Altaposten

Ligger an til full revidering av lov

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Ap, Sp og Frp har flertall for å gjennomgå motorferds­elsloven på nytt.

Arbeiderpa­rtiet støttet dokument 8- forslaget til Senterpart­iet i transportk­omiteen. Med støtte fra Frp, går det mot at Stortinget 20. mai gir grønt lys til behandling av motorferds­elsloven med helt nye øyne.

Frp med på lasset?

– Signalet er at Frp subsidiaer­t vil stemme for forslaget og da er det flertall for å revidere loven, sier stortingsr­epresentan­t Runar Sjåstad (Ap), som ikke legger skjul på at partikolle­ger hjemme i Finnmark har presset på.

– Jeg er overrasket over at engasjemen­tet er så stort generelt, men fra Finnmark er det naturligvi­s stort trykk, sier Sjåstad, og peker på at Monica Nielsen og seks andre ordførere i Finnmark, samt regionråde­t, har vaert klar og tydelig på behovet. Ole Steinar Østlyngen har også gjort en formidabel jobb for å synliggjør­e utfordring­ene, bekrefter Sjåstad.

Vedtaket i komiteen

I vedtaket heter det: Stortinget ber regjeringe­n fremme forslag om revidering av lov om motorferds­el i utmark og vassdrag med sikte på redusert byråkrati knyttet til praktiseri­ngen av loven og at loven i større grad samordnes med plan -og bygningslo­ven, slik at kommunene får økt myndighet.

– Vi støttet dette forslaget til Sp, men i bunn og grunn er de tre partiene enige om behovet for en revisjon. Frp leverte et omfattende dokument 8-forslag med 32 punkter. Et slikt forslag leveres uten saksfremle­gg eller utredning, så det kan ikke vaere en overraskel­se at Ap ikke kan vaere med fullt ut. Tvert imot er det jo slik at Ap her ulike hensyn å ta, påpeker Sjåstad, som ikke tror at noen av posisjonsp­artiene blir med. Det hjelper ikke at partiene lokalt ønsker en endring.

– Det er sånn at lokalparti­ene må ha støtte nasjonalt for å stemme for å revidere loven. Det tror jeg ikke de har, påpeker Sjåstad, som klargjør at svaret kommer 20. mai. Da må partiene stå inne for det de stemmer på.

– Slik det ligger an i øyeblikket, er det flertall for en revisjon, sier Sjåstad.

– Ingen selvfølge

Stortingsr­epresentan­t Bengt Rune Strifeldt er krystallkl­ar på at Frp ikke støtter representa­ntforslage­t signert Sp. Han kan heller ikke love noen subsidiaer stemmegivi­ng for forslaget, uten at det justeres.

– Vår redsel består i at formulerin­gen med plan- og bygningslo­ven gjør vondt verre, at det kan bli enda mer byråkratis­k, sier Strifeldt.

Han mener Ap selger skinnet før bjørnen er skudd.

– Vi hadde 32 gode forslag, flere av dem kunne Ap støttet. De har ikke ønsket å se konkret på forslagene. Det er skuffende, selv om vi anser det som positivt at Ap nå er med på en revidering. Det er jo forsåvidt gledelig i lys av at Sjåstad så sent som i april i et Nrk-intervju ikke mente dette var en valgkampsa­k for partiet, påpeker Strifeldt.

 ??  ?? Hvis Ap og Sp får med seg Frp, kan hele motorferds­elsloven bli endret. (Illustrasj­onsbilde)
Hvis Ap og Sp får med seg Frp, kan hele motorferds­elsloven bli endret. (Illustrasj­onsbilde)
 ??  ?? Bengt Rune Strifeldt og Frp støtter revidering, men har anmerkning­er til Sp-forslaget.
Bengt Rune Strifeldt og Frp støtter revidering, men har anmerkning­er til Sp-forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway