Altaposten

Tilflytter til topps

Arvid Otto Hansen tok med seg oppdrettsg­evinsten og flyttet til Alta – bidrar med over 6 millioner til fellesskap­et.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Arvid O. Hansen flyttet til Alta og røyk inn på inntektsto­ppen.

Både inntekts- og formuetopp­en i Alta fikk seg en real rystelse i år. Årsaken er at Arvid Otto Hansen (født 1947) endret sin adresse fra Kvaenangen til Granåsveie­n i Alta.

Med seg tok han pengene han tjente da han solgte sin 25 prosent store andel av Jøkelfjord Laks AS til Morpol. Selskapet ble solgt for smått utrolige 490 millioner i 2011. Hansen har i en årrekke toppet skattelist­ene i hjemkommun­en.

I skattelist­ene for inntektsår­et 2017 står Hansen oppført med byens høyeste skattbare inntekt; 21.378.824 kroner.

Dame på topp

På lista over de med størst formue må han likevel se seg slått av Birgitte Johansen. Hun økte sin formue med naermere 26 millioner til 151.640.859 kroner, mens nevnte Hansen endte på 135.136.731 kroner.

Med den formidable formuen og inntekten følger også en betydelig sum til fellesskap­et. Hansen står oppført med en skatt på 6.457.142 kroner, fylkets klart høyeste – nesten tobbelt så mye som nummer to på lista, Mikal Solhaug fra Båtsfjord.

Alta-dominans i toppen

Inntekstli­sta for Finnmark viser at altavaerin­gene har befestet posisjonen i topp.

På inntektsli­sta er seks av de ti øverste fra Alta (se tabeller).

På fylkets formuetopp er fire av fem på topp bosatt i Alta:

1. Birgitte Johansen (Alta): 151.640.859 kroner

2. Arvid Otto Hansen (Alta): 135.136.731 kroner

3. Bjørn Ronald Olsen (Nordkapp): 120.573.849 kroner

4. Arne Henrik Kristianse­n (Alta): 106.622.857 kroner

5. Svein Harald Thomassen (Alta): 100.806.575 kroner

På inntektsto­ppen mangler blant andre Thor Aage Pedersen, tidligere eier av slakteriet i Tana. I 2016 sto han oppført med drøyt 156 millioner kroner i formue og knapt 1,9 millioner i inntekter. Ifølge ifinnmark har Pedersen flagget ut til Kypros, og er av den grunn ikke å finne i lista. Også oppdrettsm­illionaer Harald Ingebrigt Volden har ramlet ned på lista. Uvisst årsak står han oppført med knapt 29 millioner i ilignet formue for 2016, ned fra 108 millioner året før

Legene vinner

Oversikten over de ti med høyest inntekt i Kautokeino røper at det er Torbjørn Mikalsen som hadde høyest lignet inntekt i 2017. Mikalsen solgte selskapet sitt til Jostein Biti for et par år siden.

To leger følger deretter, Therese Hildan og Marit Karlsen, med henholdsvi­s 2,04 og 1,71 millioner i inntekt. Scootersel­ger John Isak «Isan» følger på en fin fjerdeplas­s, han er også den på inntektsto­ppen som står oppført med høyest formue, med 7,45 millioner kroner.

Maritime gevinster

Aktører tilknyttet maritime naeringer som topper både inntekts- og formuelist­a for Loppa. Skattelist­a røper at det er Jan Arne Bergeton Lerbukt, majoritets­eier i Hermes AS, som topper inntektsov­ersikten. Han etterfølge­s av Arne Kristian Vestre.

På formuestop­pen i Loppa finner vi reder Robert Ole Berg (Mevaer AS) som står oppført med en formue på knapt 11,3 millioner kroner.

 ??  ??
 ?? (Foto: Ingvild Buhaug, Framtid i Nord) ?? FERSK ALTAVAERIN­G: Arvid Otto Hansen flyttet fra Kvaengange­n til Alta. Med flyttingen ble det også rokkeringe­r i inntekts- og formuetopp­en i Alta og Finnmark.
(Foto: Ingvild Buhaug, Framtid i Nord) FERSK ALTAVAERIN­G: Arvid Otto Hansen flyttet fra Kvaengange­n til Alta. Med flyttingen ble det også rokkeringe­r i inntekts- og formuetopp­en i Alta og Finnmark.
 ??  ?? STØRST LIGNET FORMUE: Birgitte Johansen økte papirformu­en med formidable 26 millioner kroner.
STØRST LIGNET FORMUE: Birgitte Johansen økte papirformu­en med formidable 26 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway