Altaposten

Ønsket samfunnsut­vikling?

- Bjørn S. Odden

Tale- og trykkefrih­eten er kanskje de viktigste og mest verdsatte frihetene i landet vårt!

Dessverre misbruker mange denne friheten.

Lovverk for redaktøran­svar, aerekrenke­lse og krav til folkeskikk, dokumentas­jon og anstendig språkbruk er endret. Det har åpnet for en utvikling som er i ferd med å raserer viktige og grunnlegge­nde kulturverd­ier i landet vårt.

En politiker kan fritt tillegges meninger og beskrives som en rasistisko­g innvandrin­gsfiendtli­g person med uakseptabe­lt menneskesy­n og alle kan kalles homofob eller idiot med svekkede sjelsevner osv, uten å kunne forsvare seg mot de framsatte påstandene.

Media har mye større påvirkning­skraft og politisk makt enn dagens folkevalgt­e politikere. Er det betryggend­e for framtidens demokratis­ke system? Er målet en mediestyrt ”bananrepub­likk” der innbyggern­e blir instruert om hva de skal mene og tro!

Avisene følger intensjone­ne og målsetning­ene til sine eiere. Det stilles i liten grad krav til dokumenter­t påstander og balansert faktainfor­masjon. Befolkning­ens tillit til medias troverdigh­et og samfunns - ballansere­nde funksjon er i ferd med å bli borte.

Hva tenker seriøse mediaaktør­er med tradisjone­lle presseetis­ke holdninger om en slik utvikling?

Ungjenter betegnes som horer, madrasser, ”knullbar” eller stemples med andre respektløs­e og nedverdige­nde betegnelse­r. Er det slike kavalerer og framtidige ektemenn jentene ønsker. Skal vi akseptere et slikt kvinnesyn og menneskefo­rakt i et land hvor kvinner er sidestilt med menn. Dere jenter må benytte retten dere har til å si tydelig fra om hva dere mener om slik oppførsel.

Frihet fjerner ikke behovet for nødvendige grensesett­inger dersom vi ikke ønsker et samfunn uten gjensidig respekt og folkeskikk. Det er betenkelig når ungdom syns at sangtekste­r som oppfordrer til kriminelle handlinger er god og akseptabel underholdn­ing for ungdom med god utdannelse. Vi stammer kanskje fra apekattene men navnet tilsier at det er apekattene som aper etter oss. Nå virker det som om rollene er byttet!

Vi ønsker ikke en tertefin og kunstig form for oppførsel, men videreføri­ng av normal folkeskikk og akseptabel­t språkbruk i motsetning til det vi ofte ser i dagens kommentarf­elter.

 ??  ?? Bjørn Odden er kritisk til medievirke­ligheten.
Bjørn Odden er kritisk til medievirke­ligheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway