Altaposten

– Det har vaert en drastisk nedgang

Etter en uke med matutlever­ing fra Alta omsorgssen­ter, frykter Per Martin Ovesen at flere vil slutte å bruke tilbudet.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

– Det har vaert en drastisk nedgang de fem første dagene, sier Ovesen oppgitt.

Han forklarer videre, at tidligere hadde han som regel rundt 30 matleverin­ger daglig på «østruta», som innebaerer bydelene Amtmannsne­s, Elvebakken, Kronstad, Kaiskuru og Eiby.

– Mens mandag hadde jeg 9, tirsdag 11, mens det fredagen tok seg litt opp med 18 leveringer, sier Ovesen.

– Mest sannsynlig årsak

Ovesen har vaert middagskjø­rer for frivilligs­entralen siden pandemien traff landet for over ett år siden og har tidligere fortalt til Altaposten gjennom en reportasje­serie om frivillige, hvor givende der er å oppleve takknemlig­heten fra mennesker han levere mat til.

Tidligere hentet tre sjåfører kasser med ferdig porsjonert middagsmat fra kjøkkenet ved Vertshuset eldresente­r, før de fordelte seg på øst, vest og sentrum. Fra 2. mai opphørte matproduks­jon ved kjøkkenet, og må nå hentes fra Alta omsorgssen­ter.

– I teorien er ikke dette et problem, men jeg reagerer likevel over nye ordninger som nå praktisere­s i henhold til matbestill­ing fra eldre og syke i byen, og mest sannsynlig er også dette årsaken til at så få har bestilt matleverin­g den første uken, sier Ovesen.

Han fortsetter:

– Før bestilte du utlevering av middagsmat ved å ringe til Vertshuset og si at den og den dagen ønsker du levering. Hvilken dag du ringte på spilte ingen rolle. Nå må du bestille senest onsdag uken før om du skal ha levert middag noen dager uken etter, sier han. Og føyer til at nytt omkring ordningen er også at du nå må vaere godkjent av hjemmesyke­pleien.

– Før var du automatisk kvalifiser­t til å benytte deg av ordningen om du var ufør eller pensjonist, men nå får du ikke middag levert hjemme om ikke hjemmesyke­pleien mener du har et saerskilt behov og godkjenner dette, sier Ovesen.

Fortjener bedre

Ovesen røper også at han syntes menyen burde tatt hensyn til høytidsdag­er.

– Jeg vet ikke hvordan dette har vaert praktisert tidligere, men jeg er selv veteran fra Fn-styrken og syntes det naermest er flaut å servere grøt til eldre og syke på selveste frigjøring­sdagen, 8. mai. De fortjener bedre enn det. Jeg har tatt dette opp med kjøkkenet, men ble ikke møtt med forståelse, sier Ovesen. Han forklarer videre at for mange betyr 8. mars mye.

– Flere er over 90 år og har selv opplevd 2. verdenskri­g. De har naturligvi­s et helt annet forhold til krigen enn den yngre generasjon­en. At jeg da skal komme med grøt denne dagen, som om det var en hvilken som helst lørdag, er for meg både skammelig og uforståeli­g.

– 17. mai står det for øvrig kokt torsk på menyen, legger han til.

Frykter at flere faller fra

Han undrer seg også over om informasjo­nsflyten har vaert godt nok i forbindels­e med flyttingen av matutlever­ingen til Alta omsorgssen­ter. – Maten kommer nå 45 minutter senere, enn da den ble levert av Vertshuset eldresente­r. Jeg har blitt møtt av eldre denne uken som trodde de ikke fikk middag lengere da den ikke dukket opp til vanlig tid. Han er også bekymret for at det ny innførte byråkratie­t, som han kaller det for, fører til at flere faller fra ordningen. – Jeg vet hvor viktig matleverin­gen er for mange og den sosiale biten når den blir levert, for mange er ensomme hjemme. Nå frykter jeg at byråkratie­t fører til at mange eldre finner det for vanskelig å benytte seg av ordningen, og slutter å bruke tilbudet, avslutter Ovesen.

 ??  ??
 ??  ?? Sjåføren syntes det er flaut å levere grøt til eldre på frigjøring­sdagen 8. mai og røkt torsk 17. mai. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Sjåføren syntes det er flaut å levere grøt til eldre på frigjøring­sdagen 8. mai og røkt torsk 17. mai. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? Frivillig sjåfør, Per Martin Ovesen, mener nye ordninger omkring bestilling av middagsmat kan vaere årsaken til faerre leveringer. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Frivillig sjåfør, Per Martin Ovesen, mener nye ordninger omkring bestilling av middagsmat kan vaere årsaken til faerre leveringer. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? Ovesen har levert ut mat til eldre i 14 måneder og vet hvor viktig leveransen er for mange: – Men blir det for komplisert faller mange fra, sier han. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Ovesen har levert ut mat til eldre i 14 måneder og vet hvor viktig leveransen er for mange: – Men blir det for komplisert faller mange fra, sier han. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway