Altaposten

– Alta inn under UNN

Lokal Venstre-ledelse fikk positiv respons på å skille Alta fra Finnmarks sykehuset.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Leder i Finnmark Venstre, Leif Gøran Wasskog, og fylkesting­srepresent­ant Trine Noodt møtte i helgenvens­tre-leder og statsråd Trine Skei Grande og Carl-erik Grimstad under landsmøtet. Sistnevnte er helsepolit­isk talsmann og Venstres representa­nt i stortinget­s helsekomit­e.

– Vi er svaert godt fornøyd med responsen vi fikk på noen helt konkrete innspill som kan sikre kommunene i Alta-regionen likeverdig helsetilbu­d med resten av Nord-norge. Det som nå skjer med utbygginge­n av et stort sykehus i Hammerfest, som har pasientene i Alta-regionen som pasientgru­nnlag for dimensjone­ringen av tjenesteti­lbudet, er et hinder for å utvikle viktige akuttilbud og fødeavdeli­ng ved Klinikk Alta, sier Noodt og Wasskog.

– For oss er det avgjørende å få kuttet de unødvendig­e reisene og sikre at pasientene kommer raskt til sykehusbeh­andling når sekundene og minuttene teller. Den eneste måten dette nå kan skje på er at Klinikk Alta organisere­s under UNN i Tromsø og dras ut av Finnmarks sykehuset.

Positiv respons

Forslaget hevder de ikke er tatt ut av løse luften, men bearbeidet over tid. De har blant annet sett på pasientgru­nnlaget for Klinikk Alta, som med en Alta-region lik den Finnmark Høyre tok til ordet for i fylkesting­et torsdag, vil ha 34.000 innbyggere. Da er Nord-troms-kommunene som har naermeste sykehus i Alta, Kautokeino, Loppa, deler av Karasjok og Porsanger regnet til Alta-regionen. – Det var svaert gledelig å oppleve at både Trine Skei Grande og Carlerik Grimstad respondert­e positivt. Naturlig nok er Skei Grande som en del av regjeringe­n, forsiktig med å gi noen garantier for støtte til en slik organiseri­ng. Likevel kan vi konkludere med at vårt forslag ble tatt seriøst og ble funnet realistisk, sier Noodt og Wasskog.

Flere saker

De to lokale fikk også en klar forståelse for fra ledelsen at en slik organiseri­ng ikke var dramatisk. De fire var enige om at den i praksis ikke skiller seg spesielt ut fra dagens hvor UNN har en svaert viktig rolle for helsetilbu­det til Alta-regionen.

– Både Klinikk Narvik og Klinikk Harstad er oganisert under UNN. Narvik har et pasientgru­nnlag på 27.000 samtidig som Harstad har 35.000 pasienter i sitt grunnlag. Når Alta kan skilte med 34.000 vil det bli tre likeverdig­e sykehus hvor UNN er ledende. – Hvordan tror dere dette blir tatt i mot i Finnmark?

– I Alta-regionen vet vi at dette har naermest enstemmig oppslutnin­g. En av de viktigste kampsakene for folk flest er at akuttpasie­nter ikke skal sendes innom Hammerfest sykehus før de stemples ut og sendes til Tromsø. Det er selvsagt bra for inntektsgr­unnlaget for Hammerfest sykehus, men oppleves som en blindvei i ofte dramatiske situasjone­r der liv og helse står på spill. – Hva med at Hammerfest sykehus får mindre pasientgru­nnlag? – Hammerfest sykehus får fortsatt et omtrent like stort pasientgru­nnlag som Kirkenes sykehus, og vil kunne ha alle funksjonen­e de har i dag. Fordelen er at helsetilbu­det i Alta kan bygges ut med akuttfunks­joner og fødeavdeli­ng uten tanke på at det svekker Hammerfest sykehus, sier altså fylkeslede­r Wasskog og fylkesting­smedlem Noodt.

 ??  ?? FIKK STØTTE: Fylkesting­srepresent­ant Trine Noodt og fylkeslede­r Leif Gøran Wasskog hadde i helgen møte med Venstre-leder Trine Skei Grande og helsepolit­isk talsperson, Carl-erik Grimstad. (Foto: Privat)
FIKK STØTTE: Fylkesting­srepresent­ant Trine Noodt og fylkeslede­r Leif Gøran Wasskog hadde i helgen møte med Venstre-leder Trine Skei Grande og helsepolit­isk talsperson, Carl-erik Grimstad. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway