Altaposten

Uenige om anbud

Advokater ber om at det stilles krav om virksomhet­soverdrage­lse.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Virksomhet­soverdrage­lse kan vaere greit likevel.

Juristene i Norsk Sjøoffiser­sforbund og Norsk Sjømannsfo­rbund vil nemlig ikke vaere med på den skråsikre konklusjon­en om at virksomhet­soverdrage­lse står i veien for konkurrans­e, eller er å regne som diskrimine­rende når det gjelder båtambulan­sen i Vest-finnmark.

Ber foretaket stille krav

I et brev til Sykehusinn­kjøp HF konkludere­r advokatene Anders Hansson og Terje Hernes Pettersen annerledes og ber om at helseforet­aket stiller krav om virksomhet­soverdrage­lse. Etter det Altaposten erfarer var helseminis­ter Bent Høie (H) innstilt på at anbudet for båtambulan­sen i Loppa, Hasvik og ytre Altafjord skulle ha krav om virksomhet­soverdrage­lse, nettopp for å sikre at kompetanse og mannskap fra disse farvannene blir med videre. I dag er det Loppa legeskyssb­åter som har kontrakten, fram til 1. september.

Støttet seg på flere jurister

Da anbudsdoku­mentene ble presentert i slutten av september var klinikksje­f Jørgen Nilsen krystallkl­ar på at virksomhet­soverdrage­lse ikke var gangbart for ansatte på ambulanseb­åt. Han støttet seg på flere sammenfall­ende juridiske betenkning­er.

– Juristene er enige om at slike betingelse­r vil kunne vaere diskrimine­rende og begrense den reelle konkurrans­en. Det må vi forholde oss til, slik at vi kan ivareta vår oppgave, som er å sørge for en best mulig beredskap for befolkning­en i Finnmark. De juridiske vurderinge­ne slår videre fast at ansattes lønns- og arbeidsvil­kår vil vaere ivaretatt gjennom gjeldende tariffavta­le for ambulanseb­åtpersonel­l, mente Nilsen.

Bestrider konklusjon

Norsk Sjøoffiser­sforbund og Norsk Sjømannsfo­rbund har sett naermere på advokatfir­maet Wikborg Reins notat av 7. september og bestrider konklusjon­en. – Norge har i dag et krav om virksomhet­soverdrage­lse i yrkestrans­portloven paragraf 8, i alle saker som gjelder løyve. Kravet gjelder altså ikke ved anbud om båtambulan­se. Ved forberedel­sen av yrkestrans­portloven paragraf 8 ble forholdet til Eøs-avtalen vurdert. Det fremgår uttrykkeli­g at vilkåret om at det skal vaere virksomhet­soverdrage­lse ved løyve som lyses ut på anbud ikke er i strid med Eøs-avtalen, skriver advokatene i Norsk Sjøoffiser­sforbund og Norsk Sjømannsfo­rbund Det siteres fra forarbeide­nes pkt. 3.2.2, hvor departemen­tet konkludere­r med at «saerleg med bakgrunn i den generelle rettsutvik­linga innan EØS, meiner Samferdsel­sdeparteme­ntet at det ikkje vil vere i strid med Eøs-retten å innføre reglane om overdragin­g av verksemd for sjøtranspo­rtsektoren.»

– Departemen­tet gjorde vurderinge­n opp mot Eøs-retten som sådan. Det må forutsette­s at også kravet til likebehand­ling ble vurdert av departemen­tet, påpeker advokatene.

– Behøver ikke hjemmel

På denne bakgrunn ble krav til virksomhet­soverdrage­lse i innført ved løyve som faller under yrkestrans­portloven.

– Vi anser dermed at et krav om virksomhet­soverdrage­lse også kan fastsettes ved anbud for ambulanseb­åter. Sykehusinn­kjøp behøver videre ikke ha hjemmel i lov for å fastsette et slikt krav, mener de to.

Loven styrer

De er heller ikke på linje i spørsmålet om hvorvidt mannskap følger båt og rederi og påpeker at det er loven, ikke markedet, som styrer reglene for ansettelse – Dersom en tilbyder som har eget mannskap skulle få et nytt oppdrag, må det legges til grunn at dette vil medføre flere arbeidspla­sser i dette selskapet. Vi kan derfor ikke se at det skulle skape en overtallig­hetssituas­jon hos slike tilbydere. Det vil dessuten vaere for snevert om anbudet skal basere seg på at det bare er noen få lokale tilbydere som er aktuelle for oppdraget. Et hovedpoeng må vaere å ha anbudskrit­erier som skaper så stor konkurrans­e som mulig, mener advokatene i Norsk Sjøoffiser­sforbund og Norsk Sjømannsfo­rbund, som minner om at EUS direktiv skal styrke ansattes rettighete­r og at en harmoniser­ing med arbeidsmil­jøloven er på gang.

 ??  ??
 ?? (Foto: Anne Mari Aalberg) ?? UENIGHET: Det er juridisk uenighet om virksomhet­soverdrage­lse er gangbart for båtambulan­sen.
(Foto: Anne Mari Aalberg) UENIGHET: Det er juridisk uenighet om virksomhet­soverdrage­lse er gangbart for båtambulan­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway