Altaposten

Godt rustet til å avsløre overgrep

Politirefo­rmen, tverrefagl­ig samarbeid og større fokus på overgrep gjør en ny Tysfjord-sak umulig i Finnmark.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Seksjonsle­der Kenneth Nilsen mener politirefo­rmen og sterkere samarbeid med fagmiljøer har styrket kampen mot overgrep. – Slik vi jobber i dag, ville ikke en Tysfjord-sak vaert mulig i Finnmark, sier Nilsen.

Det mener seksjonsle­der for felles etterforsk­ning hos politiet i Finnmark, Kenneth Nilsen. Nilsen deltok under en paneldebat­t torsdag kveld på City scene der «overgrep i små samfunn» var tema. Det var UIT som ledet arrangemen­et i forbindels­e med forsknings­dagene, der oppvekst har vaert en rød tråd.

151 overgepssa­ker

Kenneth Haetta, frilansjou­rnalisten som rullet opp Tysfjord-sakene sammen med VG, der rundt 150 overgrepss­aker til sist ble avdekket av politiet, var oppsparket til debatten. Haetta snakket blant annet om hvordan han og hans kolleger hadde tilnaermet seg det kristne lulesamisk­e samfunnet i Nordland og hvordan de gradvis bygde tillit til de involverte, noe som var helt avgjørende for at sakene ble publisert.

Etterforsk­ning etter medieoppsl­ag

Lørdag 11. juni 2016 ble den rystende historien lagt frem for det norske folk gjennom en bred dokumentar i VG, der 11 personer i dokumentar­reportasje­n «Den mørke hemmelighe­ten», fortalte om en flere tiår lang overgrepsk­ultur i Tysfjord. De fire journalist­ene som gjennomfør­te saken, var i tillegg til Haetta, Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund og Thor Harald Henriksen. Alle fikk Fritt ord-prisen i 2018 for sitt arbeid. Etter publiserin­gen ble det raskt satt i gang etterforsk­ning, og i november 2017 oppsummert­e politiet funnene slik: 151 seksuelle overgrepss­aker var avdekket, med 82 fornaermed­e og 92 mistenkte. Ofrene var fra 4 til 75 år gamle, de mistenkte fra 10 til 80 år. Overgrepen­e fant sted mellom 1953 og august 2017. Fra desember 2017 har dommene begynt å komme i rettsvesen­et, med lange fengselsst­raffer.

Vanskelig å skjule seg

– Slik vi jobber i dag ville ikke en Tysfjord-sak vaert mulig i Finnmark, sa Nilsen fra podiet i går. Han viste til den nye politirefo­rmen, der man jobber mer samordnet og med styrkede fagmiljøer, noe som bidrar til å gjøre politiet bedre rustet til å jobbe med overgrepss­aker. Til Altaposten sier han at det tverrfagli­ge arbeidet, der politiet samarbeide­r med blant annet barnevern, PPT og andre instanser som involverer barn og unge, gjør at smutthulle­ne for eventuelle overgrepsm­iljøer blir mindre. – Det er helt klart en styrke at vi jobber på denne måten. Samtidig er også fokuset på vold og overgep mot barn et helt annet i dag enn tidligere, sier Nilsen, som under debatten også påpekte viktighete­n av å ha media som vaktbikkje for politiets jobb.

Nødvendig å kunne tro det verste

Nina Sørensen er barnehagef­aglig ansvarlig i Alta kommune og snakket under debatten blant annet om at de som jobber i barnehagen­e, må vaere åpen for at de trivelige, gjerne ressurster­ke foreldrene, man slår av en prat med på morgenkvis­ten og kanskje deler en kaffe med, kan utøve vold eller overgrep mot barn.

Etter debatten utdypet Sørensen dette overfor Altaposten:

– En ting har jeg laert, at du må aldri la deg forfaere. Det er ikke slik at jeg går rundt og mistenker det, men man må vaere åpen for at det kan skje og da må vi vaere i stand til å håndtere det. Hvis vi ikke tror det skjer, er vi heller ikke beredt til å håndtere det, sier Sørensen, som fastslår at overgrep og vold forekommer i alle samfunnsla­g og av mennesker med både høy og lav utdannelse og i ulike typer jobber. – Er det vanskelig å vaere åpen for at den hyggelige mora eller den faren som er en slik grepa kar, kan ha utøvd vold eller overgrep mot sitt barn? – Ja, det er vanskelig. Vi får naere og gode relasjoner til foreldrene. Det er noen vi flirer med og deler feriehisto­rier med. Og de har en enorm tillit til oss, de overlater det kjaereste de har til oss, så vil føler oss beaeret. Men vi må hele tiden ha et bevisst forhold til dette. Og vi stoler på barna og vi tar barna på alvor. Vi vet at det kan skje, og hvis det skjer, så har vi tatt side og det er barnas side, fastslår den fagansvarl­ige for barnehager i Alta kommune.

En ting har jeg laert at du må aldri la deg forfaere. Det er ikke slik at jeg går rundt og mistenker det, men man må vaere åpen for at det kan skje. Nina Sørensen, banehagefa­glig ansvarlig i Alta kommune.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÅPNET DEBATTEN: Frilansjou­rnalist og vinner av Fritt ord-prisen 2018, Kenneth Haetta, var innleder til debatten. (Foto: Hanne Larsen)
ÅPNET DEBATTEN: Frilansjou­rnalist og vinner av Fritt ord-prisen 2018, Kenneth Haetta, var innleder til debatten. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway