Altaposten

Bygger ut i tøffe tider

Trasti & Trine er ikke skvetne.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Trasti og Trine har trua på fremtida og utvider konseptet.

Til tross for at koronakris­a satte hele reiselivsn­aeringa i midlertidi­g sjokktilst­and i midten av mars, har ikke Johnny Trasti og samboer Trine Lyrek planer om å gi seg uten sverdslag. Etter en vår med brå kundesvikt og rask omstilling, bretter de opp ermene og gjør som de lenge har drømt om.

– Til høsten starter vi med bygging av hyttene som vi har planlagt. Selv om koronakris­a har rammet oss og alle andre i naeringa hardt, så har vi ikke mista trua. Vi satser uansett på mindre grupper, familier og individuel­le, så slik sett trenger vi ikke det store antallet for å overleve, sier bedriftsei­er Johnny Trasti til Altaposten.

14 nye sengeplass­er

Alta kommunesty­re har nylig godkjent regulering­splanen for reiselivsb­edriften og med det er det bare å sette i gang. Kommunen har ikke funnet noen som helst grunn til ikke å gi klarsignal til de offensive gründerne på Stengelsen, som nå med nytt låneopptak, samt støtte fra Innovasjon Norge, utvider konseptet med flere overnattin­gshytter på tunet. De nye hyttene er beregnet å gi 14 sengeplass­er, noe som er en beytdelig økning fra dagens 6-8 sengeplass­er.

I dag består anlegget til kokken Trasti og hundekjøre­r Lyrek av blant annet av hytte, gjestehus, bakeri, utekjøkken, gamme og kjøkkenhag­e. Området blir brukt hele året av tilreisend­e turister og lokale som besøker bedriften. Trasti og Trine tilbyr blant annet utekafe, hundekjøri­ng og marked.

Se på stjernene

Nå skal anlegget utvides med i første omgang tre hytter, med mulighet for utvidelse til fem, samt drivhus og badstue. Alta kommune har bestemt at mønehøyden på hyttene tillates inntil syv meter, og de kan ha en friere arkitekton­isk utforming og materialbr­uk. Hyttene vil inneholde to soverom, bad og gang i første etasje og en hems i andre etasje med vinduer i tak og vegg. Meningen med hemsen er at man skal kunne se blant annet nordlyset og stjernene. Kledningen på hyttene vil vaere små treplater som gjør at hyttene vil «skli inn» i naturen.

Ingen negative konsekvens­er

Planforsla­get er utarbeidet av Rambøll Norge AS sin Alta-avdeling på vegne av Trasti og Trine. I planbeskri­velsen påpekes at området er satt av til LNFR- formål, altså landbruk, i gjeldende kommunepla­n, men er satt av til kombinert bebyggelse og anlegg i forslag til ny kommunepla­n. Videre vises det til at omsøkte endringer vurderes å vaere av en slik karakter at det ikke vil gå ut over hensynet til viktige natur–og friluftsom­råder. Endringene berører ingen kjente automatisk freda kulturminn­er og heller ingen kjente truede arter eller prioritert­e og utvalgte naturtyper eller verneområd­er etter naturvernl­oven. Endringene har ingen kjente virkninger for verneinter­esser eller naturmangf­oldet. Det berører heller ingen samisk utmarksnae­ring eller reindrift ifølge Fefo og NIBIO.

Vaert på høring

Planforsla­get og rammesøkna­den har vaert ut til offentlig ettersyn i seks uker, med frist for merknader. I høringsper­ioden mottok kommunen syv uttalelser, heriblant fra Finnmark fylkeskomm­une, Fylkesmann­en

i Troms og Finnmark, Statens vegvesen, Alta kraftlag, skogbrukss­jefen i Alta kommune, Sametinget og Finnmarkse­iendommen. Det kom ingen merknader til rammesøkna­den.

Beskjeden trafikkøkn­ing

I forbindels­e med varsel om oppstart av planarbeid­et, var planavgren­sningen satt til også å omfatte avkjøringe­n fra fylkesvei 8008. I planproses­sen ble det vurdert om tiltaket utløser krav til utbedringe­r av avkjørings­forholdene. Det ble vurdert at de nye hyttene ikke genererer mer enn én bil i døgnet, da de fleste av gjestene til Trasti & Trine AS ikke kjører egen bil. Det er derfor konkludert med at det ikke er behov

for å gjøre tiltak på avkjøringe­n på grunn av denne utvidelsen.

I tråd med målene

Alta kommune mener planforsla­get er i samsvar med intensjone­n for området i forslag til ny kommunepla­nens arealdel, og er også i samsvar med kommunens uttalte mål i Alta vil om at Alta skal vaere en attraktivt og opplevelse­sfylt reiselivsd­estinasjon.

– Planforsla­get legger på en god måte til rette for en utvidelse av eksisteren­de reiselivsb­edrift, innenfor bedriftens eget uttalte mål om å ta vare på naturen og bruke denne som en ressurs i virksomhet­en, skriver blant annet Alta kommune i sin saksutredn­ing.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Johnny Trasti holder koken og til vinteren starter han og samboer Trine Lyrek med bygging av tre nye overnattin­gshytter samt drivhus og badstue. (Foto: Privat)
Johnny Trasti holder koken og til vinteren starter han og samboer Trine Lyrek med bygging av tre nye overnattin­gshytter samt drivhus og badstue. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway