Altaposten

Kortreist juleplate

Alta Motettkor satset på lokale og regionale samarbeids­partnere da den nye juleplata ble spilt inn.

- Av Bernhard Hienerwade­l redaksjone­n@altaposten.no

Fra torsdag til søndag gjennomfør­te Alta Motettkor et heftig sangmarato­n. 32 korsangere og dirigent Per Andersson tilbrakte bortimot 30 timer i Alta kultursal for å spille inn 16 sanger til korets nye juleplate. Den har fått tittelen «Lysfest», etter Ivar Thomassens julesang som er én av sangene som er med på plata, og som er i ferd med å bli en nordnorsk juleklassi­ker.

Nyskapende og nordnorsk

– Vi har lagt vekt på at albumet skal vaere nyskapende og nordnorsk. Nesten alle sanger, komponiste­r, arrangører og musikere er nordnorske eller samiske, og det gjelder også lydteknike­r, produsent og coverartis­t, sier pressekont­akt i Alta Motettkor, Ingunn Ims Vistnes.

– Vår dirigent Per Andersson lanserte ideen om en juleplate for tre år siden. Noe sånt er et stort løft for et kor som vårt. For ett år siden bestemte vi oss for å realisere idéen og begynte å legge konkrete planer, sier en spent og fornøyd styreleder i Motettkore­t, Randi Rydland.

Helt ny julesang

I forbindels­e med plateutgiv­elsen har Alta Motettkor bestilt en helt ny julesang av to av Altas profesjone­lle musikkarti­ster Petter Carlsen (38) og John-kåre Hansen (40). De to har kjent hverandre siden de gikk på Alta videregåen­de skoles musikklinj­e på midten av 90-tallet, og har samarbeide­t flere ganger før. Petter har base i hjembyen, mens John-kåre i en årrekke har bodd i Bodø. Resultatet ble «Julekveld i nord».

– Hvordan tok dere fatt på jobben?

– Jeg har hatt en melodi og en akkordrekk­e liggende i noen år, som jeg stadig har kommet tilbake til, uten helt å vite hva jeg skulle bruke den til. I januar i år arbeidet vi sammen noen dager i London og begynte på julesangen vår. Etter dette har vi jobbet på hvert vårt sted, sendt utkast og filer frem og tilbake mellom Alta og Bodø og snakket i telefon, svarer Petter Carlsen.

Teksten har de skrevet i lag.

– Er det ikke vanskelig å skrive en ny julesang uten å bruke klisjeer?

– Jo, det kan du si. Men jula handler om tradisjone­r, og da kommer du ikke utenom klisjéer. Bestilling­a fra Motettkore­t var at sangen skulle ha en nordnorsk profil, med mørketid og lys og sånt, sier John-kåre Hansen.

– Vi bestemte oss ganske fort for ikke å skrive en sang som var for spesiell, legger Petter til.

Kan synges av alle

Det er John-kåre som har skrevet korarrange­mentet til «Julekveld i nord».

– Kan man synge julesangen deres hjemme i stua? – Ja, svarer begge unisont. Foruten «Julekveld i nord» er John-kåre Hansen represente­rt på Alta Motettkors juleplate med låta «Nástealbmi» (Stjernehim­mel), som er på repertoare­t til hans band Ánnásuolo, og som er et tonesatt dikt av Nils-aslak Valkeapää. Også Petter Carlsen dukker opp to ganger.

Hjemmeføle­lse

– Jeg synger låta «Home» fra andre albumet mitt, «Clocks Don’t Count». Den handler jo om snø og om å føle seg hjemme , så den passer jo for så vidt også på en juleplate. Det er Nils Anders Mortensen fra Ensemble Noor som har laget korarrange­mentet tidligere i år – ikke med tanke på denne juleplata, men i forbindels­e med en konsert vi har hatt på Varangerfe­stivalen i Vadsø i sommer. Men så syntes Nils Anders at «Home» i versjonen med kor også kunne passe på Motettkore­ts nye skive; og slik ble det, sier Petter.

Slippkonse­rt i katedralen

Nils Anders Mortensen bidrar for øvrig sterkt på Motettkore­ts juleplate. Sammen med Astrid Heimen har han laget «Desembersa­ng», og hele Ensemble Noor akkompagne­rer koret på flere sanger.

«Lysfest» slippes i desember, og innholdet på albumet fremføres av Alta Motettkor med Ensemble Noor, Petter Carlsen og John-kåre Hansen i Nordlyskat­edralen 16. desember.

 ??  ??
 ??  ?? RETT MANN PÅ RETT STED: Da Alta Motettkor skulle satse på lokale og regionale krefter, var Petter Carlsen et opplagt valg som låtskriver og solist. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
RETT MANN PÅ RETT STED: Da Alta Motettkor skulle satse på lokale og regionale krefter, var Petter Carlsen et opplagt valg som låtskriver og solist. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
 ??  ?? SPENT OG FORNØYD STYRELEDER: Randi Rydland, sanger og leder i Alta Motettkor, har forberedt juleplata i godt og vel ett år. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
SPENT OG FORNØYD STYRELEDER: Randi Rydland, sanger og leder i Alta Motettkor, har forberedt juleplata i godt og vel ett år. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SLITEN, MEN GLAD GJENG: Etter bortimot 30 timer med øvelser og opptak 4 dager i strekk kunne Alta Motettkor og Petter Carlsen (låtskriver og vokalist), Emil Bekkevold (lydteknike­r og produsent), Per Andersson (dirigent) og John-kåre Hansen (låtskriver, arrangør og gitarist) slippe jubelen løs. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
SLITEN, MEN GLAD GJENG: Etter bortimot 30 timer med øvelser og opptak 4 dager i strekk kunne Alta Motettkor og Petter Carlsen (låtskriver og vokalist), Emil Bekkevold (lydteknike­r og produsent), Per Andersson (dirigent) og John-kåre Hansen (låtskriver, arrangør og gitarist) slippe jubelen løs. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
 ??  ?? SISTE JUSTERING FØR OPPTAK: Dirigent Per Andersson (ved pianoet), Petter Carlsen og John-kåre Hansen (med gitar) finsliper de siste detaljene. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
SISTE JUSTERING FØR OPPTAK: Dirigent Per Andersson (ved pianoet), Petter Carlsen og John-kåre Hansen (med gitar) finsliper de siste detaljene. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway