Altaposten

Presses fra alle kanter

Vindmøller, kraftutbyg­ging, hyttebyggi­ng og rovdyr. Alt er med på å gjøre livet vanskelig som reineier. Nå jobber også klimaet mot dem.

- Av Astrid Krogh astrid@altaposten.no

Per Mathis Oskal er reineier fra Sørreisa. Han forteller om stadig mer utfordrend­e forhold på vidda. – I fjor vinter bestemte jeg meg for å telle hver gang det regnet. Jeg ga meg da det regnet for 20. gang, sier Oskal til de oppmøtte på konferanse­n «Natur i endring», arrangert av Fefo og Finnmark skogselska­p.

Flytte på beiteområd­er

Ved bruk av bilder visste han frem status på vidda midt på vinteren; isdekte områder som gjør det ekstremt vanskelig for reinen å beite. For når det regner og fryser på, noe som skjer stadig oftere, må reinen flytte på seg for å få tak i mat, sier Oskal.

– Vi må føre reinen til nye områder. Vi må blant annet føre dem omveier gjennom distriktet allerede nå. Han mener reindrifta er den naeringen som har vaert mest omstilling­svillig opp gjennom tidene. Når det skal bygges, utvikles og endres, har reindrifta flyttet på seg. – I Troms har vi blant annet mistet strandlinj­en. Nå har de begynt å ta av toppene også. Det er vanskelig for oss å vaere fleksible, den valgmuligh­eten vi hadde før er borte. Vi er derfor mer sårbare for klima og de skiftninge­ne som kommer med det.

– Et kjempeprob­lem

Ole Einar Tveito fra Meteorolog­isk Institutt og Jan Gunnar Winther, som er direktør for Senter for hav og Arktis, tegnet et nokså dystert bilde for reineierne på konferanse­n.

Fortsetter verden videre slik som i dag, med samme utslippsme­ngde, vil den stabile vinteren i nord vaere borte på sikt. Det blir uansett både våtere og villere, selv om man tar grep nå. Det er nettopp dette reindrifta frykter, sier Hans Ole Eira, leder for distrikt Lakkonjarg­a i Vest-finnmark.

– Det høres ut som at fremtidens vinter skal preges av frysing og smelting.blir det slik på vinterbeit­ene, at det legger seg is, så har vi et kjempeprob­lem. Det kan hende at vi i Finnmark må vaere lengre på sommerbeit­ene og kanskje snu helt om. – Kjenner du på det samme som Oskal, at dere presses fra alle kanter?

– Ja, uten tvil. Vårt distrikt er naermeste nabo av Alta, og byen blir større i et enormt tempo. Det merker vi. Det blir faerre og faerre alternativ­er dersom man må legge om drifta. Eira medgir at det føles urettferdi­g når reindrifta får stempel som vanskelig når de motsetter seg utbygginge­r. Når det gjelder klima er det lite de kan gjøre, her må de tilpasse seg. Derfor er det viktig for dem å ENIG MED OSKAL: Hans Ole Eira, distriktsl­eder for Lakkonjarg­a, er enig med Oskal. Nå er fleksibili­teten til reindrifta brukt opp. Når naturen nå presser dem har de få muligheter for endring. (Foto: Astrid Krogh) bruke sin stemme på områder der de kan.

– Vi prøver, men vi klarer det ikke. Vi havner bare i den situasjone­n at vi blir kjeftet på fordi vi prøver å redde verden. Vi vil berge reinbeiteo­mrådene våre, og med det verden.

 ??  ?? UTFORDREND­E: Et klima i endring får store konsekvens­er for reindrifta, sier reineier Per Mathis Oskal. Varme og kulde om hverandre skaper dårlige beiteforho­ld. Store snømengder gjør at reinen trekker til skogen for å finne mat. (Foto: Astrid Krogh)
UTFORDREND­E: Et klima i endring får store konsekvens­er for reindrifta, sier reineier Per Mathis Oskal. Varme og kulde om hverandre skaper dårlige beiteforho­ld. Store snømengder gjør at reinen trekker til skogen for å finne mat. (Foto: Astrid Krogh)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway