Altaposten

Psykisk helsetilbu­d for barn og unge må prioritere­s

- Inga Bejer Engh Barneombud

Varsler om barn og unges psykiske helse og situasjone­n i psykisk helsevern må tas på alvor.

For barn og unge som har behov for hjelp i psykisk helsevern for barn og unge (BUP) er tidlig hjelp avgjørende. At et barn får en psykisk lidelse har store omkostning­er, for både barnet, familiene og samfunnet. Barnets liv blir satt på vent, og mange får problemer de tar med seg inn i voksenlive­t. Nå melder en rekke fagmiljø om økt pågang til en allerede presset spesialist­helsetjene­ste. Jeg er bekymret for om barn vil få det tilbudet de har rett til.

Før pandemien undersøkte vi tilbudet til barn og unge i psykisk helsevern i rapporten «Jeg skulle hatt BUP i en koffert». Vår konklusjon var at dagens psykiske helsevern ikke er rigget godt nok for å oppfylle barns rett til best mulig helsehjelp.

Rapporten avdekket flere alvorlige forhold. Barn og unge med behov for psykisk helsehjelp har ikke god nok tilgang til hjelp. Det handler blant annet om lange ventetider, mangel på spesialist­er, men også stor variasjon i hvordan uklare henvisning­er vurderes. Dette betyr at tilgangen til hjelp er avhengig av hvor i landet barnet bor. Hjelpen de får er heller ikke godt nok tilpasset deres behov, og ungdommene får i liten grad medvirke. En ungdom kan for eksempel ha behov for å møtes på andre måter enn å møte en ukjent behandler inne på et kontor. Behandlern­e sier at de ofte ikke kan gi ungdommene den fleksibili­teten de har behov for, fordi det krever tid og ressurser de ofte ikke har.

Kommunene og BUP er gjensidig avhengig av hverandre for at barn og unge skal få god helsehjelp. Kommunene må vaere i stand til å hjelpe de med lette og moderate plager. Mange kommuner er i dag ikke rustet til dette. Dette fører til flere henvisning­er til BUP, der barn får avslag fordi de ikke faller innunder deres ansvar. Barn risikerer da å bli stående helt uten helsehjelp. Jeg mener det trengs en bred gjennomgan­g av psykiske helsetjene­ster til barn og unge, som spesielt ser på sammenheng­en mellom tilbudet i kommunen og BUP.

Å få på plass et bedre psykisk helsetilbu­d til barn og unge må prioritere­s, både i kommunene, helseforet­akene og regjeringe­n. Koronapand­emien gjør at endringer tvinger seg frem.

 ??  ?? Barneombud Inga Bejer Engh.
Barneombud Inga Bejer Engh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway