Altaposten

Mari fikk drømmejobb­en

Mari Buljo (23) har alltid følt seg som en verdensbor­ger. Nå tjenestegj­ør hun på ambassaden i Washington.

- Av Bjarne Krogstad bjarne@altaposten.no

Det betyr at ambassaden, i tillegg til å møte besøkende på norsk, kan tilby samisk.

– Veldig gøy og laererikt å vaere her, sier Mari, som er vokst opp i Kautokeino, før hun flyttet til Alta for 10 år siden.

Tidlig på farta

Sommerferi­ene på videregåen­de skole tilbrakte hun i Kina for å laere seg kinesisk. Fem år senere gikk turen til Tokyo og «School of internatio­nal liberal studies» på Waseda-universite­tet, for å fullføre en bachelor innen blant annet politikk, internasjo­nale relasjoner, kulturrela­terte fag og markedsfør­ing. En ekte verdensbor­ger med andre ord.

– Det jeg husker best fra den tiden, var det å møte folk fra hele verden med så forskjelli­ge bakgrunner. Laere et nytt språk og oppleve mest mulig, sier Mari og minnes tiden sin i Asia og spesielt Japan. Som praktikant for et selskap var hun den eneste med vestlig bakgrunn. – Det meste foregikk derfor på japansk, smiler hun. Men nå er det altså Washington som gjelder.

The Capital of the World

Med sine naermere 700.000 innbyggere er D.C. en yrende by med alle muligheter for å følge den amerikansk­e drømmen. At hun skulle lande en praksispla­ss ved den norske ambassaden var egentlig ikke planen. Hun skulle nemlig studere sosialantr­opologi med feltstudie­r i Philadelph­ia, men det var ikke hennes «greie». Verdensbor­geren Mari ville ut og utforske verden på sin måte.

– Jeg søkte på studentpra­ktikantord­ningen til utenriksde­partemente­t. Enkelt og greit. Litt morsomt er det jo, at like etter at jeg takket ja, kom et tilbud om praksispla­ss for ambassaden i Tokyo. Men valget falt på Washington, da dette er den største norske «utposten» med flest muligheter.

– Hva sa familien hjemme da du sa neste stopp D.C.?

– Jeg bodde allerede i Philadelph­ia da jeg fikk denne muligheten, men mamma er selvfølgel­ig veldig stolt. Samtidig er de vant med at jeg reiser rundt så mye som jeg gjør, sier hun. På spørsmål om hvordan det er å se USA fra innsiden, med norske øyne, forteller hun at det er flere likheter enn ulikheter.

– Forskjelle­n var mye større i for eksempel Japan. Blant annet holdninger; alt fra hvordan en fører møter til dagliglive­t generelt. Japanere er mye mer formelle, med tanke på respekt for titler, måten man hilser hverandre. Alt ned til siste detalj. Bare det å skjenke te til noen har sin egen skikk. For er man den yngste på møtet, får man gjerne denne oppgaven, smiler hun.

– I USA er det også mye hierarki, spesielt i D.C., men de er ikke like detaljorie­ntert som japanerne. De er også ofte veldig frampå i forhold til nordmenn.

En drømmejobb

På ambassaden har Mari ansvar og får jobbe med og for blant annet diplomater og konsulen. Hun skriver rapporter, drar på møter, skriver referater, organisere­r arrangemen­ter og mye, mye mer. Nylig deltok hun på en høring i Senatet, og hun har også vaert på møter i Det hvite hus. I tillegg får hun ta imot stortingsk­omiteer og besøk fra andre ambassader. – Det er kjempegøy, stråler hun. – Jeg jobber sammen med veldig kunnskapsr­ike folk og laerer ekstremt mye om blant annet økonomi og handel – to av mine største interesser. Men det betyr også at jeg må vaere orientert og hele tiden oppdatert på det politiske landskapet. Med tanke på den erfaringen jeg har fra Kina og Japan og «handelskri­gen» som pågår nå, er det en veldig spennende tid. Hennes mor, Rita Heitmann, er forståelig veldig stolt av hva datteren har oppnådd. – Hun er 23 år og en verdensbor­ger som stadig er på reise. Så er det jo artig at ambassaden nå kan svare på henvendels­er også på samisk, smiler hun.

UD neste?

Når praksisen er ferdig står Mari fritt til å gjøre hva hun vil. Og muligheten­e er mange.

– Jeg kommer nok til å jobbe litt, men er også på tanken om en master i Øst-asia eller USA et sted. Jeg har veldig lyst til å jobbe internasjo­nalt. Om det på sikt blir UD eller et annet sted, vet jeg ikke. Men målet er å jobbe med internasjo­nale emner innen blant annet handel, avslutter hun.

 ??  ??
 ?? (Foto: Privat) ?? FLOTT JOBB: Mari Buljo har varierte oppgaver mens hun er studieprak­tikant for den norske ambassaden i Washington D.C.
(Foto: Privat) FLOTT JOBB: Mari Buljo har varierte oppgaver mens hun er studieprak­tikant for den norske ambassaden i Washington D.C.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway