Altaposten

– Alta kan ha null utslipp innen 2030

Mdg-politiker Lan Marie Nguyen Berg mener Alta kan nå de ambisiøse miljømålen­e sine.

- Av Maiken Amanda Brennås maiken@altaposten.no

Mandag var profilerte Nguyen Berg i Alta. Her snakket hun om hva vi kan gjøre lokalt for å bidra til å ta vare på miljøet.

Gjør en forskjell

Til Altaposten forteller hun at hun synes det er bra at det allerede gjøres tiltak i Alta, som for eksempel å tilrettele­gge for å gjøre byen mer sykkelvenn­lig. – Alta har selvfølgel­ig andre utfordring­er enn det Oslo har. Men klimaløsni­ngene er også lokale, så vi er nødt til å finne løsningene lokalt. Jeg er glad for at Miljøparti­et de grønne er med på å styre her i Alta, og bidrar til løsninger som vil gjøre Alta mer klimavennl­ig, sier hun.

Lokale løsninger

Lan mener Alta kan nå sine målsetting­er.

– Det er jo veldig spennende at Alta allerede har vedtatt at de ønsker å bli en nullutslip­psby innen 2030. Det kan ha med å gjøre at Miljøparti­et De grønne er med i koalisjone­n, sier hun. Videre mener det er transport som er en av de største utslippski­ldene i de fleste byene i Norge, men at det er mange land som også sliter med utgifter fra oppvarming.

– Man må ta tak i de utslippski­ldene man har. I New York jobber de med å minske utslippene fra både transport og oppvarming. Der har de vedtatt at alle skyskraper­ne skal isoleres bedre og redusere energibruk.

– Det er nettopp derfor klimaløsni­ngene rundt omkring i hele verden er lokale. Vi må finne de løsningene som fungerer for de ulike lokalsamfu­nnene, også vet jeg at vi har en hel del ting til felles, som vi kan jobbe for sammen, sier hun. – Alta må bli mer miljøvennl­ig Frode Elias Lindal i Miljøparti­et De grønne i Alta, forteller at Alta kommune skal presentere et klimagass-regnskap, der de skal legge frem hvordan egen bedrift påvirker miljøet i Alta. – Foreløpig gjelder dette bare Alta kommune sin virksomhet, men vi håper at vi kan utvide det til hele Alta-samfunnet, sånn at vi blir mer miljøvennl­ige enn det vi er i dag. Men Alta kommune går foran som et godt eksempel, sier han.

Lindal forteller at det er flere ting vi kan gjøre lokalt i Alta, for å bli mer miljøvennl­ige. Blant annet sier han at det er viktig at vi tar hensyn til miljøet tidlig i byggeprose­ssene.

– Vi kan bli mer miljøvennl­ig når det kommer til transport, også må vi bli flinkere til å unngå andre store utslippski­lder, sier han.

Han mener man allerede ved planleggin­g av nybygg må ha dette høyt prioritert. Det samme gjelder når gamle bygg skal rives.

– Vi må se på hele livsløpet og vurdere hvordan livet til denne bygningen vil arte seg, og om vi klarer å gjenvinne og få glede av de materialen­e, også etter at de er satt opp, sier han.

– Alle har ansvar

Videre forteller Lindal at kommunesty­remøtet har levert en høringsutt­alelse, som støtter opp om Avinor sine planer om å elektrifis­ere kortbanene­ttet i Nord-norge. – Både formannska­pet i Alta kommune og Avinor er på vei mot at man kan få vedtatt en strategi for elektriske fly. Vi har allerede gjort tilsvarend­e i forhold til at vi ønsker elektrifis­ering av havna i Alta. Vi ønsker å få cruisebåte­ne over på elektrisk forsyning, og når det kommer til Alta, så er det egentlig en forutsetni­ng for at vi kan ha cruisebåte­r inn i byen i fremtiden, sier han. Lindal mener at man i Alta er flinke til å bruke kortreiste produkter og lokale råvarer. Men han tror det er flere tiltak hver enkeltpers­on kan gjøre for å bidra til å ta vare på miljøet.

– I Alta er det mye status knyttet opp mot det å kjøpe nye ting. Vi må klare å senke skuldrene og se at de tingene vi har er bra. Selv om naboen har kjøpt ny bil, så betyr ikke det at jeg må kjøpe ny bil hvert eneste år. Vi kan også bli flinkere til å bruke lokale tilbud når det kommer til reparasjon­er og vedlikehol­d, mener han.

– Bruk kollektivt­ilbudet

Helt til slutt oppfordrer Lindal befolkning­en i Alta til å bli flinkere til å benytte seg av kollektivt­ilbudet, som vi har her i Alta.

– Vi har en utfordring i forhold til at vi har fått et adskillig bedre kollektivt­ilbud, men vi er for dårlig til å bruke det. Vi må bruke tilbudet mens vi har det, og ikke tenke at det er noe som vedvarer. Det vi politikere kan gjøre er å tilrettele­gge for et tettere sentrum hvor det går an å gjøre de tingene man skal, uten å måtte kjøre mellom de ulike stedene.

 ??  ?? ALTA PÅ GANG: Den profilerte miljøpolit­ikeren Lan Marie Nguyen Berg fra Oslo gjestet Frode Lindal og MDG i Alta. – I Alta jobbes det godt for å nå miljømålen­e, sier Lan, som tror MDG i posisjon gir resultater. (Foto: Maiken A. Brennås)
ALTA PÅ GANG: Den profilerte miljøpolit­ikeren Lan Marie Nguyen Berg fra Oslo gjestet Frode Lindal og MDG i Alta. – I Alta jobbes det godt for å nå miljømålen­e, sier Lan, som tror MDG i posisjon gir resultater. (Foto: Maiken A. Brennås)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway