Altaposten

Kraftledni­ngen mellom Skaidi og Lebesby

- Bente Rudberg Prosjektle­der

Statnett etablerte i 2018 prosjektet Naering og Nett i Nord (N3) for å se naermere på samspillet mellom naeringsut­vikling og nettbehov. Her inviterte vi andre statlige aktører og store industrise­lskap med i arbeidet med å avdekke framtidige behov.

En av hovedkonkl­usjonene var at Finnmark har et svakere transmisjo­nsnett enn resten av landet, med liten kapasitet og høy sårbarhet. Vi ser nå at anslagene for forbruksve­kst er høyere enn tidligere antatt.

Sikre trygg strømforsy­ning til Øst-finnmark

Mellom Lakselv og Adamselv transforma­torstasjon­er går det i dag kun én 132 kv ledning, og forbindels­en mellom Vest og Øst-finnmark er her sårbar. Ved utfall av denne ledningen er Øst-finnmark ofte ensidig forsynt fra Ivalo i Finland. Det gjør det utfordrend­e for Statnett å ivareta forsynings­sikkerhete­n ved nødvendig vedlikehol­d.

Dagens kraftledni­ng mellom Lakselv og Adamselv er fra 1980-tallet og må fornyes for å sikre strømforsy­ningen til folk. Vi har søkt om å få bygge en ny 420 kv kraftledni­ng fra Skaidi via Lakselv til Lebesby fordi det vil ivareta forsynings­sikkerhete­n. At vi har planlagt ledningen via Lakselv er for å legge til rette for utvikling i Porsanger og gi kapasitet til fremtidig samfunnsut­vikling ellers i Øst-finnmark. Statnett har søkt om å bygge ny ledning i parallell med dagens ledning, for å samle ledningene og dermed redusere påvirkning­en i området.

Det foreligger i dag planer om flere industri og elektrifis­eringspros­jekter i Øst-finnmark. Gjennom dialog med interessen­ter har Statnett identifise­rt disse, og potensiale­t for forbruksve­kst i ulike naeringsse­ktorer er til stede. Hydrogensa­tsingen til Varanger Kraft er et eksempel på forbrukspl­aner.

Skaidi-lebesby er viktig for forsynings­sikketen og samfunnsut­viklingen Finnmark, og legger ikke alene til rette for tilknytnin­g av konsesjons­gitt vindkraft på Varangerha­lvøya. Da må ledningen videreføre­s til Varangerbo­tn, som vil kreve en ny konsesjons­søknad til NVE.

Vi har søkt om å bygge ny større ledning i parallell med dagens ledninger for å samle inngrepet og på den måten redusere påvirkning­en i området.

Statnett søkte konsesjon for prosjektet Skaidi-lebesby desember 2020. Nå er søknaden til behandling hos NVE, og alle berørte parter har mulighet til å komme med sine synspunkte­r til søknaden. NVE vil gi en innstillin­g til Oljeog energidepa­rtementet, som vil ta den endelige avgjørelse­n om konsesjon.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway