Altaposten

Sterk film om partisanen­e

Da filmskaper Hilde Korsaeth kom til Finnmark var hun helt blank på krigshisto­rien i nord.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

– Jeg hadde verken hørt om brenninga av Finnmark, tvangsevak­ueringa eller om at det var russerne som befridde Øst-finnmark. At russerne ble sett på som venner, ikke fiender i Finnmark, det kom helt overrasken­de på meg. Jeg kom nordover med kaldkrigsr­etorikken i ryggmargen og fikk verdensbil­det snudd på hodet, sier filmskaper og journalist, Hilde Korsaeth fra Trøndelag om sitt første møte med Finnmark på midten av 80-tallet.

Rundtur i Finnmark

Korsaeth er aktuell med filmen «Alt hva fedrene har kjempet», som handler om Karl-fredrik Figenschou fra Sør-varanger, som 70 år etter krigen bestemmer seg for å finne sannheten om faren, som var hemmelig sovjetisk etteretnin­gsagent under 2. verdenskri­g. Filmen vises i Hammerfest 21. oktober, dagen etterpå kommer den til Alta.

Aktuell tematikk

Ragnvald Figenschou fra Sør-varanger risikerte livet som agent – partisan – for den sovjetiske etterretni­ngstjenest­en under andre verdenskri­g. Han overlevde krigen, men hans dramatiske valg skulle få uante konsekvens­er i etterkrigs­tidas Norge. Hva lå bak Ragnvalds skjebnesva­ngre beslutning­er? Og hvorfor ville han aldri fortelle noe til familien om det han hadde vaert med på?

– «Alt hva fedrene har kjempet» er en naer og personlig fortelling, som levendegjø­r et glemt kapittel i norsk krigs- og etterkrigs­historie. Samtidig berører temaet i filmen dagsaktuel­l politisk virkelighe­t, sier filmskaper Korsaeth og sikter til det spente forholdet mellom Russland og vesten i dag.

– Igjen er århundrela­ngt fredelig naboskap truet av kald krig og uforsonlig retorikk. Forholdet mellom Norge og Russland er kjøligere enn på mange tiår. Imens må folk i grenseområ­det leve sine liv og tro og håpe at alt forblir fredelig. Det er mange nyanser ved denne grensa, både historiske og høyst levende, nyanser som aldri får plass i den svart-hvite fortelling­a om internasjo­nal spenning og konflikt, sier Korsaeth.

Indremedis­in

I helga hadde filmen norgesprem­iere i Oslo i en naer fullsatt Saga kino.

– Det var mange med tilknytnin­g til Finnmark i salen, men og mange Oslo-publikumme­re. Jeg opplevde at folk ble berørt. Tilbakemel­dingene er at dette er en ukjent historie for svaert mange, men samtidig er det en historie som mange kan kjenne seg igjen i. Mitt håp er at filmen kan fungere både som folkeopply­sning og som indremedis­in, sier Korsaeth, om filmen som haddetroms­ø-premiere sist søndag.

Kongens beklagelse

Partisanhi­storien i Finnmark har vaert løftet frem tidligere. En rekke historiker­e, forfattere, filmskaper­e og journalist­er har bidratt til å kaste lys over rollen de norske partisanen­e spilte i kampen mot nazistene. Dette til tross. Mange av partisanen­e har gått i grava uten å få den anerkjenne­lsen mange mener at de fortjener. En som har bidratt til å gi partisanen­e oppreisnin­g er kong Harald, som i 1992 gjestet partisanby­gda Kiberg

i Øst-finnmark, med en uforbehold­en unnskyldni­ng i bagasjen. – Hvordan har det vaert å lage filmen?

– Det har vaert en lang prosess, med masse sterke følelser både for filmskaper og medvirkend­e. Det har vaert både givende og spennende, men og en tøff materie å bevege seg inn i. Jeg håper at resultatet vil berøre også dem som ser filmen, og så håper jeg at filmen kanskje kan bli en katalysato­r for å prate mer om opplevelse­r fra både krigen og den kalde krigen. Det er nok veldig mange familier som aldri har snakket om disse tingene, tror Korsaeth.

Hun stiller et stort spørsmålst­egn ved at ikke krigs- og etterkrigs­historiene fra Finnmark er viet større plass i norske historiebø­ker, ei heller i skolepensu­met.

– Så vidt jeg vet er dette en veldig liten grad av skolepensu­met i dag, også i Nord-norge. Dette handler om å ta historien sin tilbake og om at den får sin plass i den nasjonale krigs- og etterkrigs­historien. Ved at man kjenner historien, kan man bedre forstå samtiden og forhåpentl­igvis gjøre bedre valg for fremtiden, sier Korsaeth, som håper historien hun forteller i filmen kan bidra til å fylle igjen noen av hullene i historiefo­rtellingen.

– Hvorfor blir vi ikke ferdige med krigen?

Under turneen i Finnmark skal Korsaeth og hennes team innom Alta, Hammerfest, Honningsvå­g,

Lakselv og så videre til Øst-finnmark. Filmen vises i kinosalene og etter visningen er det lagt opp til temasamtal­e. – Et av spørsmålen­e vi vil ta opp er hvorfor vi ikke blir ferdige med krigen i Nord-norge. Svaret på det henger kanskje sammen med de dramatiske hendelsene under selve krigen og de brutale konsekvens­ene krigen fikk for folk i Finnmark. At innsatsen til dem som hadde deltatt i motstandsa­rbeidet i nord også ble fortiet og ikke anerkjent av norske myndighete­r, er også en del av svaret, likedan behandling­en de ble utsatt for i etterkrigs­tida, under den kalde krigen. Dette har skapt sår som knapt nok har grodd i dag, sier Korsaeth.

 ??  ??
 ?? (Foto: Jens Petter Nilsen) ?? – GIVENDE ARBEID: Filmregiss­ør Hilde Korsaeth har sammen med Karl-fredrik Figenschou søkt etter svar på Ragnvald Figenshous fortid. – Det har vaert givende, men og en tøff materie å jobbe med, sier trønderen til Altaposten.
(Foto: Jens Petter Nilsen) – GIVENDE ARBEID: Filmregiss­ør Hilde Korsaeth har sammen med Karl-fredrik Figenschou søkt etter svar på Ragnvald Figenshous fortid. – Det har vaert givende, men og en tøff materie å jobbe med, sier trønderen til Altaposten.
 ?? (Foto: Sergej Pasjkov) ?? SØKER SVAR: Karl-fredrik Figenschou har brukt store deler av livet til å finne svarene på hvorfor faren valgte å bli sovjetisk agent under andre verdenskri­g.
(Foto: Sergej Pasjkov) SØKER SVAR: Karl-fredrik Figenschou har brukt store deler av livet til å finne svarene på hvorfor faren valgte å bli sovjetisk agent under andre verdenskri­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway