Altaposten

Rydder opp i russesange­r

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

– Kritikken har gått inn på oss, sier russepresi­dent Emil Wilfred Jensen.

Russestyre­t har sammen utarbeidet retningsli­njer de synes kan passe når det gjelder russesange­r. De synes ikke det er greit å høre om småjenter som blir kalt hore. Det er slike historier som har gjort at ungdommene begynte å tenke mer over tekstene.

– Vi i russestyre­t har utarbeidet retningsli­njene, og har også sendt dem til andre russestyre­r rundt omkring. Vi oppfordrer dem til å slutte opp om dem, eller lage sine egne, sier Emil W. Jensen til Altaposten.

Har reflektert litt

Mange har kritisert tekstene, blant annet i leserinnle­gg som de tar på alvor. De tar affaere:

– Det er på grunn av debatten som har herjet. Debatten har gjort at folk har reflektert litt mer over det som står i tekstene. Når det fikk så stort omfang, tenkte vi at vi var nødt til å gjøre noe. Det virker som det er enighet om at nå er det på tide med en endring, sier russepresi­denten.

Skal ha det moro

Debatten har gått inn på dem, og de kjente seg ikke igjen i det som russesange­ne handlet om. Nå vil de fokusere på noe annet; nemlig å ha det gøy – uten nedverdige­nde russesange­r der jenter blir kalt hore, eller som oppfordrer til eller bagatellis­erer vold og overgrep.

– Vi gleder oss til fortsettel­sen av russetida. Vi har det artig, og alle er veldig flinke til med smittevern. Vi er klar over avstand og hygiene, og vi opplever at alle er veldig flinke til å holde seg hjemme hvis de er syke. Det synes jeg er veldig bra, sier Jensen.

Her er retningsli­njene for kommende russesange­r:

– Kan ikke inneholde ordet «hore», verken på direkte eller indirekte måte. Indirekte måte inkluderer også andre språk.

– Kan ikke oppfordre til, eller bagatellis­ere vold eller seksuelle overgrep

– I debatten har det kommet fram flere eksempler på at ordet «hore» er tatt inn i dagligsprå­ket til unge helt ned til barneskole­alder. Vi ser at barn også lytter til russesange­ne, og vi vil forhindre at ordet brukes i tekstene for å unngå at de bidrar til bagatellis­eringen.

– Seksuelle overgrep er et alvorlig samfunnspr­oblem og hvert år kommer det fram historier om slike hendelser i russetiden. Vi ser at det er uheldig at overgrep og vold bagatellis­eres i tekstene.

– Dersom en russegrupp­e likevel velger å bruke tekster som bryter med retningsli­njene, vil man ikke kunne delta på kåringer (kåringer av for eksempel beste interiør, konsept, anlegg osv.)

– I første omgang vil retningsli­njene ment for Altarussen, men de oversendes andre russestyre­r rundt om. Vi kommer til å oppfordre de til å også slutte seg om retningsli­njene, eller evt. utarbeide egne.

 ??  ?? – Debatten har gått inn på oss. Vi fant ut at vi ville gjøre noe med det, sier Emil Wilfred Jensen, russepresi­dent i Alta. (Foto: Privat)
– Debatten har gått inn på oss. Vi fant ut at vi ville gjøre noe med det, sier Emil Wilfred Jensen, russepresi­dent i Alta. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway