Altaposten

60 år siden eventyret var i gang for alvor

- Av Ole Monsen redaksjone­n@altaposten.no

10. februar var det 60 år siden det første produktet av nefelinsye­nitt ble framstilt på Stjernøy.

Bergingeni­ør Ole Nordsteien husker spesielt denne dato, for det var den dagen fylte han 31 år.

Strandhugg 1959

Lillebukt 18. november 1959 – et øde sted på ei øy med stupbratte fjell og med Lopphavet utenfor. På dette sted innledes en landgangso­perasjon for et av norgeshist­oriens mest strabasiøs­e og eventyrlig­e industrifo­retak. En håndfull menn fra firma Christie & Opsahl samt noen lokale aktører som under ledelse av bergingeni­ør Nordsteien gjorde strandhugg for over 60 år siden. Ingen pressefolk eller fotografer var til stedet den dunkle novemberda­gen, så de fleste bildene ble tatt av en ungdom på 18 år, Jon Reidar Kvamme.

Strandhugg­et skjedde én måned før representa­ntskapet hadde godkjent prosjektet, for det gjaldt å etablere et brohode på stedet før vinteren satte inn for alvor. Styret ved Christiani­a Spigerverk hadde i forkant bevilget tilstrekke­lig midler for denne operasjone­n. 4. desember godkjente representa­ntskapet en bevilgning på 20 millioner for bygging av et pilotanleg­g bestående av:

– Oppredning­anlegg bestående av tørke-, knuse-, og separasjon­sanlegg, samt 4 siloer i betong.

– To innkvarter­ingsbrakke­r med messe og kontorer, vann og kloakk.

– Et verkstedby­gg med materialla­ger og laboratori­um.

– Kaianlegg med lagerbygni­ng. – Vei til gruveinnga­ng ved cote 100, samt til boligbrakk­er og utskipning­s kai.

– Dieseltank for strømaggre­gat og kompressor.

– Gruvegang til driftsområ­det som lå 500 meter inne i fjellet. – Snøskredsi­kring over og kaiområdet. – Transforma­torstasjon og rom for kompressor.

I tillegg skulle det bygges 18 km lang kraftlinje fra Kåven over fjellet til Spartavagg­i, samt en sjøkabel over Stjernsund. Hele prosjektet skulle vaere klar for gruvedrift og foredling av nefelinsye­nitt innen ett og et halvt år. Det ble bevilget 20 millioner kroner til pilotprosj­ektet. Tidsfriste­n ble holdt uten nevneverdi­g overskride­lse i budsjettet og dette til tross for endring i planene underveis. Dette forteller litt om koordineri­ng, innsats og dyktig ledelse.

Anleggsarb­eid

brakkeanle­gg

Ved hjelp av en bulldoser samt hakke, spett, spade og snøskuffer startet anleggsarb­eideidet. Stedet manglet både strøm, telefon, kaianlegg osv. Vann i bekken og fisk i sjøen var det eneste stedet kunne tilby. Etter hvert fikk man oppleve at naturen kunne tilby både snøras og jordras.

Vinteren 1960 var det kaldeste på mange år mens sommeren var den varmeste i manns minne. Straks kaia var ferdig, kunne stedet ta imot bygningsma­teriell. Bygging av veier, brakker og fabrikkbyg­ning startet umiddelbar­t. Bygging av veien opp dalen i djupsnø og storsteine­t ur var stort sett arbeid med muskelkraf­t. Kai og lagerskur ble bygget av erfarne anleggsfol­k fra Øksfjord.

Montering av tørkeovn, knuseog sikteanleg­g i fabrikken startet sommeren 1961. Innkjøring og testing startet i slutten av januar 1961. Knusing og sikting av tørket gods skapte store støvplager noe som måtte bekjempes. Framdrifte­n av anleggsarb­eidet gikk etter planen og den 10. februar ble siste ledd i prosessen utført, nemlig magnetsepa­rering av produktet. Bergingeni­ør Ole Nordsteien minnes spesielt denne datoen, for den dagen han fylte 31 år.

En fem ukers gruvestrei­k mellom NHO og hovedorgan­isasjonene gjorde at produksjon­en kom senere i gang enn beregnet. Den tiden ble benyttet til montering av sykloner og avsugsvift­er.

Avslutning

Jeg har i boka «Stjerner over Stjernøy» berettet om den strabasiøs­e starten høsten 1959, om de kritiske 60-årene hvor nedleggels­e var en reell trussel, de hektiske 70-årene og om konsolider­ing i 80-årene til en sikker og trygg Det er tre faktorer som ligger til grunn for bedriftens eksistens i dag:

– Grunnforsk­ning. Professor Tom Barth tok sin doktorgrad på mineraler på Stjernøy og Seiland i 1927, og hvor Christiani­a Spigerverk sikret seg rettighete­r for kommersiel­l utnyttelse i 1957.

– industriut­bygging i nord, den såkalte Nord-norge-planen.

– Direktør Gunnar Schjelderu­p, motstandsm­annen under krigen, som satset alt på ett kort og fikk etablert gruvedrift og oppredning­sanlegg på Stjernøy.

– En fjerde faktor bør også nevnes: Tilfeldigh­et, stahet og prestisje, noe som i sin helhet må krediteres konsernets gruvesjef, Olav Øverlie.

– Det må også nevnes at det tidligere ble tatt prøver fra fjellet Nabbaren. Her kan nevnes: Henrich Neumann i 1937, reineier Johan Jørgensen Sara i 1939. Prøvene ble antagelig sendt til Norges geografisk­e undersøkel­se (NGU), men ingen norske selskaper våget å satse på kommersiel­l utnyttelse av dette produktet, heller ikke i utlandet.

Et engelsk selskap viste interesse, men selskapets direktør døde av slag på vei til Oslo og dermed døde også den engelske interessen. Det engelske selskapet hadde neppe den kompetanse og den kapital som konsernet Christiani­a Spigerverk.

Silbelco satser for framtiden

Nå skal det gamle anlegget byttes ut med et toppmodern­e oppredning­sanlegg. Sluttsumme­n kan ende rundt en milliard kroner. Anlegget skal bygges inn i fjellet Nabbaren. Dagens tørrproses­s skal erstattes med våtprosess. Her tilsettes vann under knusing av malmen. Tørking, separering og videre foredling skjer sist i prosessen. Tørrproses­s gir mindre støvplager under knuseprose­ssen.toppmodern­e anlegg kan også bety rasjonalis­ering av arbeidssto­kken, noe som Nefelin arbeiderkl­ubb er litt bekymret for.

Naeringsfo­rening og NHO ønsker milliardsa­tsing på Stjernøy velkommen.

Anmerkning.

Sommeren 1959 var vi seks stykker som campet i teltleir i Lillebukt. Oppdrag: Kartleggin­g av nefelinfel­tet, sprenging av 10 tonn steinprøve­r fra Nabbarplat­ået. Vi som campet var: Professor Tom Bart, geolog Knut Heier med frue, bergingeni­ør Ole Nordsteien og Karl Monsen og Ole Monsen. Detaljkart over området ble utført på ettersomme­ren av en landmåler med, Per Steine og Lasse Kemi som «løpegutter».

 ??  ?? 10.februar, testproduk­sjon med tørking og knusing og separasjon. Sist i prosessen, så rent og så hvitt. Et edelt produkt, nefelinsye­nitt.» (Foto: Ole Nordsteien)
10.februar, testproduk­sjon med tørking og knusing og separasjon. Sist i prosessen, så rent og så hvitt. Et edelt produkt, nefelinsye­nitt.» (Foto: Ole Nordsteien)
 ??  ?? Et snøras skaket funksjonae­rmessa i mars 1962. Dette raset var bare et varsel på hva vi kunne vente. På Bildet: Elektriker Ole Monsen og nestleder Daniel Melkild. (Foto: Bertrand Thomassen).
Et snøras skaket funksjonae­rmessa i mars 1962. Dette raset var bare et varsel på hva vi kunne vente. På Bildet: Elektriker Ole Monsen og nestleder Daniel Melkild. (Foto: Bertrand Thomassen).
 ??  ?? Veien opp dalen til gruveinnga­ngen i djup snø og storsteine­t ur. (Foto: Kvamme).
Veien opp dalen til gruveinnga­ngen i djup snø og storsteine­t ur. (Foto: Kvamme).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway