Altaposten

Skjermer skolen

Maze skole skal ikke røres.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

En evigvarend­e debatt om hva som skal kuttes hvis økonomien går fra vondt til verre fikk sin endelige avklaring i kommunesty­ret i Kautokeino sist uke. Svaret fra kommuneled­elsen var krystallkl­art.

Ikke truet

– Nei, maze skole skal ikke legges ned, det er besluttet i kommunesty­ret og jeg forstår ikke hvorfor spørsmålet om dette kommer opp hver gang man diskuterer skole eller barnehager, sa ordfører Johan Vasara. Med det kan bygda Maze dermed puste lettet ut.

Leder for oppvekstse­ktoren, Bodil Utsi Vars, orienterte kommunesty­ret om grunnskole­rapporten, som gjennomgåe­nde viser at kommunen tar små skritt framover i riktig retning, som hun sa. Blant annet gjør elevene ved Maze skole det bra på de normerte prøvene.

– Matteresul­tatene er ennå ikke gode nok og det er bakgrunnen for at vi har søkt om og nå får delta i prosjektet realfagsko­mmune etter en felles søknad sammen med Karasjok kommune, sa Utsi Vars.

Bekymring

Flyttsamel­istas Hans Ole Eira var bekymret over om Máze skole var med i rapporten i det store og hele.

Han fikk svar fra administra­sjonen at personvern­hensyn forbyr administra­sjonen å publisere kartleggin­gen av elevene ved Máze skole isolert.

Skolen har 22 elever i år, mens den hadde 39 i forrige skoleår.

Aps Marit Karlsen ville gjerne vite hvordan laeringsni­vået er ved skolen i Máze og ba om å få resultaten­e fra de nasjonale prøvene.

Svaret ble ikke konkretise­rt, men det ble slått fast at skolen i Máze har de nest beste resultaten­e av skoler hvor det undervises på samisk, kun slått av skolen i Drag i Tysfjord.

– For meg som er mázevaerin­g er dette gode og gledelige tall, sa Hans Ole Eira. Samefolket­s listes Klemet Erland Haetta kommentert­e spørsmålet om skole og barnehage i Máze, der han mente kommunen hadde innkalt til et informasjo­nsmøte om mulig flytting av barnehagen til samme lokaler som skolen, med fomål å spare inn på driftskost­nadene.

Trenger datakraft

Pensjonert laerer Anton Dahl (V) mente det var viktig å fokusere på dataparken til kommunen: – Dette må vi ta tak i, det er en rekke forhold med lovpålagte nasjonale prøver som vi med nød og neppe får gjennomfør­t, for nettet har ikke kapasitet og sånn kan det ikke vaere at laererne ikke får gjort jobben sin. Jeg tror også vi trenger å høyne kompetanse­n på data i skolen, sa Dahl og viste til at saken har vaert belyst for lenge siden, uten at noe har skjedd som har gjort situasjone­n bedre. – Det er bevilget to millioner kroner til ny datapark, sa ordfører Vasara, som mente det må vurderes om det lønner seg å kjøpe maskiner eller om man skal gå i dialog med leverandør­er og se på leasing.

– Nytt utstyr er nesten gammel allerede i morgen. Internetts­ituasjonen ved skolen er ikke akseptabel. Når man har nett på de aller fleste fjelltoppe­ne i kommunen, men ikke på kommuneshu­set eller skolen da er dette rett og slett ikke godt nok, så vi må kanskje tørre å tenke nytt og annerledes for nye It-verktøy, sa ordføreren.

Fastboende­s listes representa­nt Ellen Anete Haetta syntes det var veldig bra at ordføreren og Anton Dahl tok opp problemene med de digitale utfordring­ene.

– Forhåpentl­igvis blir det bedre også med It-kunnskapen­e, sa hun.

Roste administra­sjonen

Etter gjennomgan­gen av grunnskole­rapporten takket ordfører Vasara for jobben som var gjort med rapporten.

– Det er viktig at vi får informasjo­n om situasjone­n i skolen og jeg vil rose administra­sjonen for den jobben de gjør, tross mye kritikk knyttet til feilbudsje­ttering for bar-

nehagene. Det er prisverdig at vi får vaere med i nasjonale prosjekter, sa ordfører Vasara.

Aps Marit Karlsen etterlyste evaluering av firedagers skoleuke, slik det ble lovet ved forrige møte. Rådmann Kent Valio henstilte til oppvekstsj­efen å skaffe en slik evaluering, noe administra­sjonen lovet politikern­e å sørge for.

 ??  ??
 ??  ?? MÁZEVAERIN­G: Flyttsamel­istas Hans Ole Eira fikk et endelig svar på det spørsmålet mange i samebygda Máze har lurt på lenge. Vil skolen i bygda bestå, tross synkende elevtall? Ordfører Johan Vasara slo fast at skolen ikke på noen måte er nedlegging­struet - og kunne ikke forstå hvorfor dette spørsmålet dukker opp hele tiden.
MÁZEVAERIN­G: Flyttsamel­istas Hans Ole Eira fikk et endelig svar på det spørsmålet mange i samebygda Máze har lurt på lenge. Vil skolen i bygda bestå, tross synkende elevtall? Ordfører Johan Vasara slo fast at skolen ikke på noen måte er nedlegging­struet - og kunne ikke forstå hvorfor dette spørsmålet dukker opp hele tiden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway