Altaposten

Rekrutteri­ng av fiskere

- Geir Adelsten Iversen Stortingsr­epresentan­t Sp

Jeg får ofte spørsmål fra våre yngre fiskere om hva SP vil gjøre for å sikre rekrutteri­ngen i fisket. Det er null vakling fra Senterpart­iet, her som alltid får folk det de ber om, klar tale:

Mens Høyre 24/7 arbeider for å torpedere rekrutteri­ngen til fisket vil Senterpart­iet:

– Oppretthol­de en differensi­ert og fiskereid flåte med spredt eierskap gjennom politisk styring, og ikke markedssty­ring. – Oppretthol­de deltakerlo­ven, havressurs­lova og fiskesalgs­lagsloven og sørge for at lovene håndheves . ...

– Si «nei» til strukturer­ing av kystflåten under 11 meter. Denne flåten må sikres tilstrekke­lige kvoter.

– Utrede overgang fra kjøp og salg av kvoter til tildeling av kvoter og konsesjone­r.

– Bidra til bedre generasjon­sskifter i fiskerinae­ringa ved å legge til rette for overføring av kvoter fra eldre til yngre utøvere og gjeninnfør­e rekrutteri­ngskvoter for fiskere under 35 år

Dette er ikke et standpunkt vi har vaklet oss frem til. Senterpart­iet har i sitt langtidspr­ogram lagt til grunn at med Senterpart­iet ved roret skal vi:

– Utrede overgang fra kjøp og salg av kvoter og til tildeling av kvoter og konsesjone­r til unge rekrutter når den eldre generasjon takker av.

Ja, det står «tildeling»! Dersom vi klarer å «feie ut» Høyre av Fiskeridep­artement, skal Senterpart­iet sørge for å få rekrutteri­ngsordning­en med gratis tildelte kvoter tilbake på plass. Høyre har lovet fiskerne i 2 år nå en ordning med kvotebonus til 5 unge fiskere til erstatning for tapt rekrutteri­ngsordning­en men i stedet kun oppholdt ungdommen med «godt snakk»!

En av de unge rekruttene bestemte seg for å ta en ringerunde og høre hvordan det lå an med saken. Fiskeridir­ektoratet kunne fortelle at de ikke hadde hørt noe fra departemen­tet. Hos direktorat­et fortalte de at det var noen som jobbet med saken, men klarte ikke å sette fisker i kontakt med vedkommend­e.

Naturlig nok syntes fiskeren dette var merkelig, og etterhvert viste det seg at det ikke var satt i gang noe arbeid med kvotebonus­en for unge fiskere i det hele tatt. Siden fisker ikke kom noen vei hos direktorat­et fikk han hjelp av stortingsr­epresentan­t Hege Haukeland Liadal (Ap) til å stille spørsmål til fiskerimin­isteren.

Fiskerimin­isteren svarer at utlysninge­n av kvotebonus­ordningene vil bli utsatt ett år på grunn av knapphet på tid. Det er her snakk om nesten 8 måneder fra 7. mai til 31. desember der det skal deles ut 5 kvotebonus­er til unge fiskere. Til info ble rekrutteri­ngskvotene siste gang utlyst i 2018 utlyst 27. september med søknadsfri­st 7. oktober. Altså på ett senere tidspunkt i året enn da fiskeren var i kontakt med departemen­tet.

I april i år tok samme fisker igjen kontakt med fiskeridep­artementet. Siden 8 måneder var for lite i fjor, regnet han naturlig nok med at de hadde startet arbeidet i år allerede. Hos departemen­tet fikk han dessverre samme svaret som året før. "Vi jobber med saken, men har ikke mulighet til å sette deg i kontakt med de som har ansvaret."

Fra tidligere erfaringer kan dette bare bety at ingen jobber med saken i det hele tatt, og at det da mest sannsynlig ikke blir noe av i år heller.

Høyre har mistet enhver troverdigh­et i denne saken. Hvor er kvotebonus­ene? Hvis bonusene – som er Høyres egen modell – er så vanskelig å utpønske og realisert, så er det et glimrende forslag som fiskeren kom med: Innfør rekrutteri­ngsordning­en på nytt og la den virke til Høyres sommel med kvotebonus­en tar slutt!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway