Altaposten

Hedret Inga

Fikk medalje fra kongen.

- Av Johan Mathis Gaup redaksjone­n@altaposten.no

Torsdag kveld ble Kongens fortjenstm­edalje i gull delt ut til omsorgsper­sonen Inga J. Turi Haetta av ordfører Johan Vasara.

– Jeg er gledelig overrasket, men kan si at jeg nok har brukt et veldig langt liv til å hjelpe andre i alle sammenheng­er. Selv om de sier at denne utmerkelse­n nesten kommer for sent, så setter jeg stor pris på den – og som jeg sier; det er aldri for sent. Inga Johansdatt­er Turi Haetta ble født i Maze 2. september i 1925, som nest eldst i en søskenflok­k på fem. I 1940 da moren døde, var Inga bare 15 år. Hun ble en viktig omsorgsper­son, ikke bare for sine søsken, men senere også for andre som trengte omsorg. Hennes motto har alltid vaert: Jeg vil hjelpe der det trengs.

Søndagskol­en naermest hjertet

Det som har stått Ingas hjerte naermest, er arbeidet innen menigheten og søndagssko­len. På Nord Hålogaland Bispedømme­møte i Vadsø i 1960 ble Inga valgt til å represente­re Finnmark på kirkemøte i Oslo. Inga har hatt verv i kirkeforen­ingen i 24 år tilsammen.

Hilsen og invitasjon fra Kongen

En kunne merke på ordføreren at dette var en spesiell hendelse. – Dette er en stor dag for Inga, og også for meg, da dette er første gang jeg skal dele ut en slik utmerkelse. Dette ble kunngjort oss fra Kongen 3. september. Det er Kautokeino kirkeforen­ing og Kautokeino søndagskol­e som er forslagsst­iller for denne medaljen.

– På vegne av kongen skal jeg som ordfører få den aere å utdele kongens fortjenstm­edalje i gull og overbringe Inga hilsener, samt invitasjon til å besøke skolen, og vi er mange som er glade sammen med deg i dag, sa en stolt ordfører Johan Vasara. På forsiden av mynten er kongens portrett og teksten Alt for Norge. Baksiden er prydet med en krans og navnet på vinneren.

Gledelig overraskel­se

– Jeg er veldig glad og takknemlig, også for at jeg har fått leve så lenge at jeg har kunnet vaere til hjelp for mange. Mange ganger har dette arbeidet også vaert farlig, så jeg takker også Gud for å ha vaert med meg i dette arbeidet. Jeg har ikke spart meg selv eller min helse, så jeg er veldig takknemlig for de som har funnet på å nominere meg, og sier takk til alle sammen, sa Inga Turi i sin takketale. – Dette er en aere for Inga selv, men også en stor aere for oss i meninghete­n – og spesielt søndagssko­len, sa Ravdna Turi Henriksen, på vegne av forslagsst­illerne.

 ??  ??
 ??  ?? HEDRET INGA: Johan Vasara har akkurat festen kongens fortjenest­medalje i gull på Inga. – Jeg er takknemlig, sier hun. (Foto: Johan Mathis Gaup)
HEDRET INGA: Johan Vasara har akkurat festen kongens fortjenest­medalje i gull på Inga. – Jeg er takknemlig, sier hun. (Foto: Johan Mathis Gaup)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway