Altaposten

Verdiene vi tar med oss

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Altarussen bestemte seg tirsdag for å ta et oppgjør med diskrimine­rende russelåter og tekster som i alle henseender verken er morsomme eller oppbyggeli­ge. All aere til russestyre­t for at de velger å ta et verdimessi­g standpunkt for hva som er ok og akseptabel­t. De fleste har forståelse for at russen feirer avslutning­en på et langt skoleløp og markerer det hele med en viss form for opprørsk og bredbeint tilnaermin­g til disse ukene. Kanskje spesielt etter en klam tid med smittefryk­t. Russen kan sikkert vaere både støyende og provoseren­de til tider, men gjennom alle disse årene har vi først og fremst vaert imponert over den kollektive disiplinen som utvises lokalt, til tross for røffe knuteregle­r. Det kan til og med tenkes at dagens ungdom er hakket mer reflektert enn tidligere generasjon­er.

Mange bruker tiden på å bygge vennskap, med eller uten russebuss. At de unge går sammen om å samle inn penger for å skape en uforglemme­lig periode i livet er forståelig, så får vi heller forferdes over pengebruke­n på buss, høyttalere og utstyr i deler av landet. Verre er det med ukulturen som tyter ut av de samme høyttalern­e, med tekster som notorisk fremmer diskrimine­rende og sexistiske holdninger, budskap som i de gale rammene kan legitimere overgrep og kriminalit­et.

Vi har ikke noe grunnlag for å si at det er et større problem i Alta enn andre steder, men det er befriende at Altarussen ser problemet i stedet for å krype ned i skyttergra­vene. Å ha det moro på likeverdig­e premisser er sannsynlig­vis dobbelt så artig for kollektive­t. Selvfølgel­ig skal russen ha det moro, gjerne utenfor A4-formatet. Vi oppfatter ikke kritikken som har kommet fra ulike hold, som et forsøk på å vaere festbrems eller moralisere­nde, men snarere et forsøk på å rydde vekk det ugresset som dekker for en naturlig og jordnaer feiring for alle involverte. I bunn og grunn tror vi mange av tekstene som følger med allsangen er temmelig fremmed for både jenter og gutter i tenårene.

Ha en flott innspurt på russefeiri­ngen!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway