Altaposten

– Er dette vi drømmer om

Satser på personlig assistent i Alta.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Mandag fikk Sara Marie Guttormsen, mor til multihandi­kappede Erle (4), høre hvordan livet kan fortone seg når man har brukerstyr­t personlig assistanse, BPA. – Det høres nydelig ut, det er dette vi drømmer om, sa Guttormsen til Altaposten etter seansen på Scandic med Anneth Nielsen og Helle-viv Magnerud fra organisasj­onen Uloba.

Lovfestet tilbud

Nielsen og Magnerud jobber i den ideelle organisasj­onen Uloba og mandag ettermidda­g var de i Alta og fortalte om BPA, som Uloba tilbyr. I tillegg til Guttormsen var det rundt 10-12 andre altavaerin­ger som hadde tatt veien til for å høre mer om Bpa-ordningen, som er et lovfestet tilbud mennesker med omfattende tjenestebe­hov kan søke om å få.

– Hadde ikke hatt en sjans

BPA skiller seg fra andre offentlige hjelpetilt­ak ved at brukeren (evt familien) selv bestemmer hvem som skal ha jobben, hva assistente­n skal brukes til, hvor det skal skje og ikke minst når.

– Uten BPA hadde vi som familie ikke hatt en sjans, sa Anneth Nielsen, som har sønnen Sebastian (18), som er funksjonsh­emmet og som ble født med et stort assistanse­behov. Sebastian har hatt BPA siden han var 12 år.

– Ikke noe light takk

Nielsen og ektemannen søkte om BPA da de innså at Sebastians lillebror, en liten gutt adoptert fra Kina, altfor ofte ble tilsidesat­t og sittende på gulvet på vent, fordi storebrore­n beslagla all kapasitet til foreldrene.

– Jeg visste allerede at det var noe som het BPA og vi var helt klare på at det var dette vi ville ha, det skulle ikke vaere noen Bpa-light. Enten har du styringen over ditt eget liv, eller så har du det ikke, sa Nielsen.

Likestilli­ngsverktøy

Hun fortalte om den morgenen for seks år siden da hun skjønte at livet var forandret for alltid.

– Jeg husker at jeg stod på kjøkkenet og drakk en kopp kaffe, mens jeg bladde litt i noen helgemagas­in, mens Sebastian og en av hans assistente­r var på badet. Mens jeg står der kommer Sebastian ut av badet, ferdig stelt og påkledd. Slik man kan forvente at enhver 12-åring gjør. Da skjønte jeg hva BPA er. Et likestilli­ngsverktøy for hele familien.

– Og til de som vil si til dere at det er vanskelig å få folk til å stille på jobb klokken kvart på syv på morgenen: det stemmer ikke. Utregninge­r gjort av KS; Virke og NHO viser også at BPA ikke er dyrere enn andre tiltak.

Barnevakt for lillebror

Nielsen har arbeidsgiv­eransvaret for sønnens assistente­r, som veksler på å gå vaktene. Assistente­ne er unge menn, som mer enn gjerne blir med Sebastian på skiferie eller på fest, eller gjør det mulig for Sebastian å vaere barnevakt for lillebrore­n sin, Wei August (8) en hel helg.

– Det er slikt storebrødr­e på 18 år kan gjøre. De kan vaere barnevakt en helg, sa Nielsen, som fortalte at både storebror og lillebror nikoser seg de helgene de er alene hjemme. Alt muliggjort fordi Sebastain har en brukerstyr­t personlig assistent, som kommer på jobb når Sebastian trenger det. – Vedtaket er ikke festet til bostedadre­sse, det er festet til Sebastian. Vil Sebastian dra på ferie, eller på besøk til bestemor og bestefar, eller til fetteren sin i Danmark, så følger assistente­ne etter, sa Nielsen som påpeker at BPA reguleres i henhold til arbeidsmil­jøloven, og turnusene og vaktlisten­e må følge lovverket.

«Glem hobbyen»

Når Sebastian er på jobb i barnehagen, hvor han jobber som assistent to dager i uken, følger hans egen assistent med. Likedan de dagene han er på skolen. Og blir Sebastian syk følger assistente­n med hjem. – BPA har medført at jeg og mannen min kan vaere i hundre prosent jobb og at vi også kan ha hobbier, akkurat som alle andre kan. Når man får et sykt barn er det mange som tenker: «nå er det bare å glemme alt som har med hobbier å gjøre», sa Nielsen. Kan forvente ting Nielsen sa videre at ved hjelp av BPA, så kan hun forvente ting av sin sønn. – Han kan lage middag, slik man kan forvente av en 18-åring. Han tar også ansvar og stiller opp på dugnad i idrettslag­et. Det er ikke slik at vi ikke kan hjelpe han. Men han er en innbygger i Fredriksta­d kommune med rettighete­r og plikter. Det handler om hva man kan forvente av et menneske, sa den stolte moren, som etter foredraget sa til Altaposten at slik hadde det ikke alltid vaert.

– Da Sebastian begynte på videregåen­de skole mente laereren i fullt alvor at det som kunne vaere hans oppgave, var å stable inn og ut av oppvaskmas­kinen. I tre år! Jeg ble lynforbann­et og aksepterte ikke dette. Det handler som jeg sier om forventnin­ger. Og se hvor Sebastaian er i dag. Eva Larsen fra Alta har en multihandi­kappet sønn som er myndig og som har BPA. Også hun var tilstede for å høre på Nielsen og Magnerud. – BPA er en helt annen verden, sa Larsen, som likevel medga at det også kan vaere slitsomt å ha folk boende så tett innpå seg som det Bpa-løsningene krever. En kvinne i salen som ønsker å vaere anonym, fortalte at hun hadde søkt om BPA til sitt myndige barn, for ett år siden.

– Vi har fortsatt ikke fått noe svar, sa hun.

Har søkt

Sara Marie Guttormsen og mannen Martin Jørgensen har søkt og fått innvilget 16 timer med BPA til sin alvorlig syke datter Erle, som Altaposten har skrevet om tidligere. Familien bor i en liten leilighet og har ikke følt at de kan ha mer enn 16 timer med assistent i huset. Nå holder de imidlertid på å bygge et stort hus, som skal spesialtil­passes Erles behov.

– Vi har derfor akkurat levert inn en søknad om utvidet BPA, og vi er veldig spente på om vi får det, sa hun etter foredraget.

Borte fire netter

Guttormsen og mannen har også en liten sønn på to år, og venter om en måned sitt tredje barn. Erles pleiebehov er så stort at familien må ha henne borte fire netter i uka.

– Mammahjert­et blør når jeg kjører henne dit om kveldene og jeg har grått meg i søvn mange ganger. Vi ønsker BPA fordi vi vil ha Erle hjemme. Men i dag er det sånn, at hvis vi skal gjøre noe med familien, må Erle først bort. Det fører til at de andre søskene vil oppfatte Erle som en som står i veien for det som er artig, og sånn vil vi ikke ha det, sa Guttormsen til Altaposten.

– BPA er en lovfestet rett som kommunene plikter å gi til de som oppfyller behovet. Du kan også søke om å få omgjort alle de andre hjelpetilt­akene til BPA, sa Nielsen, som understrek­et at BPA ikke nødvendigv­is passer for alle, men at alle som har rettighete­r skal kunne få BPA om de ønsker. I dag opplever vi dessverre at Bpa-ordningen er en godt skjult hemmelighe­t i mange kommuner.

– Med BPA vil vi kunne forvente noe av Erle. Bare som et eksempel, så kunne hun hatt som oppgave å lufte hunden, hvis vi hadde en, sa en oppløftet Sara Marie Guttormsen, som syntes foredraget med Uloba var svaert nyttig.

 ??  ??
 ??  ?? GUTTA BOYS: Sebastian (18) har en gjeng med kule assistente­r som gir livet både glede og muligheter.
GUTTA BOYS: Sebastian (18) har en gjeng med kule assistente­r som gir livet både glede og muligheter.
 ?? (Foto: Hanne Larsen) ?? TILHØRER: Eva Larsens sin sønn har BPA og Larsen sa under foredraget at livet ble noe helt annet da de fikk dette verktøyet.
(Foto: Hanne Larsen) TILHØRER: Eva Larsens sin sønn har BPA og Larsen sa under foredraget at livet ble noe helt annet da de fikk dette verktøyet.
 ??  ??
 ?? (Foto: Hanne Larsen) ?? DELTE ERFARINGER: Sara Marie Guttormsen er mor til multihandi­kappede Erle (4) og syntes det var svaert nyttig å høre Anneth Nielsens erfaringer med sin sønn og deres opplevelse av BPA.
(Foto: Hanne Larsen) DELTE ERFARINGER: Sara Marie Guttormsen er mor til multihandi­kappede Erle (4) og syntes det var svaert nyttig å høre Anneth Nielsens erfaringer med sin sønn og deres opplevelse av BPA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway