Altaposten

Jeg har sett hvor viktig dette tilbudet er

Laererstud­entene med samisk som andrespråk er snart klare til innsats. De fyller et stort behov.

- Av Bjørn Martin Lyng og Freddy Ludvik Larsen redaksjone­n@altaposten.no

For tre år siden startet UIT Campus Alta med samisk som fag i grunnskole­laererutda­nningen. Denne våren blir de første laererne i samisk som andrespråk ferdig i faget.

Viktig tilbud

– Jeg har sett hvor viktig dette tilbudet er, for det er stor mangel på samisklaer­ere, og spesielt på laerere med samisk som andrespråk, sier universite­tslektor Inger Anne Gaup.

Hun sier videre at de har en helt annen tilnaermin­g i samisk-faget.

– Det er fordi samisk som andrespråk har en helt egen didaktikk, men vi jobber også mye med laereplane­n, noe vi også gjør i de andre fagene, fortsetter Gaup.

– Vi håper studentene ser sammenheng­en mellom samisk og norsk, hvor det er naturlig å jobbe i lag, samtidig som når de selv har samisk som andrespråk, vil de også i større grad vite hvordan deres elever opplever det, forklarer universite­tslektoren videre.

Gode ordninger

For de som ønsker en bachelor i samisk under grunnskole­laererutda­nningen, kan studentene få 25.000 kroner ekstra i stipend i hvert semester, og få nedskrevet en del av studielåne­t, på toppen av nedskrivni­ngen i Finnmark og Nord-troms.

– Det er gode stipendord­ninger både fra lånekassen og sametinget, i tillegg er man naermest garantert jobb i etterkant, for det er et økende antall elever som ønsker samisk som andre språk, sier faglaerere­n.

Gaup legger til at dette studiet passer for de som er villig til å bruke ekstra tid.

– Men de som fullfører dette studiet er også garantert jobb i fremtiden. Akkurat nå er jeg først og fremst glad for å ha hatt så flinke og motiverte studenter, selv om de har hatt mye å gjøre.

– For det er viktig at vi har nok laerere, spesielt her i nord, som kan samisk, sier hun.

– Jeg kan bidra

Lea Marie Mikkelsdat­ter Lund og Anna Lovise Nymo Meli er to av tre studenter ved grunnskole­laererutda­nningen i Alta som har valgt samisk som andrespråk, som tillegg.

– Jeg valgte samisk fordi jeg er halvt samisk selv og har hatt språket som fag på skolen gjennom hele livet, sier Mikkelsdat­ter Lund.

Hun har også fått med seg at det er mangel på kompetanse på dette området i norske skoler.

– Så da tenkte jeg at jeg kunne bidra med min kunnskap, i tillegg er det jo et spennende fag jeg ønsker å jobbe med videre, forklarer hun.

– Mye arbeid og litt tårer

Nymo Meli sier hun også har samisk bakgrunn.

– Jeg har samiske slekt på begge sider, og det er en viktig faktor til at jeg selv valgte samisk på laererutda­nningen. I tillegg har også jeg hatt samisk som andrespråk på grunnskole­n, sier hun.

– Samisk er et hjertesprå­k som jeg ønsker å laere bort til andre. Nå gleder jeg meg videre og fordi det er mangel på samisk-laerere er det jo også litt lukrativt med denne utdanninge­n, smiler hun.

– Hvordan har studiene gått, nå når dere naermer dere eksamen?

– Det har vaert mye arbeid og litt tårer. Men nå satser vi på at eksamen går bra og at vi blir samisklaer­ere, sier Nymo Meli.

Begge er klar på at det i tiden fremover kreves en ekstra innsats for å vedlikehol­de språkkunns­kapen før de er ferdigutda­nnet.

– Vi har to år igjen før vi er utdannet grunnskole­laerere, så vi må nok jobbe ekstra for å bevare det samiske språket.

– En løsning er å ta vikarjobbe­r, avslutter Nymo Meli.

 ??  ?? Faglaerer i samisk, Inger Anna Gaup, er stolt over studentene sine. Nå gleder både Lea Marie Mikkelsdat­ter Lund og Anna Lovise Nymo seg til å laere språk og kultur videre. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Faglaerer i samisk, Inger Anna Gaup, er stolt over studentene sine. Nå gleder både Lea Marie Mikkelsdat­ter Lund og Anna Lovise Nymo seg til å laere språk og kultur videre. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? Med støtte og hjelp fra faglaerer Inger Anna Gaup, og hverandre, er Anna Lovise Nymo og Lea Marie Mikkelsdat­ter Lund nå klar for avsluttend­e eksamener i samisk. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Med støtte og hjelp fra faglaerer Inger Anna Gaup, og hverandre, er Anna Lovise Nymo og Lea Marie Mikkelsdat­ter Lund nå klar for avsluttend­e eksamener i samisk. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway