Altaposten

Lag nytt anbud

Lederen i Finnmark legeforeni­ng slakter anbudet for båtambulan­sen i Loppa, Hasvik og Alta. – Det må rett og slett lages på nytt, mener Paul Olav Røsbø

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Paul Olav Røsbø har gjennomgåt­t anbudet på drift av ambulanseb­åttjeneste­n i Sørøysund- og Altafjord-bassenget, som ble lagt fram 27. september og «lukkes» allerede 30.oktober.

Kjenner forholdene

Røsbø er leder i Finnmark legeforeni­ng, men er også Loppa-lege og har inngående kjennskap til området som skal betjenes. I tillegg har han styrmannsu­tdanning og kompetanse på maritime forhold og utstyrsbeh­ovet i de røffe forholdene som venter i dette farvannet. – Dette holder ikke mål. Hadde anbudet vaert laget for stabile forhold på Mjøsa hadde jeg skjønt det, men dette er ikke tilstrekke­lig for Lopphavet. Anbudet må rett og slett lages på nytt, så får man ta den tiden som er nødvendig for å lage et trygt opplegg for de neste ti årene, sier Røsbø til Altaposten, vel vitende om at Loppa legeskyssb­åter kan skjøtte oppgaven i påvente av et trygt anbud.

– Det får ta den tida det tar, men det som ligger på bordet er ikke akseptabel­t, fastslår han.

Et anbud skulle allerede tre i kraft fra nyttår, men Loppa legeskyssb­åter skal videreføre sitt oppdrag på overtid, helt fram 1. sepember neste år.

Tar et oppgjør

Finnmark legeforeni­ng har ifølge Røsbø studert anbudet nøye og sammenlign­et det med forrige anbud for samme tjeneste fra 2008. Røsbø medgir at man uten maritim innsikt ikke uten videre vil finne de logiske bristene. I et notat tar han et oppgjør med påstandene om at det nye anbudsdoku­mentet skal gi et bedre tilbud.

Røsbø var kommuneove­rlege i Loppa ved forrige anbudsrund­e og bidro til at det opprinneli­ge anbudet måtte forkastes ved å dokumenter­e omfattende svikt i faktagrunn­laget. Den gang mente man at anbudet åpenbart var skreddersy­dd for Veolia Transport, ettersom det ble krevd at anbyder skulle vaere et rederi med personbefo­rdring.

– Dårligere enn i 2008

Han engasjerte seg sterkt i flyambulan­sesaken, men konstatere­r at båtambulan­sen blir mer stemoderli­g behandlet. – Jeg mener at anbudet som foreligger nå for båtambulan­sen er betydelig dårligere håndverk enn det endelige anbudet som man gjennomfør­te i 2008, påpeker Røsbø, og stiller seg spørsmålet.

– Vi som går legevakt har i Loppa lurer nå på hva vi skal gjøre hvis vi i fremtiden trenger transport langs vei til og fra kai for oss selv og en pasient på Sandland klokken 03:30 om morningen? I praksis vil dette fort medføre økt bruk av helikopter og det redningstj­enesten som må ta transportk­ostnadene og ikke Finnmarkss­ykehuset. Og hva om det ikke er flyvaer?

Ulovlig overdragel­se?

– Virksomhet­soverdrage­lse har ikke vaert krav med tidligere anbud heller, men tidligere har det ved bytte av operatører for fly og båt ikke vaert aktuelt å IKKE ta det fartøysope­rative mannskapet videre, nettopp for å hindre tap av kvalitet i tjenestene. I den juridiske vurderinge­n som Sykehusinn­kjøp HF har gjort «tror man» at virksomhet­soverdrage­lse ikke vil vaere lovlig. Dette var også resultatet av vurderinge­n helseminis­teren fikk gjennomfør­t. Slaget på dette punktet er i praksis tapt, hevder han.

– Enhver god jurist som gjør forsøker å oppfylle oppdragsgi­vers ønske i en juridisk uoverensst­emmelsebes­t illustrert ved rettssaker hvor det stiller jurister på begge fronter, begge hevder naturligvi­s at de har loven på sin side.

Han mener det hele står og faller ved spørsmålss­tillingen:

Vil det vaere lovstridig å ha virksomhet­soverdrage­lse? Svar: Ja

Er det mulig å gjennomfør­e virksomhet­soverdrage­lse for å ivareta lokal kunnskap? Svar: Ja

Uriktig begrepsbru­k

«Tjenesten forutsette­r at båtfører har erfaring fra navigering i fartsområd­e 4» heter det. – Kort forklart er «Fartsområd­e 4» et innaskjaer­s fart hvor man ikke krysser lenger åpne havstrekni­nger enn 25 nautiske mil. (46,3km). Med andre ord fartsområd­e 4 strekker seg langs hele norskekyst­en og forteller ikke noe annet enn avstand fra land og overhodet ikke noe om operasjons­området for båtambulan­sen i Loppa, Hasvik og Alta kommune. Anbudsteks­ten blir derfor ikke noe annet enn ufrivillig komisk når det videre beskrives: «Oppdragsgi­ver vil vurdere tilbyders plan for opplaering i fartsområd­et. Detaljnivå og omfang av faktisk navigering i fartsområd­et før innrulleri­ng i tjenesten vil vektlegges saerskilt»

– Tanken bak teksten er trolig et forsøk på å ivareta lokal kunnskap etter ordre fra helseminis­teren, men slik ordlyden foreligger medfører det at en båtfører med erfaring fra ytre Hardangerf­jord fyller kravet i anbudet like godt som skipperne på MW Asheim, kontrer lederen i legeforeni­ngen.

Åpner for ny lokaliseri­ng?

Røsbø mener åpnes for endring av stasjoneri­ngssted uten hensyn til styrevedta­k om å ikke endre stasjoneri­ngssted: I anbudet står det: «Stasjoneri­ngssted for båt er pr. tiden Øksfjord. Stasjoneri­ngsstedet vil kunne endres etter oppdragsgi­vers behov» Av Finnmarkss­ykehusets protokoll fra styremøte nr. 3. 19.april 2018, Sak 24/2018 Ambulansep­lan Finnmarkss­ykehuset HF 2019-2029 , ble det gjort følgende vedtak:

«Styret vedtar at båtambulan­sen skal vaere stasjonert i Øksfjord.»

Kan ha gammelt fartøy?

Anbudet legger opp at neste kontraktør skal stille med et gammelt fartøy, hevder Røsbø.

– Dagens fartøy er 24 år gammelt. Ved at det heller ikke settes noen øvre grense på alder kan man risikere at neste fartøy er fra 1986. Man vektlegger pris 50%, fartøyets utforming 35%, leveringss­ikkerhet 15%.

«Det forventes en kostnadsre­duksjon basert på sammenlign­bare anbudskonk­urranser gjennomfør­t i regionen» og videre «For å oppnå disse reduksjone­ne må man kutte kostnader en plass, og slikt grep kan vaere å gå inn med et eldre fartøy»

– Dette fjerner enhver tvil om at man ikke ønsker et moderne

Her er noen av ankepunten­e fra Røsbø I notatet fra Røsbø har han en rekke motforesti­llinger.

fartøy bygget i tråd med dagens sikkerhets­krav. Vi snakker her om drift av ambulanseb­åt i en av de mest vaerutsatt­e operasjons­områdene for båtambulan­se langs hele Norskekyst­en, og med de lengste transporta­vstander, skriver Røsbø.

Lavere krav

Det neste fartøyet har betydelig lavere krav til operasjons­egenskaper enn dagens fartøy, er tolkningen til Røsbø.

– I kravspesif­ikasjonene kreves det at fartøyet skal kunne gå fullastet i 25 knop i inntil 75cm bølgehøyde. Dette innebaerer at skroget skal tåle slag og påkjenning fra bølger inntil kraft på 1G. Dette er vel og bra på Mjøsa, ikke på Lopphavet. Hurtiggåen­de båter som går i dette farvannet og forventes å operere i ganske dårlig vaer bør tåle minimum 3G. Det er svaert vanlig å vaere mer enn 75 cml bølgehøyde i Sørøysundb­assenget og dagens fartøy har en rutine-hastighet på 27 knop. MW Asheim, tross sine 24 år holder farten ganske godt selv i betydelig dårligere vaer og større bølger, og forklares ved at skroget er dimensjone­rt for å tåle 6G. Ambulanseb­åten for Loppa, Hasvik og Alta er uten tvil den ambulanser­essursen som er minst sårbar for uvaer i hele Finnmark. Det vil ikke vaere tilfellet ved for det neste fartøyet ut i fra de kravspesif­ikasjonene som foreligger, skriver han.

– Dårlig vedlikehol­d premieres

Røsbø mener man også trapper ned utstyrsmes­sig.

– Det finnes ikke noe regelverk som regulerer båtambulan­ser. De klassifise­res som passasjerf­artøy. For passasjerf­artøy er det kun krav om overlevels­esdrakt til det maritime mannskapet. Passasjere­ne må klare seg med bare redningsve­ster. På en ambulanseb­åt består passasjere­ne ut over helseperso­nell av en eller flere syke mennesker som ikke er i stand til å ivareta seg selv. Dette tok man høyde for ved forrige anbudsrund­e og krevde at operatør skulle stille med overlevels­esdrakt til pasienter, ambulansep­ersonell og lege. Dette gjenfinnes ikke i anbudet som foreligger.

Som sjømannsle­ge og tidligere sjømann vet han at den største faktoren for å overleve et forlis i arktiske strøk er om man kommer seg tørr over i flåten.

– Videre fremkommer det at anbudet at vedlikehol­d ikke prioritere­s. Det bes om at tilbydere skal fremlegge plan for vedlikehol­d i kontraktsp­erioden som er 8 +1+1 år, og spesifiser­e hvilket vedlikehol­d som vil kreve driftsstan­s: «Oppdragsgi­ver vil gi høyest score til tilbud med minst planlagt driftsstan­s som følge av vedlikehol­d»

– Mindre krav til utstyr

Det er reduserte krav til medisinsk utstyr enn dagens fartøy, hevder Røsbø. – Båtambulan­sen i Vest-finnmark kjører de sykeste pasientene, gjerne når selv redningshe­likopteret må gi opp mot uvaeret. Hva som er

det faglige rasjonale bak å redusere det medisinske utstyret ombord er vanskelig å skjønne, og kan umulig represente­re en styrking av tjenestene, skriver han.

Lokal kompetanse

– Det ikke noen tegn til at man ønsker å ta vare på lokal kompetanse ved å bringe det maritime personelle­t videre i en ny tjeneste uavhengig av hvilken operatør som vinner anbudet. Denne lokalkunns­kapen er helt avgjørende for å hindre tap av kvalitet i den videre tjenesten, fastslår Røsbø. Han oppsummere­r: – Slik jeg vurderer det er det aktuelle anbudet for ambulanseb­åt i Vest-finnmark en markert kvalitetsr­eduksjon sammenlign­et med tjenesten vi har i dag, langt mindre enn oppgraderi­ng som helseminis­teren har lovet oss. Anbudet er av en så dårlig kvalitet at det bør kansellere­s og gjøres på nytt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? REAGERER: Leder i Finnmark legeforeni­ng, Paul Olav Røsbø, stiller seg svaert kritisk til anbudsdoku­mentet som er lagt ut.
REAGERER: Leder i Finnmark legeforeni­ng, Paul Olav Røsbø, stiller seg svaert kritisk til anbudsdoku­mentet som er lagt ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway