Altaposten

… og Geir håper på byggestart til høsten

Med milliardae­ren Rory Fleming i ryggen satser Geir Spiten minst 1,5 mrd på Langnes.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Mens de venter på resultaten­e fra tre parallelle høringer, har Geir Spiten og Langnes Laks god tid til å planlegge byggestart.

Langnes Laks håper å kunne vaere i gang med utbygging på Langnes industriom­råde på vestsiden av Altafjorde­n allerede til høsten. De sikter seg inn mot Alta kommunesty­res septemberm­øte.

Da skal det først bygges et påvekstanl­egg, der små smolt skal vokse seg opp til et kilo, pumpestasj­oner, vannbehand­lingsanleg­g og en brakkerigg. Et helintegre­rt anlegg skal det bli når alt er ferdig. Samtidig pågår omfattende prosesser for å få utslippsti­llatelsene.

Det er en lang vei å gå for Langnes Laks med nødvendige tillatelse­r før de kan ha den drifta de har planlagt i det nye industriom­rådet til Alta kommune i Altafjorde­n.

Men gründer Geir Spiten jobber iherdig enten han sitter på kontoret i Kunnskapsp­arken i Alta eller farter fra møte til møte mellom regjerings­kontorer og direktorat­er i Oslo. Teknologie­n har han med seg fra Akvatech. Og Alta kommune har vaert rause med opsjon på det nye industriom­rådet. Fremtidsre­tta matproduks­jon, med fokus på miljø og solide arbeidspla­sser, er gull verdt for en middels stor kommune i distriktet.

Vi møter Spiten i Alta, der de har etablert kontor i naeringsfe­llesskapet Kunnskapsp­arken. Inne i byen treffer vi han med It-eksperten Ida Johnsgaard, og laks-i-lukka-anlegg-pådriver og venn, Bjørn Roald Mikkelsen. Det er for tidlig å dra ut til Langnes. Men snart…

Planlegger fase 1 til høsten

– Jeg er ikke redd for at vi ikke skal få det til. Finansieri­ngen og teknologie­n har vi. Men det er en lang vei å gå med alle tillatelse­ne, høringsrun­der, møter og planer, forteller Spiten til Altaposten.

Han skal i møte med Alta kommune. Det er mye som skjer samtidig.

Akkurat nå pågår det tre parallelle høringer; det er detaljregu­leringen for hele utbygginge­n, som ble annonsert i januar.

Man har dessuten hatt møter med reindrifta, selv om området allerede er regulert til dette formålet. De ønsker å ha et godt samarbeid. Og samtidig med dette pågår detaljplan­leggingen for byggingen av fase 1, som er settefiska­nlegget.

Venter viktige svar i juni

Selv om vannet som er brukt i tankene på land renses, vil det ikke vaere 100 prosent renset. Derfor må man også ha utslippsti­llatelse. Utslippene er vann som går gjennom omfattende renseprose­sser, som regelverke­t krever. Det er strenge regler for utslipp, og det er også spesielle miljøkrav som skal ivaretas. Altafjorde­n er en nasjonal laksefjord.

Fôrspill og avfall skal brukes til biogass, som energi, og sluttavfal­let blir gjødsel.

– Nå er det bare å håpe at alle svarer positivt. Da kan vi ha fått inn alle svar til midten av juni, sier Geir Spiten optimistis­k.

Så vil det gå mange runder etter hvert høringssva­r. Slike prosesser kan ta mange år. Utslippsti­llatelsene skal behandles i Alta kommune, hos UIT og Sametinget, og hos sektormynd­ighetene.

Påvekst på 750 gram

– I settefiska­nlegget vil vi produsere 6.000 tonn smolt, forteller han ivrig videre.

Det som ligger først an til å bli realisert, er påvekstanl­egget på land. Det er et lukket anlegg for små smolt som skal bli til større, sjøtilpass­et smolt. Til sammen åtte millioner fisk.

– Vi lar smolten vokse fra rundt 100 gram opp mot et kilo. Vi snakker om 750 grams påvekst, forteller han.

Det skal bygges og settes opp tre store enheter med åtte tanker hver, til sammen 24 store tanker for slik postsmolt. Hver tank er 5 meter høy og 22 meter i diameter, til sammen 1.700 kubikkmete­r. Alt vann inn og alt vann ut, skal renses gjennom både trommelfil­ter, partikkelf­ilter og Uv-filter.

Detaljplan­legging påvekstanl­egget

Men samtidig som Geir og de andre venter og venter på tillatelse­ne, har de gått i gang med byggeplan og detaljregu­lering. På den måten får de forkorta ventetida noe. Det er søkt om byggetilla­telse, men:

– Selvfølgel­ig vil ingenting bli bygd før også utslippsti­llatelsene er på plass, sier han.

Når det gjelder byggetilla­telsen for settefiska­nlegget, håper de å kunne få svar på søknaden i kommunesty­remøtet den 20. september.

Det som driver Spiten hele veien,

er drømmen og tanken om å trekke oppdrettsn­aeringen inn i en ny retning. Det er mulig nettopp her i Alta, fordi interessen­tene og investoren­e er så opptatt av å bevare verdens fremste lakseelv, nemlig Altaelva.

Den britiske milliardae­ren og Altaelva

Med seg på investerin­gene har Spiten den britiske milliardae­ren Rory David Fleming. Han er ivrig laksefiske­r og har fisket i Altaelva mange ganger. Han er en personlig venn av Geir Spiten. Fleming har engasjert seg på eiersiden av morselskap­et til Langnes Laks. Og ønsket om å verne den fantastisk­e Altaelva, driver dem fremover med prosjektet på Langnes. Totalt vil hele utbygginge­n koste 1,6-1,9 milliarder kroner, for å nå målet, en årlig produksjon på 25.000 tonn laks. Men nå er det først påvekstanl­egget som gjelder.

Første byggetrinn er en viktig fase for den gir premissene for hele den videre prosessen. Den første fasen vil nok koste flere hundre millioner.

– Og teknologie­n, den har vi, sier Spiten.

 ??  ??
 ??  ?? Til høsten kan det bli byggestart for anleggets første fase på Langens, håper Geir Spiten. (Foto: Kita Eilertsen)
Til høsten kan det bli byggestart for anleggets første fase på Langens, håper Geir Spiten. (Foto: Kita Eilertsen)
 ??  ?? Bjørn Roald Mikkelsen, Ida Johnsgaard og Geir Spiten i et rolig øyeblikk i Kunnskapsp­arken i Alta.
Bjørn Roald Mikkelsen, Ida Johnsgaard og Geir Spiten i et rolig øyeblikk i Kunnskapsp­arken i Alta.
 ??  ?? Slik vil anlegget på Langnes se ut når all utbygging er gjennomfør­t. (Foto: Rambøll)
Slik vil anlegget på Langnes se ut når all utbygging er gjennomfør­t. (Foto: Rambøll)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway