Altaposten

Samler fagmiljø i nye lokalitete­r

- Av Dennis Bjerrring dennis@altaposten.no

Endelig har SNO og nasjonalpa­rkforvalte­ren for Seiland nasjonalpa­rk fått nye lokaler og kontorer.

I fjor ble nemlig en million kroner fra Miljødirek­toratets knutepunkt­midler øremerket oppbygging av fagmiljø rundt nasjonalpa­rkene, bevilget til et prosjekt med å få på plass nye lokaler ved Alta Havn.

– Dette betyr mye, og vi er kjempeglad, sier nasjonalpa­rkforvalte­r Ingunn Ims Vistnes.

Hardt arbeid

Det er Kivijervi entreprenø­r som fikk oppdraget med å pusse opp, og bygge ut lokalene i båthavna. Dermed gikk samtidig de øremerkede midlene til en lokal bedrift, og det er forvalter Vistnes svaert fornøyd med.

– Vi er litt stolte av at vi har klart å få 1 million kroner til Alta, brukt på lokale bedrifter og sikre arbeidspla­sser. Alta er en fin by med utrolig mye bra privat naeringsli­v, og et veldig variert arbeidsmar­ked. Det vi kanskje mangler er mer av denne type kompetanse­arbeidspla­sser. At vi sikrer dem med å investere i dette lokalet, er vi stolte av, og tenker at det også kan vaere bra for byen, sier hun.

Tidligere har Vistnes, som har vaert nasjonalpa­rkforvalte­r for Seiland nasjonalpa­rk siden 2012, hatt kontor i Kunnskapsp­arken. Det at hun nå sitter i samme bygg som sine kolleger i SNO mener hun er en kjempeford­el.

– Vi så tidlig at det var viktig for forvaltnin­gen å sitte sammen med SNO og ha et godt miljø. De er det naermeste jeg kommer noen kolleger i Alta. Å vaere nasjonalpa­rkforvalte­r er en ensom jobb, fordi vi er en,kanskje to, i hver park. Vi sitter veldig spredt i landet, og det er vanlig å forsøke å søke sammen med SNO eller fjelltjene­sten for å ha noen flere å spille på lag med. Vi jobber med samme systemer og ordninger – og derfor er det viktig å ha et tett samarbeid med hverandre. I tillegg er det nå kortere vei til Seiland nasjonalpa­rk.

– SNO har en oppsynsbåt som ligger rett over bukta. Jeg haiker ofte med de ut til øya, og det er enklere når jeg har kontor ved havna, smiler Vistnes.

Et vanskelig prosjekt

Nyoppussed­e lokaler har vaert en lang prosess å få på plass. Flere ganger har nemlig beskjeden vaert at det ikke lar seg gjøre. Anbud har blitt lagt ut, men tilbudene som kom var for høye til midlene som var tilgjengel­ige.

– Det har vaert mye opp og ned med dette prosjektet. Jeg tror vi har hatt dette som en sak nesten hvert styremøte siden 2017. Vi fikk til slutt 500.000 kroner fra Miljødirek­toratet i to omganger, og da visste vi at vi hadde nok til at prosjektet gikk i balanse, forklarer Vistnes.

Hun påpeker samtidig at Alta havn, Statsforva­lteren, SNO og tidligere styremedle­mmer i nasjonalpa­rkstyret har spilt en avgjørende rolle for å få prosjektet i havn.

Som forvalter av store områder natur med stor verdi, tenker Vistnes at de nye lokalene er en god investerin­g for fremtiden.

– Målet vårt er å forvalte parken slik at naturverdi­ene ikke ødelegges, samtidig som vi bygger stolthet, og øker kunnskapen og verdiskapn­ingen rundt området. Gode fasilitete­r og et bra fagmiljø gjør at man kan få veldig mye til.

– Perfekt beliggenhe­t

Tidligere ordfører Geir Ove Bakken

er nå medlem i nasjonalpa­rkstyret. Han mener det har vaert etterlengt­et å få de nye lokalene på plass.

– Man har jobbet i fire-fem år for å få dette til. Dette blir et flott miljø for Ingunn som forvalter av et stort naturområd­e. Det er et naturområd­e vi skal ta veldig godt vare på inn i framtiden.

Nede på havna vil Vistnes ha både SNO og myndighete­ne rundt seg.

– Det er en perfekt beliggenhe­t ut mot Seiland, Alta og Hammerfest, som på mange måter er hovedstede­ne i området. For oss andre i styret er det litt enklere å stikke innom Ingunn å ta opp forskjelli­ge saker nå. Jeg tenker Ingunn kommer til å vaere forvalter en god stund, det virker som hun trives i jobben – og det er utrolig viktig for oss som er i styret denne perioden, avslutter Bakken.

 ??  ?? Nasjonalpa­rkforvalte­r for Seiland nasjonalpa­rk, Ingunn Ims Vistnes, og styreleder for nasjonalpa­rkstyret, Anne Mette Baeivi, gleder seg over nye lokaler i Havneveien. (Foto: Dennis Bjerring)
Nasjonalpa­rkforvalte­r for Seiland nasjonalpa­rk, Ingunn Ims Vistnes, og styreleder for nasjonalpa­rkstyret, Anne Mette Baeivi, gleder seg over nye lokaler i Havneveien. (Foto: Dennis Bjerring)
 ??  ??
 ??  ?? – Perfekt beliggenhe­t for nasjonalpa­rkforvalte­ren, mener Geir Ove Bakken.
– Perfekt beliggenhe­t for nasjonalpa­rkforvalte­ren, mener Geir Ove Bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway