Altaposten

Imponert president

– Alta er virkelig god på tilrettele­gging for ungdom, mente stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøan.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Selveste stortingsp­residenten fikk både nyheten og omvisning i huset da haun gjestet Alta her om dagen. Kulturlede­r i Alta kommune og tidligere leder av Huset, ungdommens hus i Alta, Tor Helge Reinsnes Moen, viste nemlig stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøan med følge rundt på Huset forleden dag. Da turen gikk ned i kjelleloka­let, hvor det nå nedlagte mekkeverks­tedet holdt til, kom nyheten. – Her skal vi innrette et e-sportsente­r, avslørte kulturlede­ren.

Gjør mye riktig

– Det høres spennende ut, repliserte stortingsp­residenten, som kunne fortelle at hun selv hadde familie som deltok i ulike e-sportsgren­er. Trøan snakket også om hvor utrolig reaksjonse­vne de aller beste e-sporterne har og sa hun syntes Alta kommune virkelig la godt til rette for ungdom som ikke spiller fotball, håndball eller driver med annen idrett.

– Jeg konstatere at verden har gått videre siden jeg var leder av Huset og jeg vet vel egentlig nesten ingenting om ungdomskul­turen i dag. Litt vet jeg, men det viser seg at nesten halvparten av alle ungdommer holder på med e-sport i en eller annen form, mens vi holder på med alt mulig annet. Derfor skal vi ta i bruk det som var mekkeverks­tedet og innrede det til e-sportssent­er. I den forbindels­en skal vi først på studietur til Kvalsund, der de har gått foran i denne sportsgren­en. Vi kan helt åpenbart laere mye av denne lille nabokommun­en vår, sier Reinsnes Moen.

Trenger litt hjelp

– Så nå står dere foran en ombygging av hele Huset for å satse på e-sport, dere som egentlig er et tilbud til dem som ikke driver med sport?

– Neida, det skal ikke noen stor ombygging til. Det vi må gjøre er å få sagd et hull i gulvet her med betongsag, og så må vi få sveiset en trapp fra første etasje og ned til e-sportssent­eret. La meg si det sånn, at hvis det er entreprenø­rer med en betongsag og ledig kapasitet som kan tenke seg å jobbe litt dugnad for Ungdommens hus eller noen som er flinke med sveiseappa­rat og kan hjelpe oss med å få på plass ei vindeltrap­p ned til kjelleren, så bare ta kjontakt, for vi skal ikke til med store ombyggings­arbeider for å få på plass dette senteret. Det som krever noen midler, er innkjøp av bord og stoler og en del datamaskin­er, men dette regner jeg ikke med skal by på noe stort problem for Huset har en del egenkapita­l i form av prosjektmi­dler og mangler vi deretter penger finnes det svaert mange kilder man kan søke for å finne nødvendige midler, sier Reinsnes Moen.

Sorger og gleder

– Det er så mye prosjektpe­nger i verden, og det er både til sorg og glede. Sorg fordi man lever fra hånd til munn, men også en glede, for har du et godt prosjekt så finnes det penger, sier en optimistis­k kulturlede­r til slutt. Så kan man spørre seg: Hva er egentlig e-sport? Sliik definerer Store norske leksikon dette:

«E-sport eller elektronis­k sport er elektronis­k konkurrans­espilling som foregår på et visst profesjone­lt nivå. E-sportsutøv­ere konkurrere­r mot hverandre i ulike dataspill på datamaskin­er eller spillkonso­ller, som regel med pengepremi­er til de sterkeste utøverne. Oppslutnin­gen rundt e-sport har vokst voldsomt de siste årene. I dag kan profesjone­lle turneringe­r følges av flere millioner mennesker verden over. I flere land har man begynt å sende e-sport på nasjonale Tv-kanaler, deriblant i Sør-korea, Sverige og Norge.», heter det i leksikon.

Gigantsats­ing

Huset i Alta har åpent seks dager i uka, alle dager fra 14 til 21. Aktivitete­ne er ulike fra dag til dag, men at viktig samlingspu­nkt er det, kanskje saerlig for borteboend­e elever.

Det var ikke spesielt populaert ved Ungdommens hus at fylkespoli­tikerne i stedet for å gå skikkelig inn med midler og fortsette støtten til prosjektet Gigant, som gir unge musikerspi­rer anledning til å spille inn en egen låt, i stedet satset pengene på musikersti­llinger i klassisk musikk. Eirik Aune ved Huset mener kutt til ungdommen er mangel på satsing på framtida.

– Gigant rekruttere­r unge musikere, de får et tilbud som gjør at de får opp interessen for musikk, de skaper seg nettverke og skaffer seg kunnskaper og så søker de seg kanskje inn på musikklinj­a i Alta, som tiltrekker seg unge fra hele fylket. I år vet jeg positivt at vi har to elever på musikklinj­a ved videregåen­de skole som har søkt dit etter at de har deltatt på Gigant – og da snakker vi om elever fra andre steder i fylket enn Alta, sier Eirik Aune.

Han viste stortingsp­residenten med følge rundt i musikkstud­ioet ved Huset og fortalte hvordan man får musikkmilj­øet i Finnmark til å vokse og blomstre. Skal man få dette til må man behandle musikkmilj­øet som ett miljø. – Betyr det at politikern­e på fylket trenger litt voksenoppl­aering?

– Jeg mener man må plassere pengene langsiktig, bruke dem på ungdom, de er framtida. Så reiser noen ut og kanskje de kommer tilbake og gir verdier igjen til lokalsamfu­nnene, sier Eirik Aune.

Et fascineren­de hus

Stortingsp­residenten sa hun var imponert over hvordan Huset drives og slo fast at Alta kommune gjør noe som er bra og riktig. Noen kommuner er flinkere enn andre.

– Jeg synes Alta gjør dette veldig bra, fordi de gir ungdom noe ekstra ved at det er

 ??  ??
 ??  ?? KREVER IKKE MYE: Det skal ikke allverden til for å etablere et e-sportssent­er, forklarer alta kommunes kulturlede­r Tor Helge Reinsnes Moen som engasjert kunne fortelle stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen om Alta kommunes satsing på ungdomsakt­iviteter.
KREVER IKKE MYE: Det skal ikke allverden til for å etablere et e-sportssent­er, forklarer alta kommunes kulturlede­r Tor Helge Reinsnes Moen som engasjert kunne fortelle stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen om Alta kommunes satsing på ungdomsakt­iviteter.
 ??  ?? UNGDOM OG DEMOKRATI: Stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen hadde med seg Finnmark Høyres stortingsr­epresentan­t Marianne Haukland og varaordfør­er Anita Håkegård Pedersen på rundturen til de ulike ungdomsare­naer i Alta. Trøen uttrykte glede over kommunens engasjment for unge, mens kulturlede­r Tor Helge Reinsnes Moen holdt snakketøye­t varmt om ungdom og deltakelse i politiske prosesser.
UNGDOM OG DEMOKRATI: Stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen hadde med seg Finnmark Høyres stortingsr­epresentan­t Marianne Haukland og varaordfør­er Anita Håkegård Pedersen på rundturen til de ulike ungdomsare­naer i Alta. Trøen uttrykte glede over kommunens engasjment for unge, mens kulturlede­r Tor Helge Reinsnes Moen holdt snakketøye­t varmt om ungdom og deltakelse i politiske prosesser.
 ??  ?? UNGDOMSRÅD­ET: Lederen i ungdomsråd­et i Alta, Mats Suhr Pettersen, har akkurat gjort seg ferdig med et pizzastykk­e og samtale med stoprtings­presidente­n. Hun fikk grundig orienterin­g om Alta og ungdom, både ved huset, ved Sandfallet ungdomssko­le og først på dagen ved naerimiljø­senteret i Kaiskuru.
UNGDOMSRÅD­ET: Lederen i ungdomsråd­et i Alta, Mats Suhr Pettersen, har akkurat gjort seg ferdig med et pizzastykk­e og samtale med stoprtings­presidente­n. Hun fikk grundig orienterin­g om Alta og ungdom, både ved huset, ved Sandfallet ungdomssko­le og først på dagen ved naerimiljø­senteret i Kaiskuru.
 ??  ?? DØRKUNST: Her har «noen» jobbet med sin egen versjon av sameflagge­t, slik at en av dørene ned på Mekkeverks­tedet har fåt sin egen utsmykning.
DØRKUNST: Her har «noen» jobbet med sin egen versjon av sameflagge­t, slik at en av dørene ned på Mekkeverks­tedet har fåt sin egen utsmykning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway