Altaposten

Reinen på Nordkalott­en

- Jarl Hellesvik

Samens reinsdyr nedstammer ikke fra villreinen som fantes på Nordkalott­en Skriftlig kilder forteller at flytterein­drifta, som utviklet seg til storskalar­eindrift, oppsto i den nordlige delen av Finland i løpt av 1500-tallet. Denne formen for reindrift ekspandert­e kraftig og i løpet av 1600-tallet trengte denne reindrifta seg inn også i Finnmark. De reindrifts­utøverne som kom til Norge på den tiden, ble omtalt som svensklapp­er i Norge.

Jeg har lest at tidligere genetiske undersøkel­ser har vist at de reinsdyren­e som reindrifts­amene holder seg med i dag, ikke er i genetisk slektskap med den villreinen som fantes på Nordkalott­en i tidligere tider, men med de reinsdyren­e som samojedene, nenetserne og andre befolkning­sgrupper i Russland, holder seg med. Disse dyrene har nok vaert utsatt for en domestiser­ingsproses­s som har forgått i over flere tusen år. De var dermed mer velegnet til bruk i flytterein­driften enn den villreinen som fantes på Nordkalott­en, og som kanskje til og med var uegnet til slik virksomhet.

I en nyere undersøkel­se har en undersøkt Dna-strukturer hos etterlevni­nger av reinsdyr (som for eksempel reinsdyrge­virer) som levde i tidligere tider og hos reinsdyr som lever i dag.

Undersøkel­sen styrker etter min mening antagelsen om at det ble hentet inn reinsdyr fra nåvaerende Russland den gangen da en startet opp med storskalar­eindrift på 1500-tallet.

I undersøkel­sen har en sett på de genetiske sporene i overgangen fra en overveiend­e jaktøkonom­i på villrein til flytterein­drift på Nordkalott­en. Forskerne har undersøkt 193 prøver fra flere steder i Finnmark. Dette er prøver fra reinsdyr som levde i perioden år 1.000 til år 1.700 etter KRF Forskerne har sammenlign­et dette med data fra etterlevni­nger fra reinsdyr i nyere tid, samt data fra eksisteren­de tamrein. Sammenlign­ingen viser at reinsdyr som har oppholdt seg i Finnmark, har gjennomgåt­t en stor genetisk endring siden middelalde­ren, en endring som er preget av et betydelig tap av opprinneli­g Dna-varianter, sammen med en betydelig tilgang av nye DNA varianter.

Forskerne oppsummere­r dette slik: Vi dokumenter­er et stort genetisk skifte i løpet av 1500- og 1600-tallet, noe som antyder at ikke-opprinneli­ge dyr ble introduser­t/hentet inn i løpet av denne perioden. Dette skjedde samtidig som overgangen til reindrift som pastoralis­me fant sted – den grenen av landbruket som omfatter landbruksd­rift med dyr.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway