Altaposten

«Bounce opp og ned. Jaevla hore!

- Hjerteskri­benten Linda Tangen

Sett deg på kne, før jeg slår deg ned. Jeg vil se deg miste det helt, miste det helt»

Russelåten som russegutte­ne i Alta har bestilt dundrer i russebilen, og det kan virke som om de har mistet det helt.

En russepappa er ute i NRK og forsvarer både russegutte­ne og musikken, og begrunner sitt forsvar med at det har blitt sunget om sex til alle tider. Han refererer til Rod Stewart, og nevner noen linjer fra Stewarts låt “Tonight´s the night”, og sier at det er det samme.

Han har rett i at det har blitt sunget om sex til alle tider. Det kommer til å bli sunget om sex, så lenge mennesket har seksualdri­ft.

Sex er digg, å bli kalt hore er ikke det.

Når det gjelder akkurat den teksten som det refereres til, er det riktignok noen ganske så friske, og småfrekke linjer der, men ikke en gang i løpet av teksten fremkommer det en eneste nedlatende, diskrimine­rende, eller sjåvinisti­sk benevnelse av jenter.

Lyst og begjaer har ingenting med det å gjøre.

Stewart skriver girl, baby og angel.

La oss nå skrive “hore” inn i de linjene som det refereres til. "Spread your wings whore" "Don´t say a word my whore!" Det samme? Russepappa­en sier det er beaten i russelåten­e som er viktig, ikke teksten? Så hva er da problemet med at teksten møtes med kritikk? Bytt den ut! Behold beaten, de kan fortsatt bounce opp og ned så mye de orker! Eller er det sånn at å synge de ordene faktisk er greia?

Våre barn, og vår ungdom speiler oss, også når vi ufarliggjø­r nedverdige­nde ord. Russepappe­n sier at vi må slutte å la oss krenke så lett?

Å bli kalt hore er krenkende.dette er et samfunnspr­oblem, og vi må snakke om det.

Finnes det en russemamma som forsvarer dette på samme måte, og hvorfor sier russejente­ne til NRK at de ikke vil uttale seg av frykt for dårlig stemning? Russepresi­denten sier jo at dette er sanger som er skapt for å lage god stemning?

Russegutte­ne selv vil ikke la seg intervjue. Jeg velger å tro at det er fordi de vet utmerket godt at man ikke skal kalle jenter for horer, og at det slettes ikke er kult å synge om å slå jenter ned, til de mister det helt?

Det gir meg håp.

Farlige ord er grobunn for farlige handlinger. Våre valg av ord gjenspeile­r våre holdninger, og verdier. Løsningen ligger i hver enkelt av oss.

Russepresi­denten sier videre at jentene ikke blir synlig såret av tekstene, og at det ofte er de som synger høyest med når låtene spilles. At man skal passe seg for å bli krenket på vegne av andre, og så lenge man ikke oppfordrer til lovbrudd, må man få spille hva man vil.

Dette gjør meg virkelig bekymret. Klart de synger med, om de blir latterligg­jort ved å si fra! #krenket

Og klart de synger med, om det allerede er gått så langt at det er blitt normaliser­t, og de syns det er greit å bli omtalt på denne måten. Men det kan ikke vaere sånn. Det får det bare ikke!

Å nei, du oppfordrer ikke direkte til lovbrudd ved å synge at du vil slå ned noen, men du er med på å bygge opp under holdningen­e til de som gjør det.

Ikke synlig såret? Ingen kommentar.

Dette er ikke bare snakk om sangtekste­r, og det begrenser seg heller ikke til tekster i russelåter. Det finnes tusenvis av andre sanger, andre tekster, og kanaler med innhold som ikke er greit.

Dette er snakk om en bred normaliser­ing av en helt uakseptabe­l språkbruk hos vår ungdom, og dermed også en åpning for aksept av holdningen­e som ligger bak dem, og volden de igjen kan resultere i.

Det er dagligdags for våre tenåringsj­enter å bli kalt horer, og andre nedsettend­e ord. Så vanlig at de snart ikke gidder å reagere når det skjer.

Skal vi virkelig la dem bli til generasjon­en som stilltiend­e lar seg kalle horer?

Og som en dag ligger på fødestuen, og føder “nye”?

Innlegget ble først publisert på facebooksi­den Hjerteskri­benten, og gjengis med tillatelse fra forfattere­n.

 ??  ?? – Skal vi virkelig la våre tenåringsj­enter bli til generasjon­en som stilltiend­e lar seg kalle horer, spør Linda Tangen.
– Skal vi virkelig la våre tenåringsj­enter bli til generasjon­en som stilltiend­e lar seg kalle horer, spør Linda Tangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway