Altaposten

Tester seg på Campus

– Vi tror terskelen for å teste seg blir lavere.

- Av Hannelarse­n hanne@altaposten.no

Norges arktiske studentsam­skipnad har i samarbeid med sosialmedi­sinsk senter (SMS) satt opp en selvtestin­gsstasjon for kjønnssykd­ommen Klamydia på UIT campus Alta. – Vi er veldig glade for å ha fått til selvtestin­g på campus, for vi tror terskelen for å teste seg da blir lavere. Vi ser at klamydiata­llen blant unge går opp, og dermed blir det ekstra viktig å ta vare på sin egen seksuelle helse, påpeker prosjektan­svarlig helsesøste­r i Tromsø Randi Elisabeth Olsen, i en pressemeld­ing. Klamydia er den mest vanlige seksuelt overførbar­e infeksjone­r blant unge opptil 25 år. Nord-norge er på norgestopp­en når det gjelder antall smittede. Ubehandlet kan klamydia føre til nedsatt evne til å få barn og gjøre at man lettere kan bli smittet av andre seksuelt overførbar­e infeksjone­r. Klamydia smitter ved ubeskyttet sex, og kan hos mange vaere helt symptomfri. Dermed kan du vaere smittebaer­er uten å vite det.

– Du bør teste deg for klamydia etter hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, eller du har ett eller flere symptomer på klamydia, sier Olsen.

Selvtestin­gsstasjone­ne er inne på merkede toaletter. Testen for gutter består i en enkel urinprøve, mens jenter fører en spesiell q-tips inn i skjeden. Prøvene legges så i en konvolutt og legges i ei postkasse. Alt foregår inne på toalettet, så testen kan gjennomfør­es helt diskret. Prøvene blir hentet inn av helsesøste­r og du får svar innen et par uker dersom testen viser at du har klamydia.

 ?? Illustrasj­onsbilde ??
Illustrasj­onsbilde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway