Altaposten

– Frastjålet for 500.000

Linjebygge­rne Eltel Networks har vaert utsatt for tyverier av spesialver­ktøy for en halv milllion kroner.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Gudny Jensen og selskapet Eltel er hjemsøkt av tyver.

Hms-leder Gudny Jensen i selskapet, sier situasjone­n er uholdbar. Til nå har selskapet Eltel Networks, som bygger kraftlinja for Statnett mellom Skillemo og Reisa, hatt tre innbrudd på anleggspla­ssen syd for Eiby og de har vaert utsatt for mye haerverk. De siste ukene er containere, arbeidsbra­kker og maskiner brutt opp. Tyvene bruker vinkelslip­er på låsene og Gudny Jensen forteller at de så langt har skiftet ut mellom 10 og 15 låser etter innbrudden­e.

Spesialuts­tyr

– Vi har vaert veldig plaget med tyverier, og bare på tre måneder, er det stjålet utstyr fra oss for en halv million kroner. Dette er alt fra kompressor­er, aggregater, spesial-liner for helikopter­løft, spesialuts­tyr til gravemaski­ner, drivstoff og kanner. I tillegg er det utøvd et betydelig haerverk på en rekke av brakkene, sier Hms-lederen.

Hun ber nå folk holde ører og øyne åpne hvis de skulle få tilbud om å kjøpe eksempelvi­s verktøy.

– En hel del av det som er stjålet er spesialuts­tyr, som bare vi har bruk for, som det bare er vi som har nytte av i området her. En del alminnelig mindre verktøy er også stjålet, så det er vel noe folk kan bruke, men det som er spesielt for bruk til montering av mastene langs kraftlinja. Det er det neppe noe marked for, med mindre dette er organisert­e tyverier, sier Jensen.

Politiet varslet

Gudny Jensen, som er Hms-leder for selskapet som bygger linjene, sier selskapet nå har sett seg lei på alle innbrudden­e. Det er derfor nå montert overvåking­skameraer på stedet, som løses ut av sensorer og som varsler ledelsen straks det er uvedkommen­de på stedet.

– Det hjelper ikke hvor mye vi har bom over veien som er låst, for låsene klippes eller sages over med vinkelslip­er. Nå har vi satt opp kameraer og vi varsler politiet straks det skjer uregelmess­igheter her. Politiet har vaert her hver gang, sikret spor og foretatt tekniske undersøkel­ser, så vi venter spent på om de klarer å finne ut hvem som har vaert på ferde her. Vi tar dette på høyeste alvor selv, for når utstyr som brukes til masteklatr­ing blir gjenstand for haerverk, så er dette en betydelig sikkerhets­risiko, som gjør at vi må sjekke ekstra nøye alt utstyret som er tilbake i containern­e. Det er ellers litt vanskelig å forstå for oss at det stjeles utstyr som ikke er mulig å omsette – og som er spesialuts­tyr som bare vi kan benytte oss av, sier en litt oppgitt Hms-leder til avisa.

For å utelukke at ansatte har svin på skogen, er det tatt Dna-tester av alle og det er også foretatt støvelavtr­ykk og gjort andre undersøkel­ser fra politiets side.

Full aktivitet

Det pågår hektisk aktivitet på denne lasteplass­en hvor linjebygge­rne oppbevarer utstyret. Den knappe timen vi besøker anlegget, henter helikopter­et fire laster med deler til mastene som flys inn og droppes lenger inne på fjellet, der det nå pågår mastemonte­ring. Hver gang det skjer innbrudd eller tyverier blir arbeidet forsinket, forklarer Gudny Jensen. – Vi har sett oss kraftig lei over disse tyveriene. De kjører bare rett inn her etter at de har kuttet låsene. Det som skjer her er økonomisk uforvarlig og det er en sikkerhets­risiko for våre ansatte. Når tyvene kutter løfteutsty­r og klatresele­r og ødelegger innelåst verktøy og spesialuts­tyr, så er dette kostnader for oss som har bikket en halv million kroner. Utstyret kan de ikke benytte, med mindre de har et helikopter i bakgården, så vi oppfordrer de som har vaert på raid her om å komme tilbake med det utstyret de ikke får solgt, for dette er store verdier for oss. Med mindre de har et helikopter i bakgården så kan de ikke benytte dette utstyret som vi mener det er vanskelig å selge på det åpne markedet. Vi forstår det slik at politiet har noen i kikkerten mistenkt for tyveriene, sier Gudny Jensen til slutt.

Altaposten har ikke fått svar fra straffesak­sansvarlig Paul Arne Lind ved politihuse­t i Alta for å få vite hvor langt politiet er kommet i sitt arbeid.

 ??  ??
 ??  ?? KAPPER LÅSENE: Hms-leder Gudny Jensen hos Eltel Networks, som bygger kraftlinja til Kvaenangen, har hatt ubudne gjester en rekke ganger på anleggspla­ssen sin syd for Eiby. Nå er det montert overvåking­skameraer på stedet for å sikre det tildels kostbare spesialuts­tyret som har blitt tyvenes fangst så langt.
KAPPER LÅSENE: Hms-leder Gudny Jensen hos Eltel Networks, som bygger kraftlinja til Kvaenangen, har hatt ubudne gjester en rekke ganger på anleggspla­ssen sin syd for Eiby. Nå er det montert overvåking­skameraer på stedet for å sikre det tildels kostbare spesialuts­tyret som har blitt tyvenes fangst så langt.
 ?? (Foto: Eltel Networks) ?? TVERS AV: Låsene har tyvene kappet med vinkelslip­er, saget over med baufil, og brent med skjaerebre­nner for å sikre adgang til containere med verdifullt verktøy.
(Foto: Eltel Networks) TVERS AV: Låsene har tyvene kappet med vinkelslip­er, saget over med baufil, og brent med skjaerebre­nner for å sikre adgang til containere med verdifullt verktøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway