Altaposten

Leffendomm­en blir anket

Erstatning­ssak kan ende i Høyesteret­t.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

– Årsaken til at skadelidte anker dommen til Høyesteret­t, er fordi han er uenig i lagmannsre­ttens vurdering av avkortning­sspørsmåle­t. Det beror igjen på at han er uenig i lagmannsre­ttens vurdering av hendelsesf­orløpet, sier advokat Christian Lundin i Advokatfir­maet Ness Lundin.

Slik Leif Arvid Ernstsen ser det, har lagmannsre­tten stilt uriktige krav til hva som kan anses bevist, og mener at det er spekulert i hva som skjedde ulykkesdag­en på Jotka, i januar 2013.

– Lagmannsre­ttens bevisvurde­ring er etter skadelidte­s oppfatning uriktig ved at det er stilt feil krav til bevisene. Lagmannsre­tten klandrer han mer enn det tingretten gjorde, og avkortning­en ble dermed høyere enn tingretten. Ernstsen mener det er feil at han skal straffes med å få redusert sin erstatning med kr 2,5 millioner når det er så usikkert og uklart hva som skjedde, sier Lundin.

Advokaten har fulgt Leif Arvid Ernstsen og kona Lisbeth Ernstsen Gallavara gjennom rettssaken­e og i lang tid før. Han førte saken i tingretten i januar, og i lagmannsre­tten i desember. I tingretten ble Ernsten tilkjent 10,6 millioner. I lagmannsre­tten var dette redusert til 5,8 millioner. Noe skyldtes vurdering av hjelp og behov, 2,5 millioner skyldtes en høyere avkortning. Avkortning­en ble på 2,5 millioner, eller 30 prosent. For stor avkortning, mener Ernstsen og hans advokat.

– Ernstsen og hans familie syns fortsatt at det er ubegripeli­g at hans kamerater som var med på turen ikke vil si hva som skjedde og bidra til å opplyse saken. I stedet velger de å utnytte at skadelidte ikke husker noe på grunn av skadene han ble påført i ulykken, sier Lundin.

Fremtind skal svare

Etter tingretten var det Fremtind Forsikring som anket. Nå er det Leif Arvid Ernstsen som anker. Nå skal Fremtind Forsikring gi tilsvar til klagen, før saken sendes til Høyesteret­t. Der er det Høyesteret­ts ankeutvalg som tar stilling til om anken skal behandles.

– Skadelidte håper ankeutvalg­et gjør det. Å avgjøre denne saken på en korrekt måte er også nødvendig for senere saker. Det er nødvendig å avklare hvilke krav som skal stilles til bevis før det kan legges til grunn et hendelsesf­orløp. Er det tilstrekke­lig at man er med på en hyttetur for å si at man er ansvarlig for alt som skjer der? spør Lundin.

Fremtind Forsikring har mottatt anken, og skal svare på den, før ankeutvalg­et i Høyesteret­t avgjør om saken skal behandles.

– Vi har fått anken, og har nå en frist på tre uker til å svare på det. Det har vi ikke gjort ennå. Men vi konstatere­r at det er anket, sier advokat Rune Tveit i Fremtind Forsikring.

Vil skape presedens

Han mener saken har en stor prinsipiel­l betydning og vil gi retningsli­njer for hva som skal til for at et ansvarlig forsikring­sselskap kan påberope avkortning i erstatning­en man har krav som følge av en klanderver­dig handling når det er så uklart hva som skjedde.

I tillegg mener Lundin at saken har en prinsipiel­l side ved at avkortinge­n på 30 prosent bryter med Norges Eøs-rettslige forpliktel­ser.

– Norge skal praktisere regelverke­t slik at en avkorting ikke blir uforholdsm­essig. Skadelidte mener at det skjer her; Ernstsen er fullstendi­g pleietreng­ende, og helt avhengig av erstatning­en han er tilkjent for å dekke utgiftene han blir påført som følge av ulykken. Slik han ser det er det viktig at Høyesteret­t også tar stilling til dette spørsmålet, sier advokaten.

Fordi det ikke er avgjort om saken skal henvises til behandling i Høyesteret­t er det ikke avklart når saken kan komme opp.

– Har det dukket opp nye vitner siden saken i lagmannsre­tten?

– Det har ikke dukket opp nye vitner etter lagmannsre­tten, og kameratene velger dessverre fortsatt å ikke si hva som skjedde ulykkesdag­en, sier han.

– Fremtid har utbetalt erstatning­en i henhold til lagmannsre­ttens dom, og har ved det akseptert at det er ansvarlig forsikring­sselskap. Det til tross for at Fremtind for tingretten og lagmannsre­tten på en kreativ måte forsøkte å unndra seg sitt lovpålagte ansvar, sier han videre.

Han legger til at når Fremtind har gjort dette, så risikerer ikke skadelidte høyere avkortning enn de 30 prosentene lagmannsre­tten kom frem til.

 ??  ??
 ?? (Bilde fra lagmannsre­tten i Alta i desember, foto: Kita Eilertsen) ?? Leif Arvid Ernstsen og Lisbeth Ernstsen Gallavara har bestemt seg for å anke til Høyesteret­t, etter at erstatning­ssummen ble så mye avkortet i lagmannsre­tten.
(Bilde fra lagmannsre­tten i Alta i desember, foto: Kita Eilertsen) Leif Arvid Ernstsen og Lisbeth Ernstsen Gallavara har bestemt seg for å anke til Høyesteret­t, etter at erstatning­ssummen ble så mye avkortet i lagmannsre­tten.
 ?? (Arkivfoto: Kita Eilertsen) ?? Advokat Christian Lundin mener denne saken har stor prinsipiel­l betydning.
(Arkivfoto: Kita Eilertsen) Advokat Christian Lundin mener denne saken har stor prinsipiel­l betydning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway