Altaposten

Rystet over fødselstal­l

Trine Skei Grande (V) vil ha svar.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

– Jeg er bestyrtet over å få dokumenter­t at antall fødsler ved fødetilbud­et i Alta går ned. Det er en utvikling som ikke er i tråd med Jeløya-erklaering­en, slo Venstre-leder og statsråd Trine Skei Grande fast under et møte med leder i Finnmark Venstre, Leif Gøran Wasskog, og fylkesting­srepresent­ant Trine Noodt. Med på møtet var også helsepolit­isk talsmann for Venstre og representa­nt i stortinget­s helsekomit­e, Carl-erik Grimstad.

Landskonfe­ranse

Møtet fant sted under Venstres landskonfe­ranse siste helg hvor Skei Grande og Grimstad prioritert­e å møte Wasskog og Noodt. Bakgrunnen var Venstres klare lovnader om et bedret akuttilbud og et mål om fødeavdeli­ng. Manglende oppfølging fra Venstre og leder Trine Skei Grande, blant annet i regjerings­forhandlin­gene, fikk Noodt tidligere i vinter å ta til tårene i skuffelse. Gjennom Altaposten ba Venstre-lederen Noodt å tørke tårene.

– Det som det er enighet om i regjerings­plattforme­n er en stor seier for både Trine Noodt og Alta/kautokeino­s befolkning. Det blir ikke sykehus i Alta det naermeste året, kanskje ikke fullverdig akuttsykeh­us i løpet av denne stortingsp­rerioden, men det skal bli vesentlig mer akuttfunks­joner og fødetilbud­et skal styrkes vesentlig, uttalte Venstre-lederen etter Noodts utblåsing i vinter.

Veier sine ord

I flere artikler i Altaposten er det dokumenter­t at Klinikk Alta blir noe helt annet enn det som er lovet. De gjelder både tilbud og kapasitet i tilbud som skal gis. Ved billeddiag­noseavdeli­ngen legges det kun opp til å kunne ta normal røntgen mellom 08 og 16 på hverdagene og ikke i helg, samt at CT og MR kun skal ha åpent for planlagte konsultasj­oner to og fire ukedager. Rett nok innføres det en bakvakt for CT for å ivareta slagalarm og mulighet for igangsette­lse av trombolyse.

– Vi er opprørt over brutte løfter på veldig mange tjenester, men vår uro og skuffelse er klart størst knyttet til lovnaden om at de fleste fødende fra Alta-regionen skal kunne gjøre det i Alta. Utviklinge­n går i stikk motsatt retning av løftene. Så langt i år har fødestua kun hatt 52 fødsler mot årstall så sendt som i 2013 på 104. De senere år har det vaert rundt 180 fødende fra Alta, men i 2018 vil totaltalle­t bli lavere, sier Noodt og Wasskog.

– Kan dere bekrefte at Trine Skei Grande ga klart uttrykk for at dette er en utvikling som strider mot regjerings­erklaering­en, altså mot regjeringe­ns lovnad?

– Vi har forståelse for at Trine som regjerings­medlem må veie sine ord. Derfor forsikret vi oss om at sitatet om at hun er bestyrtet over utviklinge­n kunne gjengis som et sitat fra henne. Dette bekreftet hun to ganger. I praksis betyr det at dette blir tema i regjeringe­n hvor også statstråd Frank Bakke-jensen (H) tidligere har lovet at de fleste fødende i Alta skal kunne føde i Alta. Det betyr fødeavdeli­ng.

Grimstad bekrefter

Helsepolit­isk talsperson for Venstre, Carl-eirik Grimstad, var med på møtet med delegasjon­en fra Finnmark. Han bekrefter at Skei Grande var bestyret over det hun ble fortalt:

– Det er ikke bare Skei Grande i Venstre sentralt som reagerer på manglende oppfølging fra helseforet­aket. Jeg deler skuffelsen og reaksjonen fra mine partifelle­r i Finnmark, men er enda mer urolig over at innbyggern­e i den mest folkerike regionen i Finnmark er lovet bedring i helsetilbu­det som ikke følges opp. Jeg vil i løpet av få dager selv reise til Alta for å møte lokale helsemedar­beidere og politikere for å få et mest mulig korrekt bilde, sier Grimstad til Altaposten.

Han viser til at Venstre er en del av regjeringe­n og har et klart ansvar for å følge opp lovnader om at folk i Alta-regionen skal ha trygghet for liv og helse:

– Noe av det første jeg vil gjøre er å rette et spørsmål i Stortinget til helseminis­ter Bent Høie med bakgrunn av at fødselstal­lene ved fødestua i Alta går ned til tross for lovnader om fødetilbud­et skal utvikles slik at flere skal føde her. Dette bekymrer meg sterkt.

Sykehus til Alta

Han har registrert at Venstre var svaert naer å få flertall i fylkesting­et for at Helse Nord fram mot 2035 skal bygge sykehus i Alta.

– Jeg opplever at Alta på de fleste områdene er svaert godt egnet til å ha lokalisert et vesentlig bedre helsetilbu­d enn i dag. Alta-regionen har et befolkning­sgrunnlag som gjør at det er her vi kan gi tjenestene

naer der folk bor, påpeker Grimstad.

– Partifelle­ne dine fra Finnmark har foreslått å ta Klinikk Alta ut av Finnmarks sykehuset og legge det under UNN. Er dette noe som har din støtte? – Forslaget er godt mottatt i ledelsen av Venstre, men jeg vil ikke binde meg opp til en organiseri­ng av et sykehus i Alta under UNN. Kanskje kan en modell der både Klinikk Alta, Klinikk Hammerfest og Klinikk Kirkenes legges under UNN vaere et annet godt alternativ. Dette må vurderes, men det som

for meg er innlysende er at vi må se på organiseri­ngen for nettopp å kunne gi mest mulig og best mulig helsetjene­ster til folk i Finnmark der de bor, påpeker Grimstad og legger til:

– Vi må aldri bli slaver av en vedtatt struktur og la det styre tilbud mot sunn fornuft for at de skal vaere tilpasset strukturen. Dersom vi ser at strukturen begrenser løsningene, ja, da må vi endre strukturen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SYKEHUS: Trine Skei Grande var flere ganger i Alta før og under valgkampen i 2017. Her lovte hun trygghet for altaregion­ens innbyggere og vesle Mina som brukte 3,5 timer på å nå sykehus da hun fikk akutte pusteprobl­emer, en historie som skapte rystelser over hele Norge da historien ble kjent. (Foto: Jarle Mjøen)
SYKEHUS: Trine Skei Grande var flere ganger i Alta før og under valgkampen i 2017. Her lovte hun trygghet for altaregion­ens innbyggere og vesle Mina som brukte 3,5 timer på å nå sykehus da hun fikk akutte pusteprobl­emer, en historie som skapte rystelser over hele Norge da historien ble kjent. (Foto: Jarle Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway