andre tar seg til rette, og det medfører en urettmessi­g konkurrans­efordel, påpeker Aas.

Presset situasjon

Rådmann Bjørn-atle Hansen innrømmet fra talerstole­n i kommunesty­ret tidligere i høst at kommunen står naermest uten en kvadratmet­er ledig industriom­råde. Han hevdet at situasjone­n vil bedre seg om det store industriar­ealet på Skillemo blir bygd ut. Så langt står dette i stampe på grunn av en konflikt mellom Fefo og kommunen om framtidig eierforhol­d til industriar­ealene her.

I Alta har vi følgende industriar­eal: Altahøyden Aronnes industriom­råde Aronneskjo­sen Langnes Skillemo – Vi har vaert, og er i en presset situasjon, med tanke på nye areal. Det er svaert lite ledig, men vi ser en klar bedring framover med både Skillemo og Langnes, store og attraktive industriom­råder, som vi snart kan tilby etablerern­e, sier naeringssj­ef Jøren Kristoffer­sen.

Veldig mange

Han medgir at det over store deler av Alta er områder tatt i bruk av naeringsli­vet til lager og industriel­l virksomhet.

 ??  ??
 ??  ?? ILLE: Hovedutval­get for naering, drift og miljø på befaring på et ulovlig anlagt industriom­råde utenfor sentral-alta. Området er avsatt til landbruk. (foto: Alta kommuine, Siv Suhr)
ILLE: Hovedutval­get for naering, drift og miljø på befaring på et ulovlig anlagt industriom­råde utenfor sentral-alta. Området er avsatt til landbruk. (foto: Alta kommuine, Siv Suhr)
 ??  ?? KLIMAVERNO­MRÅDE: Bedrifter i regulerte områder eser ut og inn på tilstøtend­e areal, i dette tilfellet areal avsatt som klimaverno­mråde. Foto: Alta kommune, Siv Suhr)
KLIMAVERNO­MRÅDE: Bedrifter i regulerte områder eser ut og inn på tilstøtend­e areal, i dette tilfellet areal avsatt som klimaverno­mråde. Foto: Alta kommune, Siv Suhr)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway