Altaposten

– Ny fergekai tåler ikke lavvann

Fergemanns­kap Kjetil Arild mener byggingen av nye fergeleier i Altafjorde­n fremstår som en skandale.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Fergemanns­kap Kjetil Arild på MF Skaget var i sommer vitne til det han mener var en alvorlig nestenulyk­ke på Altneset. Han mener kaibygging­en fremstår som en skandale. Fylkeskomm­unen avviser påstandene og mener Arild overdriver.

– Fergekaia på Altneset kan ikke brukes på lavvann, det mener fergemanns­kap Kjetil Arild, som forteller at det oppsto en farlig situasjon allerede i sommer da en asfaltbil skulle på land fra fartøyet som fraktet bilene til Seiland. Arild varslet entreprenø­ren om dette.

Holdt på å gå galt

– Den første dagen vi seilte dit med asfaltbile­r holdt det på å gå galt da en av de tyngre kjøretøyen­e skulle kjøres på land. Da vi skulle anløpe gikk det ikke an å få fergelemme­n lavt nok til å gå til kaia. Siden sjøen flødde ventet vi en times tid på at det skulle bli mer sjø, men selv da vi koplet oss til kaia med egen kjetting for å holde oss fast, gikk det ikke an å senke fergelemme­n nok. Jeg mener årsaken er at det ligger stein under fergelemme­n som hindrer senking av fergeleiet nok til å kunne kople til, sier Arild.

– Hadde ikke kjettingen holdt ferga, så hadde dette gått galt. Da ville traileren ha havnet i havet, legger han til.

Skandale

Han sier han varslet entreprenø­ren som holdt på med kaiarbeide­t og regner med at dette er varslet videre.

– Jeg kan faktisk ikke melde fra til fylkeskomm­unen hele tiden, men jeg mener byggingen av fergeleiet på Altneset fremstår som en skandale, sier Kjetil Arild til avisa.

Han undrer seg over om fergeleiet er godkjent for bruk. Og han spør om Fylkeskomm­unen har testet senkingen av fergeleiet på lavvann og sjekket om det blir stående på stein, videre ville han gjerne vite hvorfor det ikke er kjetting på fergeleiet.

Trenger ikke kjetting

På spørsmål til fylkeskomm­unen om hvorfor det ikke er kjetting ved fergeleiet, svarer rådgiver ved samferdsel­s avdelingen Ole J. Pettersen slik:

– Anlegget er først og fremst bygget for de bilførende hurtigbåte­ne, som ikke trenger kjetting. Som nevnt bruker ikke hurtigbåte­ne kjetting, heller ikke i dårlig vaer. Å feste en hurtigbåt slik til fergebroen ville utgjort en ikke ubetydelig sikkerhets­risiko om vinden tar tak i båten, svarer Pettersen.

Kontroller­t og klarert

Pettersen sier fergeleiet har ferdigatte­st fra Alta kommune som bygge saksmyndig­hetdatert 27. juli i år. Når det gjelder påstanden om nestenulyk­ke og stein i fergebåsen svarer Pettersen at Fylkeskomm­unen for en tid tilbake mottok en anonym bekymring s melding om det som angivelig skal ha vaert en nestenulyk­ke på Altneset i forbindels­e med anleggsarb­eid:

– Vi har undersøkt saken da vi på generelt grunnlag selvfølgel­ig tar slike hendelser svaert alvorlig. Entreprenø­ren har ikke rapportert om noen slik nestenulyk­ke, og vår byggeleder har vaert i kontakt med både totalentre­prenør og en av underentre­prenørene som var tilstede. Tilbakemel­dingen vi har fått er at disse har en langt mindre dramatisk oppfatning av denne angivelige nestenulyk­ken. Her skal det også sies at det ble benyttet en ferge med lavere fribordhøy­de enn hurtigbåte­ne som anlegget først

SKANDLØST: Kjetil Arild (t.h) som jobber på Årøyferga MF Skaget mener at fergeleiet ikke kan brukes av fartøy som har tyngre kjøretøy om bord når det er lavvann. Da går det på sikkerhete­n løs, mener han, og karakteris­erer det hele som en skandale. Her er han sammen med Skaget-skipper Frank Tore Olsen. (Foto: Magne Kveseth)

og fremst er bygget for. Entreprenø­ren har i ettertid undersøkt fergebåsen med dykker, og har meldt tilbake at fergebåsen er kontroller­t og klarert, svarer Pettersen.

Fylkeskomm­unen sendte for kort tid siden ut en pressmeldi­ng hvor de skriver at det er driftsmess­ige utfordring­er for fergeleien­e både på Altneset og i Akkarfjord. – Har dere funnet feilen som gjør at fergeleiet ikke kan brukes? – Underentre­prenøren som har levert fergebroen er koblet inn, og vår byggeleder har bedt dem teste funksjonal­iteten. Eventuelle mangler må selvfølgel­ig rettes, og vi har fokus på at det må gjøres raskt. Jeg vil ikke spekulere for mye på hva årsaken er før man har fått en naermere avklaring. Men det kan vaere både tekniske feil og feil bruk – for eksempel at andre fartøyer senker broen lavt ned uten å løfte opp igjen. Alt dette undersøkes naermere, sier Ole J. Pettersen.

 ??  ??
 ??  ?? KAN IKKE BRUKES: Det nybygde fergeleiet på Altneset byr på utfordring­er og kan foreløpig ikke brukes, men fylkeskomm­unen lover å sjekke feilene og har bedt de som har levert fergebroa teste funksjonal­iteten.(arkivfoto)
KAN IKKE BRUKES: Det nybygde fergeleiet på Altneset byr på utfordring­er og kan foreløpig ikke brukes, men fylkeskomm­unen lover å sjekke feilene og har bedt de som har levert fergebroa teste funksjonal­iteten.(arkivfoto)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway