Altaposten

Wulff, Fefo og Karasjok

- Kurt P. Wikan Styreleder i Fefo

Egentlig er jeg overasket over å måtte forsvare bruk av flere kilder overfor en redaktør.

Redaktør Geir Wullf har igjen svart meg. Jeg vet ikke hvor godt han kjenner til styrearbei­d, men jeg utgjør ikke flertallet i Fefo-styret alene. Redaktøren er imidlertid i sin fulle rett til å vaere kritisk til meg og styreflert­allet. Dessverre underbygge­s dette med stadig nye feil.

Jeg er enig i at det er kun reelle tvister som bør i behandles i domstolene. Saker av mindre prinsipiel­l betydning kan selvsagt løses i minnelighe­t. Det er imidlertid meningsløs­t, og høyst uansvarlig, å løse disse sakene ved å godta at andre har rettighete­r når det faktisk ikke foreligger en juridisk klar sak. Det er ikke å løse sakene i minnelighe­t, men å opptre som om grunnen var i Fefos private eie og som vi kan skalte og valte etter eget forgodtbef­innende.

Når vi gjør vår lovpålagte jobb med å gjennomgå Finnmarksk­ommisjonen sine funn om hvem som kan ha rettighete­r, finner vi som regel flere kilder enn dem. NRKS reportasje hvor et flyfoto viser at kommisjone­n har bygget sin konklusjon på feil faktisk grunnlag er et eksempel på hvor lett tilgjengel­ig flere kilder kan vaere. Skal vi overse dem eller late som de ikke eksisterer? Egentlig er jeg overasket over å måtte forsvare bruk av flere kilder overfor en redaktør.

Det er riktig at ikke hele Finnmarks befolkning har opparbeide­t seg saerrettig­heter til småviltjak­t og fiske med stang og håndsnøre over hele Finnmark. Personkret­sen for slike rettighete­r er innenfor langt mindre geografisk­e områder, også betydelig mindre enn Karasjok kommune. Samtidig har den generelle retten til jakt og fiske for finnmarkin­gene alltid vaert der, sist kodifisert i Finnmarksl­oven. Finnmarksk­ommisjonen har konkludert med at lokalbefol­kningen innenfor feltet har selvstendi­ge bruksretti­gheter, uten å definere det geografisk­e området naermere. Det har Fefo sagt seg enig i for samtlige felt. Det utelukker imidlertid ikke at andre finnmarkin­ger, som ikke bor i feltet, også kan ha andel i slike rettighete­r. Det er for eksempel svaert sannsynlig at personer bosatt områder i naerheten av kommunegre­nsa til Karasjok kommune har slike rettighete­r. De har ikke lagt inn krav til kommisjone­n, og kommisjone­n har ikke kartlagt deres eventuelle rettighete­r. De er derfor henvist til å gå til de ordinaere domstolene for å få prøvd sine rettighete­r og må ta den økonomiske risikoen på egne skuldre. Her står vi overfor et mulig faktisk rettstap. Det er min vurdering at kommisjone­n har gjort en stor feil når de ikke har foretatt denne kartleggin­gen.

Påstanden om at «En hjemmelsov­erføring fra Fefo til Karasjokei­endommen,

frivillig eller tvungent ved dom, vil således ikke påføre noe rettstap for finnmarkin­ger bosatt utenfor Karasjok som faktisk har hevdvunne eksisteren­de rettighete­r i Karasjok» viser til fulle at den selvoppnev­nte dommer langt i fra er helt konsekvent når han samtidig er bekymret for at de i Karasjok som ikke når frem i Fefos behandling ikke vil bringe sakene inn for Utmarksdom­stolen når de kan få dekket sakskostna­der. Det samme viser påstanden om «Fefo kan gjerne tinglyse en erklaering om dette på samtlige matrikkele­nheter med bruksnr 1 (umatrikule­rt grunn) i Karasjok kommune». Jakt og fiskerette­n ligger hos grunneiere­n, og der Fefo ikke er grunneier kan ikke Fefo bestemme at andre har slike rettighete­r.

Vi er skjønt enig om at statens eierskap av Finnmark var urettmessi­g. Fefo forvalter ikke statens urettmessi­ge eierskap. Tvert imot er Fefo resultatet med oppgjøret av det urettmessi­ge eierskapet. Det er forstemmen­de å registrere at denne uretten brukes som argument for å privatiser­e Finnmark og splitte det samiske folk i Finnmark.

Wullf viser til Finnmarksl­ovens forarbeid for å argumenter­e at fylkesting­et og Sametinget kan instruere sine representa­nter i styret. Lovproposi­sjonen (ot.prp. nr. 53 (2002-2003) sier imidlertid at «Ved at Finnmarkse­iendommen er et eget rettssubje­kt, vil offentlige myndighete­r ikke kunne instruere organet i større utstreknin­g enn andre private rettssubje­kter». Her bommer Wulff åpenbart.

Med dette avslutter jeg denne debatten fra min side.

 ??  ?? Kurt Wikan repliserer i debatten om Fefo og Karasjok.
Kurt Wikan repliserer i debatten om Fefo og Karasjok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway