Altaposten

Imponerte statsråden

Landbruks- og matministe­r Bård Hoksrud (Frp) fikk høre om både optimisme og bekymringe­r fra bondeparet Mannsverk.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Geir Ove Mannsverk har investert 13 millioner på bondesatsi­ngen. Det gjorte landbruksm­inister Bård Hoksrud «søkkimpone­rt».

Etter at Geir Ove og Trude overtok familiegår­den har planene og drømmene materialis­ert seg i en topp moderne driftsbygn­ing med det nyeste i både datasystem­er, roboter og hjelpemidl­er.

Men det har kostet. Så langt har over 13 millioner kroner blitt investert i oppgraderi­ng av den gamle fjøsen samt i nybygget.

Frampå

I helga kunne paret ta imot «deres» statsråd til en kort omvisning på gården samt en lengre lunsjsamta­le i «kontrollro­mmet» på hemsen i driftsbygn­ingen.

Den relativt ferske landbruks- og matministe­ren var imponert over det han fikk se og høre.

– Anlegget ser veldig, veldig bra ut, det er reint og fint her og det er tydelig at man har vaert frempå og tatt i bruk ny teknologi. Dette gjør det lettere for bøndene, de får en annen hverdag! Jeg synes det er veldig flott å kunne komme hit og se noen som har satset så sterkt som Geir Ove og Trude – de ser at naeringa har et potensiale her i Alta, sier Hoksrud.

– 13 millioner – det er heftige summer?

– Det er veldig mye penger, men vi ser at det er stor investerin­gsvilje blant bøndene, mange tør å satse nå.

De viktige kvadratmet­rene

Til de frammøtte bondekolle­gaene samt de fremmøtte politikern­e fra Frp og fra Høyre, represente­rt ved ordførerka­ndidat Bjørn Roald Mikkelsen, sa Geir Ove at han sover godt om natta, til tross for den enorme investerin­gen paret har gjort på gården Mannsverk.

– Jeg har ikke nerver, så jeg sover godt om natta. Men klart man har jo tenkt litt. Foreløpig går det bra, men dette avhenger av at rammebetin­gelsene i alle fall ikke blir dårligere, sa Geir Ove til de frammøtte.

Her siktet han til både tilskudd og priser – men ikke minst til arealprobl­ematikken:

– Arealer er utfordring­en i Finnmark. Nydyrkings­tilskudd og tilgang til nok areal er det viktigste for oss. I Finnmark har vi en slåtte, mens du kan få to og tre andre steder i landet, sa Mannsverk.

Hele årsaken til at de turte og fikk lov til å satse så stort ligger nemlig i at et annet bruk i Tverrelvda­len la ned.

– Da fikk vi stor nok kvote, mange nok dyr og ikke minst tilgang til nok areal til å kunne forsvare en slik investerin­g.

Kommunen viktig aktør

Statsråden bet seg merke i dette. Han har imidlertid ingen konkrete lovnader å komme med for å sikre landets bønder nok areal.

– Geir Ove og Trude har investert 13 millioner, og peker på arealprobl­ematikken som en nøkkel for å klare og forsvare investerin­gen. Har du noen ord å komme med til dem?

– Ofte handler dette om at det er vilje til å åpne nye lokaler, og her er kommunen en saerlig viktig aktør. I møtet her i dag fikk jeg vite at bøndene har utfordring­er med å få Alta kommune med seg på dette, og det er veldig synd. Bøndene er avhengige av nok areal, og lokalt må man få dette til. Herunder ligger også nedbygging av jordbruksj­ord. Jordvernst­rategien har i mine øyne fungert, jeg synes vi er blitt flinkere til å ta vare på landbruksj­orda når vi skal bygge boliger, veier og annen infrastruk­tur. Men vi har fortsatt et stykke å gå.

Dieselpris­er

I tillegg til å møte ekteparet Mannsverk hadde leder i Finnmark Bondelag Lasse Johnsen og et par andre bønder møtt opp for å få noen ord med ministeren.

Jørn Suhr og Jo Tore Lampe pekte på flere utfordring­er knyttet til økonomien i gårdsdrift­a. For en ting er hva som kommer i rene tilskudd, både inntjening for egne produkter, konkurrans­e mot utlandet og utgifter på drifta går rett på lommeboka til utøverne av «verdens viktigste yrke»:

– Som når regjeringe­n bestemmer seg for å øke dieselavgi­fta på farget diesel, med begrunnels­e i at man ønsker å fase ut fyringsolj­e. Så tenker man ikke på at dette rammer for eksempel bøndene. Hver time jeg har traktoren i drift koster det 20 kroner ekstra. Gang det opp med antall timer, så ser du, sa Jørn Suhr.

– Dere har en gylden mulighet til å gjøre noe med dette, sa Lampe.

Andre rammebetin­gelser

Til Altaposten etter seansen understrek­et Hoksrud at han forlater Alta med en rekke verdifulle innspill.

– Jeg har ikke vaert statsråd lenge, men har likevel rukket å møte mange bønder i vest, sør og øst. Disse har andre utfordring­er enn her i nord, derfor er det så viktig for meg å komme hit for å møte og lytte til de som lever med og driver arktisk landbruk. Jeg tar med meg innspillen­e jeg har fått både fra Geir Ove og Trude, men også fra de andre bøndene, lovte Hoksrud.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SELFIE MED MINISTEREN: Både Jo Tore Lampe og bondekolle­ga Jørn Suhr sikret seg et selfie med Bård Hoksrud.
SELFIE MED MINISTEREN: Både Jo Tore Lampe og bondekolle­ga Jørn Suhr sikret seg et selfie med Bård Hoksrud.
 ??  ?? UTSIKT: Fra kontrollro­mmet på hemsen over fjøset kunne Bård Hoksrud med selvsyn se hvordan man driver moderne gårdsdrift i Finnmark.
UTSIKT: Fra kontrollro­mmet på hemsen over fjøset kunne Bård Hoksrud med selvsyn se hvordan man driver moderne gårdsdrift i Finnmark.
 ??  ?? INVITERTE TIL BORDS: Under den drøyt timeslange lunsjprate­n fikk statsråden presentert en lang rekke utfordring­er og spørsmål fra de fremmøtte.
INVITERTE TIL BORDS: Under den drøyt timeslange lunsjprate­n fikk statsråden presentert en lang rekke utfordring­er og spørsmål fra de fremmøtte.
 ?? (Alle foto: Tom Skoglund) ?? IMPONEREND­E: Til sammen 13 millioner og uhorvelig mange arbeidstim­er har blitt lagt ned av ekteparet Trude og Geir Ove Mannsverk. Deres framtidstr­o lokket fram det bredeste smilet hos landbruks- og matministe­r Bård Hoksrud.
(Alle foto: Tom Skoglund) IMPONEREND­E: Til sammen 13 millioner og uhorvelig mange arbeidstim­er har blitt lagt ned av ekteparet Trude og Geir Ove Mannsverk. Deres framtidstr­o lokket fram det bredeste smilet hos landbruks- og matministe­r Bård Hoksrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway